Cititorii agroinfo.ro ne-au scris părerile lor cu privire la înfiinţarea Fondului mutual pentru agricultură, pornind de la prevederile proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind acreditarea fondului mutual şi acordarea de despăgubiri în sectorul agricol.
“Membrii care nu aderă la fondul mutual până la data de 1 martie 2014 primesc maxim 20% din formele de sprijin susţinute din bugetul naţional”,prevede o variantă modificată a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind acreditarea fondului mutual şi acordarea de despăgubiri în sectorul agricol, publicată de Ministerul Agriculturii în 12 iunie 2013.
Potrivit actului normativ, vor fi exceptaţi de la această prevedere „fermierii care încep să desfăşoare o activitate agricolă în sensul definiţiei de la lit. (l), alin. (1) al art. 2 din Regulamentul nr. 1120/2009”, şi anume „persoanele fizice sau juridice ce nu au desfășurat nici o activitate agricolă în nume propriu și pe risc propriu sau care nu au exercitat control asupra unei persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă, în cei cinci ani precedenţi începutului unei noi activităţi agricole”.
Criteriul de eligibilitate se aplică începând cu anul de cerere 2014, iar data limită pentru afilierea la fondul mutual pentru anul viitor este 1 martie 2014.
Ce spun fermierii?
“Asta cu “fondul lui peşte” este total aiurea. Oricum băncile sau instituţiile care vor fi alese vor cere garanţii ş.a.m.d. Bănuiesc că din nou avem de a face cu aceeaşi tâmpenie ca şi în cazul Fondului de Garantare a Creditului Rural. Sesiunea e deschisă, întrebarea mea este unde sunt fondurile acestea. Praf în ochi, ca de obicei. Umila mea părere este că măsura aceasta este un FIASCO marca Daniel Constantin. Fără supărare!”, scrie Celia Popa.
“Dacă este obligatoriu, înseamnă că este o hoţie, prin care guvernanţii vor să fure subvenţia acordată micilor proprietari şi fermieri şi să dirijeze aceste sume numai către marea mafie funciară din România”, scrie Tănase Scatiu, la Vocea Fermierului.
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum? Scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
Da Click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
Precizare: Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro