Adama
Vinasa Rompak

Statul a uitat complet de cercetare

Publicat: 13 decembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Finanţarea continuă să fie marea problemă a cercetării româneşti

România este singura ţară din Europa în care institutele de cercetare din agricultură se bazează numai pe venituri proprii. „Peste tot se alocă o sumă de la buget pentru cercetarea ştiinţifică, dar în România aceste institute de cercetare se finanţează doar din venituri proprii sau din proiecte de cercetare câştigate prin licitaţie”, a declarat pentru AGERPRES Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti” (ASAS).

Acesta a subliniat că, în ultimii doi ani, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cel al Agriculturii nu au mai organizat nici o licitaţie pentru institutele de cercetare. În plus, susţine preşedintele ASAS, unităţile de cercetare au făcut cheltuieli, luând împrumuturi pe care ulterior nu le-au putut achita. Institutele de cercetare româneşti au la ora actuală datorii la stat de peste o mie de miliarde de lei vechi.

În opinia preşedintelui ASAS, aprobarea proiectului de lege ce reglementează reorganizarea institutelor de cercetare, modalitatea de finanţare, inclusiv de la bugetul de stat, dar şi patrimoniul şi eşalonarea datoriilor acestora ar putea fi o soluţie de redresare pentru cercetarea românească din agricultură.
La ora actuală, cercetarea românească este utilizată în agricultură, în special pentru cereale, pomicultură şi viticultură.

Soiuri brevetate

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Vâlcea pune la dispoziţia clienţilor peste o sută de mii de pomi pentru plantările din toamnă şi din primăvară. „Materialul genetic este unul foarte bun, soiuri brevetate.

Mărul creat de noi aici este rezistent genetic la rapăn, este altoit pe portaltoiul Mno şi se pretează la plantaţiile intense însemnând 2.000-2.500 de pomi la hectar”, a precizat Ion Botu, directorul staţiunii. Staţiunea a alborat şi şapte soiuri de prun, pretabile şi în plantaţii intensive. Staţiunea de la Vâlcea este renumită pentru producerea de alun şi de castan.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1928 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii