Adama
Vinasa Rompak

Sf. Dumitru (Sâmedru)- 26 octombrie

Publicat: 26 octombrie 2011 - 10:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În tradiţia noastră se spune că în ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru (Sâmedru), se sfârşeşte vara păstorilor, începută la 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe (Sângeorz). Ce semnificaţie au, din această perspectivă, cele două sărbători creştine? Aşa cum spunea Cosmin Manolache în volumul „Sărbători româneşti“, anul seamănă cu o casă care are două uşi: una stă descuiată o jumătate de an şi este păzită de Sf. Gheorghe, iar pe cealaltă o deschide Sf. Dumitru, când îi vine ziua.

De ce au fost aleşi cei doi sfinţi?
Pentru că destinele lor se aseamănă. Mare general în armata romană şi mai ales un spirit creştin cu totul aparte, Dimitrie s-a arătat la fel de curajos şi a înfruntat moartea mucenicească aşa cum o făcuse, la Roma, Sf. Gheorghe.

Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor. Este stăpân peste iarna care vine. Dacă jumătate din an stăpâneşte Sf. Gheorghe, cealaltă jumătate este stăpânită de el. Este ziua soroacelor pentru slujbe şi diverse închirieri, încheiate de Sângiorz. Noile învoieli aduc prilejuri de adălmaşuri şi de veselie.

Originea pastorală a obiceiului este dovedită atât de durata de şase luni a înţelegerilor, cât şi de cunoscuta zicală: „La Sângiorz se încaieră câinii, la Sâmedru se bat stăpânii“.

Atenţi la ciclurile naturii şi ale vieţii lor, ţăranii au împărţit anul oierilor după praznicele celor doi sfinţi. Acum, toamna, ciobanii coboară de la munte pentru a lăsa oile în gospodăriile stăpânilor lor. Toată lumea se pregăteşte pentru iarnă. Cu alte cuvinte, intră căldura în pământ şi Gerilă începe a-şi arăta colţii.

Aşa cum s-a înţeles cu Sf. Gheorghe, Sf. Dumitru trebuie să desfrunzească pădurea şi să-i adune pe toţi la sărbătoarea recoltei, la focul lui Sâmedru, când se fac focuri mari sau se dau la vale roţi cu foc. În sate răsună chemarea „Hai la focul lui Sâmedru“, căci iarna este deja descuiată şi, de acum, vremea se strică.

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Dumitru
Moşii de toamnă (Ajunul lui Sâmedru): se face pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. În unele locuri, oamenii fac în ajun foc; se aduce un brad mare căruia i se dă foc. Femeile împart nuci, pâine, mere, covrigi. În acelaşi sat se fac mai multe focuri. Fiecare duce acasă un tăciune pe care îl aruncă în livadă.

Câinii lui Sumedru: sunt lupii Sf. Dumitru. Ei se ţin spre a fi feriţi de lupi şi ca oile să fete bine; Se tocmesc din nou servitorii pe la diversele trebi boiereşti şi se strică stânele.
În ziua de 26 octombrie, mai ales în satele din Oltenia şi din Muntenia, se aprind focuri rituale, iar femeile dăruiesc copiilor covrigi, mere, nuci sau fructe uscate. Seara, bărbaţii scot tăciuni din vatră şi îi aruncă în livezi pentru ca anul următor să aducă o recoltă bogată de fructe.

Ciobanii care vor să afle cum va fi iarnă îşi aştern dulamă în mijlocul oilor şi se uită să vadă ce fel de oaie se va culca pe dânsa. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună; dimpotrivă, dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. De asemenea, dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, dacă plouă sau dacă ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele; Ciobanii pândesc toată noaptea unde dorm oile şi, dacă dimineaţa se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

Tot de Sânmedru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos; Celui ce va păzi această sărbătoare îi vor fi ferite vitele de stricăciunea lupilor sau oamenii vor fi feriţi de boli.

Tot credinţa populară spune că de Sfântul Dumitru nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi şi că dacă la Sâmadru este vreme aspră, iarna va fi bună, alţii spun că de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă.

Vizualizat: 1838 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Programe educaţionale la Muzeul ASTRA

Programe educaţionale la Muzeul ASTRA

Începând cu luna octombrie, Muzeul ASTRA derulează o serie de proiecte educaţionale adresate atât celor mai mici, cât şi elevilor de gimnaziu şi de liceu. Obiectivul este acela de a familiariza copiii şi tinerii cu rostul şi rolul unui muzeu şi dezvoltarea unor atitudini pozitive de receptare a misiunii acestuia. 

Republica Moldova: La „Ziua Vinului” din acest an, se lansează brand-ul „Vin Moldova”

Republica Moldova: La „Ziua Vinului” din acest an, se lansează brand-ul „Vin Moldova”

Anul acesta, Sărbătoarea Vinului, ediţia cu numărul zece, va fi una deosebită. Pe lângă tradiționalele întreprinderi din sectorul vitivinicol, vor participa și peste 30 de întreprinderi de alimentație publică, 100 de meșteri populari, asociația apicultorilor, dar și reprezentanți din domeniile turismului, științei, colective artistice și interpreți.

„Zilele Agriculturii Giurgiuvene” - ediţie cu peste 15.000 de vizitatori

„Zilele Agriculturii Giurgiuvene” - ediţie cu peste 15.000 de vizitatori

Cea de-a şasea ediţie a târgului naţional de agricultură şi industrie alimentară “Zilele Agriculturii Giurgiuvene” şi-a închis duminică 2 octombrie porţile.

Nedeia de Sfântul Ilie -

Nedeia de Sfântul Ilie - "Tezaure umane vii"

Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sâmbătă şi duminică, 16 – 17 iulie 2011, Nedeia de Sfântul Ilie, manifestare circumscrisă programului „Tezaure umane vii” - Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii