Una dintre cele mai populare serbări câmpeneşti de primăvară din judeţul de la Dunăre – “Sărbătoarea Bujorului” riscă să nu mai aibă loc din cauza invaziei de căpuşe. Organizatorii, primarii din Tg. Bujor şi din Rediu, par să îşi facă destule probleme în legătură cu această manifestare.
Invazia căpuşelor şi căderea…Plevnei
În pădurea Plevna de lângă comuna Rediu trebuia să aibă loc cea de a VI-a ediţie a Festivalul Bujorului. Gheorghe Buruiană, edilul şef al localităţii, a decis să amâne data de desfăşurare a activităţilor. Motivul este unul simplu: căpuşele! Amatorii de picnic care, de Sfintele Paşti sau de “1 Mai Muncitoresc”, au vrut să se refugieze câteva ore în liniştea pădurii, au fost nevoiţi să plece iute care încotro.
“Un consătean a fost muşcat, câinele cu care noi am fost să verificăm poienile s-a umplut de căpuşe, e ceva de groază! Am primit şi avertizări de la Romsilva, de la Mediu, de la Prefectură, aşa că, deocamdată, nu pot să organizez festivalul din cauza pericolului la care ar fi expuşi oamenii. O să-l amân până când voi fi sigur că nu li se va întâmpla nimic", a declarat Buruiană, pentru Viaţa Liberă.
Bătălia de la Roşcani continuă…
Sărbătoarea Bujorului de la Roşcani se va ţine pe 20 mai, aşa cum este prinsă în calendarul… politico-cultural şi electoral! “La noi nu avem căpuşe, sunt mici focare izolate, dar, an de an, procedăm la aplicarea tratamentelor împotriva dăunătorilor. Avem utilajele noastre, de la primărie, instalaţii de stropit tractate, ne-am aprovizionat cu substanţe pentru stropirile la coronamentul copacilor şi la bază, pe covorul de iarbă”, ne-a lămurit Ştefan Arfire, primarul bujorenilor .
“Suprafaţa nu este mare, doar vreo trei – patru hectare. Deci, nu sunt motive temeinice pentru a amâna o sărbătoare intrată de mult în conştiinţa publică a cetăţenilor din zonă”.
An de an, în Pădurea Roşcanilor, la monumentul marelui domnitor moldovean Ioan Vodă cel Viteaz, căzut eroic în lupta împotriva turcilor în anul 1574, are loc o frumoasă sărbătoare populară cu participarea a 7 - 8.000 de oameni. Prima ediţie a Sărbătorii Bujorului de la Roşcani a avut loc în urmă cu fix 40 de ani.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a înregistrat un număr de 128 de cazuri de muşcături de căpuşă, din care jumătate numai într-o săptămână.