"Dacă la un moment dat anticipam o producţie de doar o mie de kilograme de porumb boabe la hectar, până la urmă am reuşit să depăşim aceste încercări cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, iar cu ajutorul tehnologiei pe care o folosim am obţinut totuşi ceva rezultate. A existat însă o lipsă de uniformitate, aşa cum s-a întâmplat şi cu precipitaţiile care au căzut pe parcursul sezonului", a explicat Dimitrie Muscă, care până acum era obişnuit să recolteze între 10 şi 14 tone la hectar în medie.
Cel mai bine au performat hibrizii din segmentul Field Shield, recunoscuţi pentru toleranţa şi rezistenţa ridicate la secetă şi la arşiţă, precum şi pentru capacitate foarte bună de producţie în condiţii de stres termic şi hidric. DKC 4109, un hibrid lansat chiar anul acesta, a fost campionul din platforma experimentală de la Curtici, cu o producţie medie la hectar de 4.419 kg. Pe poziţiile următoare s-au clasat DKC 5092 (4.385 kg/ha) şi DKC 4611 (4.368 kg/ha), un alt hibrid de generaţie nouă.
Ca de obicei, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a mizat într-o bună măsură pe hibrizii Dekalb iar pe 11 octombrie am fost invitaţi de echipa Bayer pentru a asista la demonstraţia de recoltare utilizând platforma agro-digitală Climate FieldView. Într-un an de referinţă negativă, cum a fost 2022, cu provocări majore din punct de vedere pedoclimatic, densităţile la semănat dar şi momentul ales de fermieri pentru a pune sămânţa în pământ, a influenţat decisiv productivitatea la cultura porumbului.
0