Paisprezece organizaţii ale producătorilor agricoli din România, membre ale Alianţei RO PAC 2014-2020, au finalizat un document comun ce cuprinde viziunea membrilor Alianţei asupra agriculturii României după 2013, document menit să ajute demersurile MADR de a concepe noul PNDR 2014-2020.
Propunerea de PNDR realizată de organizaţiile de producători agricoli din România membre ale Alianţei RO PAC va fi prezentată public în 26 septembrie 2013, la USAMV Bucureşti, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, începând cu ora 12.00.
Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, va prezenta orientările strategice ale agriculturii României în perioada 2014-2020, Claudiu Frânc, preşedintele FCBR va prezenta structura plăţilor directe, în viziunea membrilor Alianţei RO PAC, iar Avram Fitiu, secretar general FNAE, va prezenta măsurile de dezvoltare rurală.
La eveniment vor fi invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai producătorilor agricoli. Evenimentul se va încheia cu o conferinţă de presă, programată să înceapă la ora 14.00.
Datorită numărului limitat de locuri, cei care doresc să participe la evenimentul din 26 septembrie, sunt rugaţi să se înscrie până în data de 20 septembrie - email: aliantaropac@yahoo.com
Membrii Alianţei RO PAC sunt:
Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică (FNAE), Liga Asociaţiilor producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), Federaţia Naţională de Produse Tradiţionale, Federaţia ,,Romovis 10 mai 2006”, Sindicatul crescătorilor de ovine din România, Asociaţia naţională profesională legume-fructe din România, Confederaţia Asociaţiilor Ṭărăne[ti din România (CATAR), Forumul Montan din România (FMR), Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală-Montană „Romontana”, Asociaţia AGROM-RO şi Organizaţia Interprofesională a Producătorilor şi Procesatorilor de In şi Cânepă din România.
Peste 400 de pagini cu propuneri şi „soluţii pentru probleme foarte spinoase” pentru agricultura României
Ultima întâlnire a membrilor Alianţei RO PAC a avut loc în 14 şi 15 septembrie 2013 la Sibiu. Aproape 60 de reprezentanţi ai celor 14 organizaţii membre RO PAC au lucrat timp de 18 ore la forma finală a documentului, ce are peste 400 de pagini, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
„S-au găsit soluţii pentru probleme foarte spinoase. Una dintre ele priveşte rezerva pentru introducerea la plată a bovinelor şi ovinelor. Soluţia este foarte simplă: în toată lumea se merge pe hectarul de păşune cu o unitate vită mare şi făcând acest lucru vom scoate din plată o suprafaţă destul de importantă de păşuni, pentru care şi-aşa sunt luaţi banii numai de şmecheri şi vor rămâne pentru crescătorii de vaci şi de oi care într-adevăr folosesc păşunile. S-a definit foarte clar fermierul activ, care iarăşi va mai face o economie din plăţile pe suprafaţă, s-a definit foarte clar lista neagră a celor care nu mai pot primi bani pe suprafaţă.
În pilonul II, de dezvoltare rurală, o chestiune foarte importantă este programul subtematic propus pentru instalarea tinerilor, care dacă va fi agreat şi adoptat de Ministerul Agriculturii, prin propunerea noastră am putea să instalăm 13 – 14 mii de tineri fermieri în şapte ani, pe când prin modelul actual avem bani doar pentru instalarea a maxim 1.200 -1.300 de tineri fermieri în şapte ani.
De asemenea, insistăm pe plăţile cuplate în locul plăţilor redistributive, deoarece considerăm că aşa se susţine producţia fiscalizată şi vom arăta cât este puterea agriculturii în PIB-ul României şi multe altele”, a detaliat preşedintele FCBR.