Adama
Vinasa Rompak

Nedeia de Sfântul Ilie - "Tezaure umane vii"

Publicat: 14 iulie 2011 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sâmbătă şi duminică, 16 – 17 iulie 2011, Nedeia de Sfântul Ilie, manifestare circumscrisă programului „Tezaure umane vii” - Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor.

Manifestarea va include, în acest an, un târg al meşterilor şi creatorilor populari şi o seară dedicată tradiţiilor din zona Buzăului, împreună cu Grupul Macaveiu din Padina.

Targ in Muzeul ASTRA


Calendarul creştin îl celebrează, la 20 iulie, pe Sfântul Măritul Prooroc Ilie Tesviteanul, singurul Sfânt care a urcat la cer nu numai cu spiritul, ci şi cu trupul. Legendele româneşti îl prezintă ca pe un prea puternic, căruia Dumnezeu i-a dat forţa de a deschide şi de a închide cerul.
Nedeia (sl. nedělja – duminică, sărbătoare) este un „vechi obicei pastoral, specific unei regiuni muntoase, de întâlnire, petrecere şi târg la date fixe, legate de calendarul vieţii pastorale”. Nedeile, se pare că au legături cu celebrarea unei sărbători precreştine, dedicate zeului focului şi al soarelui. Prima atestare documentară a unei nedei păstoreşti este din anul 1373.

Târgul organizat cu acest prilej se va desfăşura în intervalul orar 10.00 – 18.30 şi se va bucura de prezenţa unor renumiţi creatori populari ce îşi vor etala spre vânzare cele mai reprezentative produse.

Printre meşterii ce vor fi prezenţi în acest sfârşit de săptămână în Muzeul în aer liber se numără: Balint Iulia (împletit fibre vegetale), Berghezan Rodica, Milea Maria, Secelean Maria, Popa Maria (pictură icoane pe lemn şi sticlă), Iorga Gheorghe, Molnosz Ioszef (olărit), Bădălan Maria (prelucrare lemn), Poptean Florin (jucării din lemn), Todoran Lucia (piese de costum popular), Raduly Maria (turtă dulce), Negoiţă Ana (măşti populare), Tecoanţă Silvia (textile).

Sâmbătă, 16 iulie, începând cu orele 17.00, va avea loc un spectacol susţinut de Grupul de Tradiţii Macaveiu din Padina judeţul Buzău, în curtea Gospodăriei de prelucrare a chihlimbarului din Colţi.

Targ in Muzeul ASTRA

Vizualizat: 1816 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii