În prima parte a intervalului 04 – 10 decembrie 2012 va predomina o vreme normală, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire în evoluţia regimului termic, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -5...8°C, în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale şi -7...3°C, spre sfârşitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...4°C.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -4...10°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -10...5°C, pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde se va produce brumă şi îngheţ superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind însoţite de intensificări temporale ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei, Banatului, nordul și izolat în sudul Olteniei, nordvestul și sud-estul Munteniei, nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra în Dobrogea, pe arii extinse din Moldova, Muntenia, sudul Olteniei, precum și local în sud-vestul și sud-estul Transilvaniei, vestul Crișanei și centrul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal, exceptând centrul şi nordul teritoriului, unde procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite, mergând până la stagnarea temporară a acestora.
Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (10-100%), formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%). Starea de vegetaţie va fi bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive.
Sub aspect fenologic, la rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor intra treptat în starea de repaus vegetativ, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor agro-tehnice de întreţinere (tratamente fito-sanitare, îngropatul viilor), în plantaţiile pomi-viticole;
• Verificarea vigurozităţii şi densităţii plantelor la cerealierele de toamnă.
sursa: meteoromania.ro