Adama
Vinasa Rompak

Mitropolia Ardealului va practica agricultură ecologică

Publicat: 10 iunie 2011 - 14:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Mânăstirile din cadrul Mitropoliei Ardealului ar putea produce alimente bio

Biserica Ortodoxă intră puternic pe piaţa produselor eco: mai multe proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene, aflate în curs de realizare, vor transforma BOR într-unul dintre principalii jucători pe piaţa produselor bio din România, informează Mediafax.

Mitropolia Ardealului intenţionează să realizeze o seră pentru producerea de legume ecologice, precum şi o fermă piscicolă care va arăta „ca în poveştile orientale”, „cu tot soiul de meandre naturale şi artificiale”, a anunţat, pentru Gândul, părintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine la Mitropolia Ardealului. 

Proiectele măreţe atrag fonduri europene
Mitropolia Ardealului este una dintre instituţiile din România care a atras fonduri europene pentru produse ecologice. „Unul dintre proiecte vizează realizarea unei sere bio de 10.000 mp şi o fermă piscicolă pentru dezvoltarea unei producţii proprii de peşte. Este o construcţie „ca în poveştile orientale, cu tot soiul de meandre naturale şi artificiale. Proiectele depăşesc 200.000 de euro, parte din finanţe europene”, explică Necula.

Reprezentantul Mitropoliei Ardealului spune că în cadrul altui proiect european derulat în parteneriat cu Fundaţia Inimă pentru inimă, „Economia socială - şanse reale pentru o viaţă mai bună”, se urmăreşte „dezvoltarea unei întreprinderi de economie socială axată pe produse bio” şi care va fi finalizat în termen de un an.
Proiectul are la dispoziţie 50.000 de euro, prin finanţare POSDRU.

Un alt proiect al Mitropoliei Ardealului se referă la producerea de vin ecologic, din via de la Sărăcsău, din judeţul Alba. „Aici a început procesul de evaluare pe elemente de agricultură bio şi s-a trecut la producerea vinului prin metode ecologice. Procesul este îndelung şi abia la început. Sunt câteva alte proiecte ale unor parohii, care lucrează la trecerea pământului sub regim ecologic- inclusiv păşuni alpine, cu eforturi mari şi, uneori, dărâmabile la o pală de vânt”, a mai spus reprezentantul Mitropoliei.


Fonduri UE

Producţia bio presupune voinţă şi respect
El susţine că procesul de trecere la o producţie de tip bio este anevoios şi presupune voinţă şi respect „din partea colegilor de tarla” sau de livadă sau de grădină. „Tu poţi detoxifia o zonă largă de teren, dar vine vecinul - cunosc cazuri - şi dă din avion cu ierbicide, bate vântul şi...gata experimentul bio”, explică Necula. El spune că deocamdată în cadrul Mitropoliei nu există terenuri certificate ecologic, pentru conversie fiind necesară o perioadă de şapte ani.

Doar 3% din terenul arabil din România a fost convertit în teren bio. Peste 3.000 de producători bio au cerut atestat în 2011, numărul lor ajungând în prezent la circa 7.460 producători, potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii.


Vizualizat: 3462 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii