Sub aspect termic, perioada se va caracteriza prin menţinerea unui regim al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţǎrii.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16...26°C, limite apropiate de mediile climatologice, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 20...32°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10...22°C, la nivelul întregii ţări.
Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversǎ, însoţite de descǎrcǎri electrice și intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea regiunilor. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala în cea mai mare parte a Dobrogei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei, local în vestul Crişanei şi al Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În general, condiţiile agrometeorologice vor imprima o evoluţie normală a proceselor de maturare la cerealierele de toamnă, precum şi a ritmurilor de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică moderată.
Cultura de grâu de toamnǎ va înregistra fazele de maturitate în lapte, cearǎ şi deplinǎ (40-100%) în zonele depresionare din centrul şi nordul ţǎrii. În Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Crişana, Banat, Moldova şi sud-vestul Transilvaniei se vor continua şi chiar finaliza lucrǎrile de recoltare.
Floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a capitulului (60-100%) şi înflorire (30-100%), iar în zonele de câmpie cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului se va semnala maturitatea în cearǎ (10-40%).
Porumbul, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi va continua apariţia paniculului (60-100%), înflorirea (30-100%) şi mǎtǎsirea (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-30%).
În aproape toate zonele de culturǎ, sfecla de zahǎr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful la înflorire, formarea şi creşterea tuberculilor (30-100%).
În majoritatea plantaţiilor pomicole, la sâmburoase (cais, piersic) se vor continua lucrǎrile de recoltare a fructelor, iar la seminţoase (mǎr, pǎr) creşterea lǎstarilor şi a rodului.
Viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi creşterea lăstarilor laterali, iar soiurile timpurii de masǎ, formarea şi creşterea boabelor, în aproape toate podgoriile.
Recomandări de specialitate :
• Continuarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la culturile prăşitoare;
• Efectuarea lucrǎrilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnǎ şi pomii fructiferi;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.