SC TCE 3 Brazi a sărbătorit miercuri zece ani de când a luat în arendă terenul arabil din Insula Mare a Brăilei (IMB), considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, care se întinde pe o suprafaţă de 55.682 ha, investiţie ce s-a dovedit a fi un succes, după cum a declarat arendaşul IMB, omul de afaceri Culiţă Tărâţă.
„Ca ieri preluam aceste terenuri din IMB, într-o perioadă de dezastru total. Colectivul pe care în avem astăzi era într-o situaţie de disperare, după nouă luni de zile în care nu îşi luase salariile. Am avut inspiraţia şi curajul ca, împreună cu un colectiv bine conturat, să investim în agricultură. După zece ani, dacă ar fi să o iau de la capăt, aş măsura de mai multe ori şi aş tăia o dată. Am intrat cu capul înainte, fără să analizez la rece ce mă aşteaptă în IMB, interesele care erau aici. Dar, umăr la umăr, cu toţi specialiştii, am reuşit să învingem”, a declarat Culiţă Tărâţă.
Sărbătoarea a fost organizată într-un cort imens, amplasat chiar pe câmp, fiind prezenţi peste 1.300 de invitaţi, printre care preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, reprezentanţi ai ambasadelor SUA, Austriei şi Sudanului, peste 150 de primari şi viceprimari din judeţele limitrofe, reprezentanţi ai comisiilor de agricultură din Senat şi Camera Deputaţilor, parteneri de afaceri din mari concerne din Germania, SUA, Italia şi Franţa şi membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
SC TCE 3 Brazi are în exploatare 70.000 ha teren agricol, din care pe 55.682 ha se găseşte cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, în baza unui contract de arendă încheiat, pe 20 de ani, cu Agenţia Domeniilor Statului, care a încasat, în aceşti zece ani, 44 milioane de euro, după cum a declarat Culiţă Tărăţă.
Pe 55.682 ha, compania cultivă cereale păioase (grâu, orz, triticale), porumb, plante oleaginoase (floarea soarelui, soia, rapiţă), iar specialiştii aplică cele mai noi performanţe tehnologice de prelucrare a solului, asigurându-i astfel continuitate în exploatare.
Structura culturilor pe anul 2011 se prezintă astfel: grâu - 20.246 ha, rapiţă - 10.268 ha, porumb - 10.017 ha, soia - 7.011 ha, floarea soarelui - 4.880 ha, orz - 3.085 ha, altele - 175 ha, iar producţia prognozată este de 323.700 to/ha.