Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

STRĂINII lucrează 90 la sută din terenurile statului?!

Publicat: 06 mai 2018 - 21:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Laurenţiu Baciu: „Am cerut ministrului Agriculturii REVIZUIREA contractelor ADS!” 

Liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a cerut revizuirea contractelor de concesiune ale Administraţiei Domeniilor Statului (ADS).

„Este foarte adevărat că din vreo 380 de mii de hectare, 90 la sută sunt exploatate de fermieri, alţii decât români: austrieci, arabi, greci, italieni... O să vă surprindă, probabil, că eu ca lider al agricultorilor din România, nu am niciun metru pătrat concesionat de la ADS”, a declarat Laurenţiu Baciu, invitat la deschiderea oficială a Târgului internaţional EXPOAGROUTIL, ediţia cu numărul XXVI, de la Constanţa, care şi-a deschis porţile în perioada 3-6 mai 2018.

laurentiu baciu_deschidere expoagroutil_b
     
Trebuie revizuite contractele „băieţilor deştepţi” cu ADS
Preşedintele LAPAR a continuat: „Zilele trecute îi spuneam Ministrului Agriculturii că trebuie revizuite aceste contracte, să vedem cum au fost date. Şi vă dau o speţă, sigură, în care un ( sunt acolo unde se poate ), undeva pe la Giurgiu, are luate de la ADS aproape pe 2.000 de hectare şi sunt în insolvenţă. De fapt, insolvenţa, practic, ar fi pe bunurile private ale aceluia care a pus mâna şi pe proprietatea statului. El exploatează circa 1.800 -1.900 hectare într-un sistem destul de... neconform şi încasează sume enorme de la APIA. Nefiind de profesie, se face că seamănă, că munceşte terenul numai ca să-şi ia banii. Deci, sunt lucruri extrem de ciudate la ADS, dar care odată şi odată trebuie puse la punct, indiferent pe cine aş supăra. Probabil că şi aici sunt situaţii de genul ăsta. Cred că terenurile acelea ar fi foarte bine administrate de către cei care aduc plusvaloare pentru că statul nu câştigă nimic. Lucrurile nu sunt în regulă”.

Pregătirea licitaţiei de concesionare, exact în „luna cadourilor”!  
Că lucrurile sunt la ADS sunt uneori la limita legalităţii, o arată cazul unui fermier din comuna Crucea, judeţul Constanţa. Alexandru Grăniceru a deţinut de la Administraţia Domeniilor Statului o suprafaţă de 300 ha la Dăbuleni, judeţul Dolj. În anul 2105 a participat la licitaţie şi şi-a adjudecat terenul. „Contractul era valabil până la concesionare. Ei bine, conducerea centrală a ADS făcut o manevră: a pregătit şi organizat licitaţia pentru concesionarea terenului exact în perioada sărbătorilor de iarnă. A postat anunţul pe situl ADS pe 23 decembrie 2016, vineri, înainte de Crăciun, cu termenul limită de procurarea caietului de sarcini - 3 ianuarie. Nu am fost anunţat, în contract nu există această obligaţie din partea ADS, licitaţia s-a ţinut pe 16 ianuarie 2017 şi am pierdut terenul. Societatea care a câştigat s-a constituit cu circa trei săptămâni înainte de anunţarea licitaţiei. Am înţeles că acţionari sunt doi români - unul din Constanţa şi altul din Bucureşti - şi un cetăţean german. La acea dată aveam terenul cu semănături de toamnă”, ne-a declarat tânărul Alexandru Grăniceru (foto).

alexandru graniceru_b

Vizualizat: 2336 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii