În urma controalelor efectuate de către inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor în parcurile şi spaţiile verzi din municipiul Oradea, în vederea monitorizării anumitor organisme de dăunare, a fost depistat şi identificat la platan în parcul Universităţii Oradea dăunătorul Corythucha ciliata (tigrul platanului).
Dăunătorul a fost semnalat pe platoul din parcul Universităţii Oradea şi identificat în laboratorul de protecţia plantelor din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor şi confirmat de către Laboratorul Central Fitosanitar Bucureşti. Dăunătorul fiind încadrat în încrengătura: Artropoda, clasa: Insecta, ordinul: Hemiptera, subordinul: Heteroptera, familia: Tigridae, genul: Corythucha, specia: Corythucha ciliata. Adulţii şi nimfele trăiesc pe partea inferioară a frunzelor hrănindu-se cu seva celulară a acestora, pe partea superioară a frunzelor producând o decolorare pronunţată. Frunzele puternic infestate au o fotosinteză redusă, se decolorează şi se ofilesc.
Pe lângă afecţiunile fiziologice cauzate arborelui, dejecţiile acestui dăunător produc degradarea spaţiilor verzi precum şi a obiectelor amplasate sub coroana acestuia iar în contact cu pielea umană cauzează iritaţii. În verile secetoase prezenţa acestui dăunător este în număr foarte mare.
Tigrul platanului nu a produs pagube însemnate în România, acesta nu a fost menţionat nici în cărţile de specialitate ca fiind prezent pe teritoriul ţării noastre, el figurând doar în lucrarea “Analele Banatului” (Ştiinţele Naturii Vol.II, depistat de Bella Kiss în anul 1990 la Timişoara). Din această cauză în România nu există substanţe chimice de sinteză omologate pentru combaterea lui.
Recomandări:
Pe această cale se doreşte ca producătorii şi distribuitorii de produse pentru protecţia plantelor să facă demersuri pentru omologarea de substanţe chimice recomandate pentru combaterea dăunătorului Corythucha ciliata.
Drept urmare până la apariţia substanţelor omologate se recomandă luarea măsurilor de igienizare a spaţiilor verzi din zona platanilor, adunarea şi arderea frunzelor infestate, în vederea reducerii rezervei biologice pentru anul viitor.
sursa: comunicat de presă DADR Bihor