FERMIERII RĂSPUND! Am lansat întrebarea din titlu pe Grupul „Ferma de familie” de pe Facebook. Am vrut să ştim opiniile voastre. Să răspundem celor avizaţi cu opinii... avizate. Să scriem împreună cu voi, fermierii, editorialul acesta şi cele care vor veni. Iată ce spun fermierii şi specialiştii în agricultură care au răspuns provocării noastre!
„Actualmente, cel puţin în Uniunea Europeană, fără subvenţii nu s-ar putea produce alimente la preţuri accesibile consumatorilor. Din discuţii pe care le-am avut în state din vest, producătorii au spus: preferăm să nu avem subvenţii, numai să fie preţuri remuneratorii”, declara, în urmă cu puţină vreme, ministrul agriculturii Achim Irimescu.
E uşor să spui că cineva nu ar avea nevoie de bani, când acel cineva moare de inaniţie. E ideal să spunem că subvenţia ar trebui să fie profitul net al fermierului, iar preţul să fie cel care să acopere costul de producţie, de ambalare, eventualele pierderi şi chiar investiţiile din ferme. Raportat, desigur, la o unitate de măsură adecvată mărimii exploataţiei agricole. Şi atunci, de ce să nu le avem pe amândouă, şi preţul corect, şi subvenţia? Cine ar putea să aleagă între un câştig frumuşel şi subvenţia care e, până la urmă, un drept garantat de comunitatea europeană din care facem parte? Dacă spui dumneata, ministru al agriculturii, că vest-europeanul menţine preţul de vânzare accesibil investind subvenţia în producţie, de ce n-ar face şi est-europeanul mioritic la fel? Poate pentru că ar trebui să vină subvenţia la timp şi în România nimeni nu-i poate garanta asta?!
Am lansat întrebarea din titlu pe Grupul „Ferma de familie” de pe Facebook, pe care-l coordonez împreună cu colega mea, Olivia Firi. Am vrut să ştim opiniile voastre. Să răspundem celor avizaţi cu opinii... avizate. Să scriem împreună cu voi, fermierii, editorialul acesta şi cele care vor veni. Iată ce spun fermierii şi specialiştii în agricultură care au răspuns provocării noastre:
Demian Daniela Anca: Ca să putem vorbi despre un preţ corect, cel care a vorbit despre un preţ corect trebuie să asigure un cadru legislativ corect! Dar iar se pune carul înaintea boilor... Atenţie!!! Acum suntem din ce în ce mai puţini boi...
Florin Istrate: Fermierii trebuie să primească un preţ corect care să asigure costul de producţie şi să primească şi subvenţie pentru a-şi dezvolta activitatea şi pentru a se capitaliza. În acest moment, dacă mă refer strict la mere, costul cu oamenii care culeg o zi mere este mai mare decât suma primită pentru merele culese şi vândute. De asemenea, dacă produsele care vin din UE ar avea documente sau facturi, preţul ar fi cel real, lucrurile ar sta altfel.
Andrei Sorin: Mai bine cheltuiţi banii ca să faceţi abatoare, fabrici de procesare a laptelui, să oferiţi facilităţi celor care vor să se dezvolte, să producă, inclusiv la nivel mic sau mediu. Ajutaţi fermierii să se fiscalizeze, să creeze locuri de muncă, să contribuie la buget din muncă cinstită, nu subvenţionaţi câţiva şmecheri care să deţină monopol!
Ludovic Cziszter: Sunt şi eu de acord că preţurile pe care le primesc fermierii pe produsele lor sunt mici şi că aceştia au nevoie de subvenţii, deoarece producţia agricolă nu se poate face fără, mai ales în condiţiile europene. Dar oare nu ne uităm într-o singură direcţie? Profitul este diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Logic (cel puţin la nivel teoretic) că profitul este mare atunci când veniturile sunt mari şi cheltuielile sunt mici. Ceea ce vreau să spun este oare fermierii se uită şi la nivelul cheltuielilor din fermă? Ce ar fi dacă am căuta mai multe căi şi mijloace de reducere a cheltuielilor?
Nicoleta DRAGOMIR
nicoleta@revista-ferma.ro
Caută pe Facebook Grupul "Ferma de familie"! Nu discutăm doar ca să ne aflăm în treabă!