Adama
Agreena
AGRICOVER

Fermieri nemulţumiţi: Subvenţii acordate discreţionar, importuri tot mai mari! Ce măsuri urgente solicită MADR

Publicat: 29 august 2021 - 19:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de legume sunt nemulţumiţi de faptul că, în timp ce subvenţiile lor scad de la un an la altul, statul român nu verifică suficient importurile şi nu are politici de susţinere şi de protejare a fermierilor români.

Redăm mai jos, integral, comunicatul transmis de reprezentanţii legumicultorilor către Agroinfo:

Deşi în anul 2021 am avut promisiuni privind continuarea programului „Tomata” şi a altor programe începute anterior, acestea s-au materializat într-un târziu, dar cu diminuarea cuantumurilor. Vă solicităm să observaţi că sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte puţin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, dar cel mai sprijinit sector fiind sectorul creşterii animalelor, diferenţele fiind semnificative, cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători, dar şi a formelor asociative.

În acest context, este evident că ajutoarele de stat s-au acordat într-un mod cu totul discreţionar, fără o consultare reală şi fără o viziune pe termen scurt şi mediu.

Formelor asociative, respectiv cooperativelor, dar şi altor entităţi care se află în lanţul comercial nu li s-a acordat nici un fel de sprijin, deşi se puteau acorda până la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi.

Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extra comunitar, dar şi din spaţiul comunitar, în detrimentul producţiei autohtone.

Proiectul de lege privind practicile comerciale neloiale, întârziat patru luni

Dezinteresul faţă de sectorul legumicol este evident din partea autorităţilor cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca şi celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislaţia naţională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relaţia dintre marile lanţuri de magazine şi furnizorii lor. Momentan însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este „pe drum” între Senat şi Camera Deputaţilor, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol.

subventii-fermieri_b

Solicitările legumicultorilor

Având în vedere aspectele menţionate, dar şi faptul că sectorul legumicol, cu precădere legumicultorii mici şi medii se află la limita de subzistenţă datorită unei lipse a politicilor pe termen scurt şi mediu, unei lipse de viziune în ceea ce priveşte încurajarea asocierii prin măsuri stimulative pentru fermierii care se asociază, creşterea preţurilor de achiziţie a inputurilor cu până la 200%, solicităm măsuri concrete şi urgente:

- Înfiinţarea unei direcţii de Horticultură în cadrul MADR;
- Reglementarea în sectorul legume-fructe şi actualizarea legislaţiei acestui sector, conform necesităţilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc.);
- Acordarea unui Ajutor de Stat către legumicultorii mici şi medii, şi formelor asociative ale acestora, gurpuri şi organizaţii de producători, în contextul preţurilor foarte scăzute de achiziţie la legumele de sezon în 2021. Legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 şi în anul 2021, ca urmare a închiderii pieţelor agro-alimentare, a pieţelor en-gros, precum şi din cauza măsurilor dispuse în sectorul HORECA. În plus, în anul 2020, respectiv în 2021 am avut şi îngheţ timpuriu, grindină, inundaţii, urmate de secetă şi, cu toate acestea, s-au realizat producţii medii, dar care nu au putut fi comercializate nici măcar la preţul de producţie, consecinţa fiind aruncarea produselor şi decapitalizarea fermierilor.
Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 euro/fermă până la maxim 100.000 euro/fermă este imperios necesară, avand în vedere derogările pe care Comisia Europeană le-a acordat în contextul COVID statelor membre;

- Promovarea pieţelor locale şi lanţurilor scurte alimentare ca alternativă viabilă şi sigură de aprovizionare pentru consumatori, printr-o amplă campanie naţională de educare şi conştientizare, cu parteneriatul micilor producători şi a societăţii civile, şi prin investiţii pe termen lung în această formă tradiţională de comerţ alimentar. Ministerul Agriculturii, prin direcţiile din subordine, trebuie să verifice trasabilitatea, sortarea şi etichetarea, ambalarea, schemele de calitate.
- Înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, conform dispoziţiilor Legii 133/2019, agenţie care are printre alte atribuţii principale se regăseşte şi asigurarea şi implementarea unui sistem electronic pentru monitorizarea trasabilităţii produselor de calitate certificată (Art.4 lit.g din lege, rt. 11. - 23/12/2019 - Art. 11. - a fost modificat prin Ordonanţă de urgenţă 78/2019 Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2022. 31/12/2020 - alineatul a fost modificat prin Ordonanţă de urgenţă 225/2020).Verificarea de către Ministerul Agriculturii prin intermediul direcţiilor şi/sau agenţiilor pe care le are în subordine şi/sau coordonare a importurilor de legume din statele non UE, respectiv, efectuarea de analize de produs aleatoriu în vederea depistării produselor care vin cu depăşiri de concentraţii de pesticide şi/sau alte soluţii folosite la tratamente. Urmărirea înregistrării importurilor în contabilitate de către importatori, ştiut fiind faptul că, de cele mai multe ori, acestea nu se înregistrează în contabilitatea importatorului şi/sau a cumpărătorilor en-gross de la importator, precum şi urmărirea comercializării acestora.

Totodată, trebuie avut în vedere că ajutoarele de minimis acordate producătorilor agricoli din sectorul legumicol în anul 2021 vor fi disponibile financiar către finalul anului, respectiv 25 decembrie 2021-15 ianuarie 2022.

Sprijinul cuplat vegetal pentru 2021 - sumele vor fi virate în conturile fermierilor în a doua jumătate a anului 2022, iar suma totală pentru SCV legume în spaţii protejate a fost diminuată constant începând din anul 2017 cu sume de la minim 6 milioane de euro din bugetul total alocat pentru acest sector. În acest context, sperăm la revenirea plafonului negociat de România în anul 2014-2015, de 13,3 milioane de euro.

- Deşi în spaţiul public se încurajează asocierea şi crearea de cooperative, cu toate acestea Legea cooperaţiei agricole 566 din 2004, cu modificările ulterioare, nu prevede sancţiuni pentru producătorii care nu livrează marfa prin cooperativă sau dacă din consiliul de administraţie nu pot face parte în acelaşi timp soţul/soţia, precum şi rudele şi afinii membrilor până la gradul al treilea inclusiv, ceea ce înseamnă că membrii cooperatori nu sunt protejaţi în vreun fel, dacă legea nu prevede sancţiuni.

- Deşi am solicitat de foarte mult timp ca operatorii economici care comercializează în regim en-gros legume fructe să se înregistreze (licenţieze) la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scopul fiind acela de a avea cunoştinţă câţi operatori economici operează pe piaţa de comercializare legume fructe, dar şi de a avea o viziune asupra cantităţilor şi produselor comercializate en-gros, solicitările nu au fost luate în considerare.

Conferinţă de presă despre problemele şi viitorul sectorului horticol în România

Având în vedere cele menţionate mai sus, Confederaţia Sindicatelor Democrate din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor Democratice din Agricultură şi Uniunea Salvăm Ţăranul Român vor organiza o conferinţă de presă cu tema „Horticultura românească în perioada de tranziţie”, luni, 30 august 2021, ora 11:30, la Sediul CSDR, Piaţa Walter Mărăcineanu 1-3, unde vor fi abordate şi următoarele subiecte:
- Subvenţii APIA , Sprijinul Cuplat Vegetal
- Fonduri Europene, Pilonul II Dezvoltare Rurală pentru perioada de Tranziţie 2021-2022 + ERI
- Stadiul PNS – includerea unei linii de finanţare de minim 1 miliard euro pentru construirea şi modernizarea/reconversia a minim 2.000 ha spaţii protejate în perioada 2021-2027
- Programele de finanţare MADR din fonduri naţionale şi guvernamentale
- Legea vânzării terenurilor agricole
- Stadiul implementarii Programului Naţional de Cadastrare gratuită a terenurilor agricole
- Verificarea mecanismelor de import din spaţiul extra comunitar
- Ordinul 8/2021 ANSVSA
- Alte probleme de interes

La conferinţă vor participa:
Iacob Baciu – Preşedinte CSDR
Tudor Dorobanţu – Preşedinte FNSDA
Victor Lăcătuş – Acad. Dr. Ing. Horticultură
Ion Păunel – Preşedinte SPA Olt/Membru fondator USTR

Vizualizat: 2263 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Lista MADR cu beneficiarii de subvenții pentru legume!

Lista MADR cu beneficiarii de subvenții pentru legume!

Uniunea Salvăm Țăranul Român care reprezintă interesele fermierilor cultivatori de legume a anunțat pentru mâine un protest în Piața Victoriei din București. Astăzi, Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat către Agroinfo care conține lista județelor cu cei mai mulți beneficiari ai formelor de sprijin acordate cultivatorilor de legume în anul 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii