Adama
Agreena
AGRICOVER

FERMIERII cer DECLARAREA STĂRII de CALAMITATE din cauza SECETEI! PRODUCŢIA de CEREALE din 2020, în PERICOL!

Publicat: 08 aprilie 2020 - 19:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

RISC PENTRU SECURITATEA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită, din nou, autorităţilor române sprijin pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă fermierii din sectorul vegetal în această perioadă.

  • Seceta extremă care afectează culturile agricole
  • Necesitatea de a reînsămânţa suprafeţe mari cu culturi de primăvară
  • Mistreţii care distrug culturile şi sunt vectori de propagare a PPA
  • Lipsa lichidităţilor şi perspectiva de a nu putea acoperi datoriile către furnizori şi de a relua ciclul de producţie

Pentru fiecare din aceste probleme, care pun în pericol securitatea alimentară a României, APPR propune MADR soluţii concrete.

Redăm mai jos comunicatul transmis de APPR către AGROINFO:

Dorim să revenim, pe această cale, la cele mai stringente probleme cu care fermierii din sectorul vegetal se confruntă în această perioadă şi pe care le-am mai menţionat în câteva ocazii, solicitându-vă, încă o dată, să analizaţi urgent situaţiile expuse şi să dispuneţi soluţii care să ducă la rezolvarea blocajelor.

Suntem conştienţi de efortul pe care trebuie să-l faceţi în a asigura funcţionarea întregului lanţ agro-alimentar, ca şi a celorlalte sectoare economice, dar orice întârziere în remedierea acestor probleme grave poate afecta decisiv posibilitatea producătorilor agricoli de a relua ciclul de producţie, cu consecinţe grave asupra aprovizionării populaţiei.

1. În primul rând, reiterăm solicitarea noastră cu privire la constituirea comisiilor judeţene care să constate şi să evalueze a pagubele suferite de culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din iarnă şi primăvară, adică seceta pedologică prelungită şi îngheţul din a doua jumătate a lunii martie. Procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor sunt necesare fermierilor pentru a fi prezentate autorităţilor fiscale de control prin care se justifică efectuarea de cheltuieli cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor agricole, care fie nu vor avea recoltă, necesitând a fi întoarse, fie vor fi reportate în cheltuielile noilor culturi care se pot înfiinţa. De asemenea, intervenţia la nivel legislativ este imperios necesară, având în vedere că, la acest moment, fermierii sunt expuşi riscului de neîndeplinire a obligaţiilor din contractele futures, inclusiv riscului de acaparare a suprafeţelor de teren de către furnizorii de inputuri. Reiterăm ideea că este necesar ca aceste comisii să constate fenomenul de secetă pe suprafeţe agricole extinse, nu la nivel de fermă. Fiind impactate zone extinse, solicităm declararea zonelor calamitate şi a certificatelor de forţă majoră valabile la nivel de UAT-uri.

HG 557/2016 (Sistemul Naţional al Managentului Situaţiilor de Urgenţă), art 8, alin. 4 coroborat cu Anexa 1 pct. 2.5 - secetă pedologică - dă dreptul autorităţilor responsabile cu rol secundar în gestionarea riscului (în acest caz, secetă pedologică) să elaboreze regulamente, proceduri sau instrucţiuni proprii, prin care se detaliază modul de îndeplinire a activităţilor prevăzute.

În acelaşi context, vă rugăm să aveţi în vedere continuarea şi îmbunătăţirea/flexibilizarea măsurilor de subvenţionare a asigurărilor agricole din PNDR.

2. O altă problemă majoră cu care ne confruntăm, şi care parţial derivă din cea amintită la punctul anterior, din cauza faptului că mari suprafeţe cu culturi de toamnă vor trebui întoarse, este riscul diminuării sau chiar pierderii producţiei de pe suprafeţele ce vor fi însămânţate cu culturi de primăvară, mai ales porumb şi floarea-soarelui. În condiţiile restricţiilor impuse de actuala stare de urgenţă, care generează implicit întârzieri în furnizarea de inputuri pentru fermieri, în special pentru zonele în care se utilizează tratamentul cu substanţe din familia neonicotinoidelor, vă rugăm să dipuneţi găsirea de soluţii în fermă pentru tratamentul seminţelor.Lipsa protecţiei pentru seminţele de floarea-soarelui ar trebui, de asemenea, analizată în privinţa oportunităţii ca autorizarea de urgenţă să fie extinsă şi pentru această cultură strategică.

3. A treia prioritate absolută este legată de PESTA PORCINĂ AFRICANĂ şi de principalul vector de propagare, porcii mistreţi. Apreciem că, în conformitate cu modificările la Legea vânătorii, paza culturilor agricole faţă de mistreţi nu mai e în sarcina fermierilor. Totuşi, HG nr. 1679/2008 privind modalităţile de punere în aplicare a despăgubirilor nu s-a modificat. De aceea, vă solicităm să ne precizaţi care este procedura care se aplică în acest an cu privire la pază şi la valoarea despăgubirii (adică, dacă despăgubirea se face în funcţie de investiţii sau de valoarea de piaţă a culturii).

4. Având în vedere cele de mai sus, subliniem încă o dată importanţa crucială a acordării avansului din plăţile directe aferente anului 2020 cât mai curând cu putinţă, deoarece, aproape în întreaga ţară, culturile de toamnă au fost grav afectate de secetă instalată încă din toamna anului 2019 şi veniturile realizate din valorificarea acestei producţii vor fi insuficiente pentru acoperirea datoriilor la furnizori şi reluarea ciclului de producţie. Lipsa instrumentelor minime de finanţare într-un sector vulnerabil, dar în acelaşi timp strategic, va duce la incapacitatea continuării activităţii de producţie agricolă şi va avea un impact major asupra securităţii alimentare!

Nicolae SITARU, preşedinte APPR

seceta_b


Vizualizat: 8005 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

URGENŢĂ NAŢIONALĂ: FERMIERII ROMÂNI riscă SĂ ÎŞI PIARDĂ TERENURILE în CONTUL DATORIILOR către FURNIZORI!

URGENŢĂ NAŢIONALĂ: FERMIERII ROMÂNI riscă SĂ ÎŞI PIARDĂ TERENURILE în CONTUL DATORIILOR către FURNIZORI!

APEL AL FERMIERILOR CĂTRE AUTORITĂŢI. Confederațiile şi asociațiile din agricultură şi industria alimentară avertizează că, din cauza condiţiilor climatice extreme cu care se confruntă fermierii români în acest an agricol, aceştia riscă falimentul sau chiar acapararea suprafețelor de teren de către furnizorii de inputuri, dacă statul nu evaluează urgent pagubele produse de seceta extremă şi de îngheţ.

ADEVĂRUL despre AJUTORUL de 100.000 DE EURO pentru FERMIERII AFECTAŢI DE CRIZA COVID-19!

ADEVĂRUL despre AJUTORUL de 100.000 DE EURO pentru FERMIERII AFECTAŢI DE CRIZA COVID-19!

AJUTOARE STAT FERMIERI. Comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski a prezentat, la videoconferinţa cu miniştrii Agriculturi din UE, pe 25 martie 2020, măsurile adoptate de Comisia Europeană în sprijinul fermierilor din UE de la începutul pandemiei de coronavirus.

ATENȚIE, FERMIERI! CREȘTE PERICOLUL de RĂSPÂNDIRE a PPA!

ATENȚIE, FERMIERI! CREȘTE PERICOLUL de RĂSPÂNDIRE a PPA!

Perioada prin care trecem este o noutate absolută pentru marea majoritate a oamenilor. Și, în momente speciale, se întâmplă lucruri speciale sau cel puțin curioase, greu de explicat. 

URGENŢĂ COVID-19: AVANS PLĂŢI DIRECTE 75%, din SEPTEMBRIE!

URGENŢĂ COVID-19: AVANS PLĂŢI DIRECTE 75%, din SEPTEMBRIE!

SUBVENŢII APIA 2020. Suma acordată fermierilor români ca avans din plăţile directe ar putea fi mai mare în acest an, în contextul dificultăţilor cu care se confruntă agricultorii din cauza pandemiei de COVID-19. Ce se întâmplă cu controlul pe teren!

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

Ajutor 1.000 de lei pentru oierii care au rămas cu mieii nevânduți!

14 octombrie 2024 - 15:02

Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

08 octombrie 2024 - 07:16

Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate. 

Ordonanța amânării datoriilor fermierilor!

Ordonanța amânării datoriilor fermierilor!

30 septembrie 2024 - 19:23

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) şi Alianţa Industriei de Seminţe din România (AISR) au transmis un comunicat legat de Ordonanța amânării datoriilor fermierilor. 

Fermierii români, la Bruxelles după ajutoare!

Fermierii români, la Bruxelles după ajutoare!

29 septembrie 2024 - 15:22

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în zilele de 26 și 27 Septembrie 2024, în format fizic de către Florentin BERCU - UNCSV și Marius Mihai MICU - PRO AGRO.

Oierii, protest de trei zile în București!

Oierii, protest de trei zile în București!

23 septembrie 2024 - 19:25

Sute de ciobani s-au adunat în Piața Victoriei, în semn de protest față de măsurile luate de autorități pentru a opri extinderea pestei la oi. O delegație a protestatarilor a intrat în Palatul Victoria la discuții și solicită interzicerea eutanasierii oilor în România.

ASTĂZI! 500 de ciobani așteptați la București!

ASTĂZI! 500 de ciobani așteptați la București!

23 septembrie 2024 - 05:58

De câteva zile vuiește rețeaua de socializare de mesaje care cheamă crescătorii de ovine la un protest masiv în Piața Victoriei, București. Astăzi, 23 septembrie 2024, ar fi așteptați la București 500 de ciobani din toată țara. Asociațiile oierilor nu au comunicat însă nimic.

Apel la solidaritate! Fermierii, amplă campanie strângere fonduri pentru victimele inundațiilor!

Apel la solidaritate! Fermierii, amplă campanie strângere fonduri pentru victimele inundațiilor!

19 septembrie 2024 - 09:34

ANFA și Forumul APPR – apel la solidaritate către comunitatea de fermieri pentru sprijinirea sinistraților din județele Galați și Vaslui.

Crescători de bovine cu suflet mare!

Crescători de bovine cu suflet mare!

19 septembrie 2024 - 08:40

Crescătorii de bovine din Asociația Aberdeen Angus au inițiat o campanie umanitară pentru colegii lor, fermieri, crescători de animale din zonele afectate de inundațiile din ultima perioadă.

Mesaj URGENT pentru crescătorii de vaci de lapte!

Mesaj URGENT pentru crescătorii de vaci de lapte!

18 septembrie 2024 - 06:47

Un fermier din sectorul vegetal are un mesaj urgent pentru crescătorii de vaci de lapte. Apelul a fost postat pe pagina Facebook Profitul Agricol și pe pagina Facebook a fermierului.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Marius Muressnq
|
04. 23, 2020. Thursday 15:51
De ce nu cereți guvernului subvenții, pentru finanțarea si implementarea unor sisteme de irigatii ?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

În ferma lui Ionuț Georgescu fiecare tractor are rolul lui, iar dacă la muncile grele folosește modelul 8735S, pentru activitățile cotidiene sau în „operațiunile de finețe” apelează la un 7714S de 140 CP, respectiv la un M5713 de 135 CP.

„Alături de mine, în fermă mai lucrează doi băieți, ambii cu vârsta de până în 30 de ani, iar la noi tehnologia este la ea acasă. Pentru unii fermieri pare contra-intuitiv să ai toate aceste dotări pe un tractor mic precum M5713. Însă, dacă te gândești la lucrările de finețe, cum este cazul semănatului, erbicidatului sau fertilizatului, un sistem GPS de precizie ajută foarte mult, mai ales că în viitorul apropiat intenționez să fac o cartare pentru a administra îngrășăminte cu rată variabilă”, ne-a explicat Ionuț

Contact SIGMA România

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La stomatolog

La stomatolog
- Doctore, cum sunt dinţii mei? Detalii