În acest interval, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 9...21°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...27°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2...15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 12...23°C, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de primăvară semănate până la această dată.
Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local, căderi de grindină. Izolat, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol, în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul şi local în sudul, estul şi vestul ţării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică). În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala îndeosebi în Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, nordul Moldovei, local în vestul Maramureşului, Crişanei şi al Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor imprima desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole. De asemenea, evoluţia regimului termic mediu diurn al aerului în limite apropiate de necesarul optim al plantelor de orz şi grâu de toamnă, pe fondul unei bune aprovizionări cu apă a solului va menţine o stare de vegetaţie în general bună la culturile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de alungire a paiului (90-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-30%), iar la cele întârziate fenologic se vor continua alungirea paiului (10-100%) şi înspicarea (10-40%).
Cultura de rapiţă va parcurge predominant înflorirea (10-100%) şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea (60-100%), răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-70%).
În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea primelor frunze (10-60%).
La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea (40-100%) şi răsărirea (10-100%).
Cartoful pentru consum va înregistra încolţirea şi răsărirea (10-70%), iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor.
La pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor semnala în continuare înflorirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la soiurile timpurii, legarea şi formarea rodului, precum şi creşterea fructelor la sâmburoase (cais, cireş, corcoduş).
În toate podgoriile, la viţa de vie se vor continua dezmugurirea, creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, apariţia inflorescenţelor.
În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor fi prielnice efectuării lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, praşile mecanice-manuale, etc).
Recomandări de specialitate:
• Definitivarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
• Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;
• Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
• Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile) în culturile de primăvară. ANM