Smogul din oraşul Dazhou din China este cauzat de afumarea slăninii, a afirmat un oficial guvernamental local, în timp ce capitala Beijing era lovită de un nivel alarmant de poluare a aerului, cu o densitate de particule nocive depăşind de peste 20 de ori peste limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În condiţiile în care smogul a depăşit frecvent nivelurile admise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în oraşul Dazhou din provincia Sichuan, care suferă de pe urma poluării masive, Rao Bing, şeful adjunct al Biroului pentru Protecţia Mediului din Dazhou, a declarat, la începutul acestui an, că una dintre cauzele smogului din oraş este afumarea slăninii, o metodă tradiţională de conservare a cărnii de porc utilizată de localnici, relatează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Consumul de carne de porc afumată şi de cârnaţi are o lungă tradiţie în provincia Sichuan, unde aproape fiecare gospodărie pregăteşte acest preparat înainte de anul nou lunar chinezesc, care cade anul acesta la 19 februarie.
„Impactul procesului de afumare este limitat la o rază 50 de metri”, a declarat un voluntar al unui ONG specializat în protecţia mediului, care a realizat un studiu de trei zile în mai multe locuri unde se afumă slănina.
Calitatea slabă a aerului a devenit unul din motivele majore de nemulţumire a chinezilor, care sunt sufocaţi şi asistă la o explozie a cancerelor pulmonare în zonele urbane, relatează AFP, citată de Agerpres. Capitala chineză Beijing a fost lovită la începutul acestui an de un nivel alarmant de poluare a aerului, cu o densitate de particule nocive depăşind de peste 20 de ori peste limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.