Perioada 05 – 11 noiembrie 2013 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...19°C, valori mai ridicate cu 1...9°C, comparativ cu mediile multianuale, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2...14°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 8...16°C, optime pentru desfăşurarea proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, îndeosebi în prima parte a intervalului. Izolat, precipitaţiile vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi vestul Maramureşului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal la nivelul întregii ţări, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.
Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor parcurge germinarea-răsărirea (50-100%), înfrunzirea (2-6 frunze), precum şi înfrăţirea (10-30%), îndeosebi în culturile semănate în epoca optimă.
Cultura de rapiţă se va afla predominant în faza de răsărire (40-100%), continuându-se totodată înfrunzirea (4-11 frunze).
În majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor.
Recomandări de specialitate:
• Definitivarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi și viţa de vie.