Naşterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.
8 L † Naşterea Maicii Domnului
9 M † Sfinţii Ioachim şi Ana
10 M Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora Post
11 J Sfânta Teodora din Alexandria
12 V Sfântul Mucenic Autonom Post
13 S † Sfântul Ioan de la Prislop
14 D † Înălţarea Sfintei Cruci - Ap. I Corinteni I, 18-24Ev. Ioan XIX, 6-1113-2025-2830-35glas 5, voscr. 3 Post negru
Predica la Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci - Ap. I Corinteni I, 18-24Ev. Ioan XIX, 6-1113-2025-2830-35glas 5, voscr. 3
Naşterea Maicii Domnului
Naşterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinţi foarte înaintaţi în vârstă, Ioachim şi Ana, ca rod al rugăciunii lor. Tatăl ei era din seminţia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.
Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701). Condacul şi Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI lea. Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.
Tradiţii şi obiceiuri
Pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treabă în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.
În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasa să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
sursa: crestinortodox.ro