De Sărbători, desertul popular este cozonacul românesc. Reţetele diferă de la o zonă la alta, ba chiar fiecare gospodină are secretul ei în ceea ce priveşte pregătirea cozonacului. Noi am ales să vă prezentăm reţeta de Cozonac cu nucă şi rom.
Ingrediente: pentru aluat - 400 g făină, 130 g unt topit, 100 ml lapte călduţ, 3 linguri zahăr, 20 g drojdie proaspătă, 2 gălbenuşuri de ou, 1 praf de sare; pentru umplutură - 300 g nuci măcinate, 120 g zahăr, 2 linguri pudră de cacao, 2 albuşuri de ou, 1 lingură aromă de rom; pentru glazură: 100 g zahăr pudră, 1 lingură aromă de rom, 1 lingură apă fierbinte, 50 g unt; alte ingre-diente: 1 gălbenuş de ou.
Prepararea: Se amestecă făina cu sarea şi 2 linguri de zahăr. Se adaugă zahărul rămas şi drojdia sfărâmată la laptele călduţ şi se lasă deoparte. Se amestecă apoi laptele cu făina, cu gălbenuşurile şi cu untul topit, şi se frământă un aluat moale. Se lasă la dospit la loc călduţ pentru 40 minute. Pentru umplutură se bate o spumă tare din albuşuri şi zahăr, în care se încorporează nuca, cacaua şi aroma de rom. Aluatul dospit se împarte în 6 părţi, fiecare se întinde într-o foaie dreptunghiulară. Se împarte şi se întinde umplutura peste foi şi fiecare se rulează separat. Într-o formă de cozonac căptuşită cu hârtie de copt se aşază 3 rulo-uri la bază, peste ele se pun alte 2 la margini, iar ultima se aşa-ză la mijloc, peste celelalte două. Se unge cozonacul cu gălbe-nuş şi se coace în cuptorul încins la 180 grade până ce devine auriu. Pentru glazură se amestecă ingredientele, şi cu ajutorul unei pensule se unge cozonacul scos din cuptor. Se lasă să se usuce, după care se poate felia.
Poftă bună!