Adama
Vinasa Rompak

PREŢ CORECT sau SUBVENŢIE? De ce nu AMÂNDOUĂ?!

Publicat: 19 octombrie 2016 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII RĂSPUND! Am lansat întrebarea din titlu pe Grupul „Ferma de familie” de pe Facebook. Am vrut să ştim opiniile voastre. Să răspundem celor avizaţi cu opinii... avizate. Să scriem împreună cu voi, fermierii, editorialul acesta şi cele care vor veni. Iată ce spun fermierii şi specialiştii în agricultură care au răspuns provocării noastre!

„Actualmente, cel puţin în Uniunea Europeană, fără subvenţii nu s-ar putea produce alimente la preţuri accesibile consumatorilor. Din discuţii pe care le-am avut în state din vest, producătorii au spus: preferăm să nu avem subvenţii, numai să fie preţuri remuneratorii, declara, în urmă cu puţină vreme, ministrul agriculturii Achim Irimescu.

E uşor să spui că cineva nu ar avea nevoie de bani, când acel cineva moare de inaniţie. E ideal să spunem că subvenţia ar trebui să fie profitul net al fermierului, iar preţul să fie cel care să acopere costul de producţie, de ambalare, eventualele pierderi şi chiar investiţiile din ferme. Raportat, desigur, la o unitate de măsură adecvată mărimii exploataţiei agricole. Şi atunci, de ce să nu le avem pe amândouă, şi preţul corect, şi subvenţia? Cine ar putea să aleagă între un câştig frumuşel şi subvenţia care e, până la urmă, un drept garantat de comunitatea europeană din care facem parte? Dacă spui dumneata, ministru al agriculturii, că vest-europeanul menţine preţul de vânzare accesibil investind subvenţia în producţie, de ce n-ar face şi est-europeanul mioritic la fel? Poate pentru că ar trebui să vină subvenţia la timp şi în România nimeni nu-i poate garanta asta?!

Am lansat întrebarea din titlu pe Grupul „Ferma de familie” de pe Facebook, pe care-l coordonez împreună cu colega mea, Olivia Firi. Am vrut să ştim opiniile voastre. Să răspundem celor avizaţi cu opinii... avizate. Să scriem împreună cu voi, fermierii, editorialul acesta şi cele care vor veni. Iată ce spun fermierii şi specialiştii în agricultură care au răspuns provocării noastre:

Demian Daniela Anca: Ca să putem vorbi despre un preţ corect, cel care a vorbit despre un preţ corect trebuie să asigure un cadru legislativ corect! Dar iar se pune carul înaintea boilor... Atenţie!!! Acum suntem din ce în ce mai puţini boi...

Florin Istrate: Fermierii trebuie să primească un preţ corect care să asigure costul de producţie şi să primească şi subvenţie pentru a-şi dezvolta activitatea şi pentru a se capitaliza. În acest moment, dacă mă refer strict la mere, costul cu oamenii care culeg o zi mere este mai mare decât suma primită pentru merele culese şi vândute. De asemenea, dacă produsele care vin din UE ar avea documente sau facturi, preţul ar fi cel real, lucrurile ar sta altfel.

Andrei Sorin: Mai bine cheltuiţi banii ca să faceţi abatoare, fabrici de procesare a laptelui, să oferiţi facilităţi celor care vor să se dezvolte, să producă, inclusiv la nivel mic sau mediu. Ajutaţi fermierii să se fiscalizeze, să creeze locuri de muncă, să contribuie la buget din muncă cinstită, nu subvenţionaţi câţiva şmecheri care să deţină monopol!

Ludovic Cziszter: Sunt şi eu de acord că preţurile pe care le primesc fermierii pe produsele lor sunt mici şi că aceştia au nevoie de subvenţii, deoarece producţia agricolă nu se poate face fără, mai ales în condiţiile europene. Dar oare nu ne uităm într-o singură direcţie? Profitul este diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Logic (cel puţin la nivel teoretic) că profitul este mare atunci când veniturile sunt mari şi cheltuielile sunt mici. Ceea ce vreau să spun este oare fermierii se uită şi la nivelul cheltuielilor din fermă? Ce ar fi dacă am căuta mai multe căi şi mijloace de reducere a cheltuielilor?

Nicoleta DRAGOMIR
nicoleta@revista-ferma.ro

Caută pe Facebook Grupul "Ferma de familie"! Nu discutăm doar ca să ne aflăm în treabă!

Vizualizat: 4034 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Preţurile cerealelor rămân mici din cauza supraproducţiei

Preţurile cerealelor rămân mici din cauza supraproducţiei

Şansele ca preţurile cerealelor să crească în perioada imediat următoare sunt practic nule, în condiţiile în care la nivel mondial se aşteaptă o producţie record anul acesta, chiar dacă majoritatea statelor Uniunii Europene estimează recolte sub media multianuală, în special la grâu şi porumb.

PIAŢA LAPTELUI: Se aşteaptă o CREŞTERE A PREŢURILOR

PIAŢA LAPTELUI: Se aşteaptă o CREŞTERE A PREŢURILOR

Cotaţiile în creştere de la bursele laptelui vor duce la preţuri mai mari atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, estimează Asociaţia Producătorilor de Lactate Milchindustrie-Verband e.V. (MIV) de la Berlin.

CRIZA PREŢURILOR la PORUMB: activarea CLAUZEI de SIGURANŢĂ!

CRIZA PREŢURILOR la PORUMB: activarea CLAUZEI de SIGURANŢĂ!

PRODUCĂTORII DE PORUMB CER REACTIVAREA TAXELOR VAMALE. La reuniunea conducerii CEPM care a avut loc la Paris, pe 27 septembrie a.c., producătorii europeni de porumb au remarcat încă o dată faptul că instrumentele PAC nu-i protejează împotriva crizei care afectează sectorul lor. În plus, au observat că cele mai recente măsuri de siguranţă nu au fost activate la timp.

FERMIERII vor PREȚURI CORECTE, NU SUBVENȚII!

FERMIERII vor PREȚURI CORECTE, NU SUBVENȚII!

FĂRĂ SUBVENȚII, HRANA AR FI MULT MAI SCUMPĂ. Fermierii sunt ajutați de subvențiile europene să producă ieftin. În mai multe țări din vestul Europei producătorii agricoli preferă să nu beneficieze de subvenții, dar să-și vândă produsele la un preț corect.

NU SUBVENŢIILE ne RIDICĂ, PREŢUL ne COBOARĂ!

NU SUBVENŢIILE ne RIDICĂ, PREŢUL ne COBOARĂ!

CALITATE PE BANI PUŢINI! Asta este situaţia care îi duce la limita supravieţuirii pe mulţi dintre fermierii români: produc bun şi vând ieftin. "Politica e proastă, nu noi suntem de vină!", acuză liderul unei organizaţii a fermierilor.

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii