La S.C.D.A. Brăila s-a finalizat proiectul ADER 5.3.2. - Cercetări privind pefecţionarea tehnologiei de cultivare a orezului în amenajările orizicole de tip ameliorativ pe solurile sărăturate în curs de ameliorare, derulat între anii 2011 – 2014.
La sfârşitul lunii trecute, pe data de 21.11.2014, a avut loc workshop-ul cu tema “Perspectiva oriziculturii şi condiţionalităţii extinderii în România”. Acesta a fost organizat de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare - Agricola Brăila, în colaborare cu Camera Agricola Brăila, având ca obiectiv principal prezentarea rezultatelor finale ale proiectului ADER 5.3.2. “Cercetări privind perfecţionarea tehnologiei de cultivare a orezului în amenajările orizicole de tip ameliorativ pe solurile sărăturate în curs de ameliorare”, care s-a derulat în perioada 2011 – 2014.
Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr de peste 30 de cercetători, specialişti şi producători agricoli, de reprezentanţi ai instituţiilor agricole brăilene.
Cuvântul de deschidere şi referatul, prezentate de directorul S.C.D.A. Brăila, Marcel Bularda, au accentuat importanţa culturii orezului pe plan mondial şi naţional şi tendinţa de creştere a consumului pe cap de locuitor, scoţând, totodată, în evidenţă faptul că orezul, prin multitudinea de varietăţi, acoperă o gamă foarte largă de pretenţii culinare, dar şi de utilizări în diferite domenii de activitate.
De asemenea, sinteza Proiectului ADER 5.3.2. a însumat o serie de informaţii de actualitate cu privire la suprafeţele cultivate cu orez şi la nivelul producţiilor obţinute în dinamică, atât la nivel global cât şi la nivel naţional, precum şi informaţii despre modul în care S.C.D.A. Brăila a reuşit să revigoreze orizicultura în România, în ultimii ani.
În timpul expunerii, au fost detaliate tehnologiile utilizate, rezultatele de producţie obţinute prin eficientizarea anumitor verigi tehnologice, precum şi strategiile și recomandările formulate de S.C.D.A. Brăila, plecând de la prognozele shimbărilor climatice globale.
În încheiere, au luat cuvântul membri ai echipei de implementare a proiectului, precum şi reprezentanţii instituţiilor participante, care au felicitat Staţiunea Brăila pentru proiectele pe care le derulează, precum şi pentru modul în care îşi face cunoscută activitatea de cercetare, prin organizarea unor manifestări ştiinţifice periodice. Cu acest prilej s-a reamintit faptul că primele cercetări din România în domeniul ameliorării solurilor sărăturate au început în anul 1957 la Polizeşti-Berteşti, din cadrul staţiunii, unde s-a fundamentat metoda ameliorării sărăturilor prin cultura orezului.
Concluziile finale au condus la necesitatea continuării cercetărilor pe tema oriziculturii şi a unor astfel de activităţi de promovare a rezultatelor, care sunt benefice atât pentru S.C.D.A. Brăila, dar şi pentru agricultura românească, în general.