Într-un raport al unei comisii, supus atenţiei la Colegiul Prefectural Vrancea, se arată verde-n faţă că o suprafaţă de 130 de hectare de perdele forestiere au dispărut din documentele funciare. Aşadar, întrucât nu are paza asigurată, potrivit Cod(r)ului Silvic în vigoare, pădurea este lăsată în … paza Domnului!
În cauză, este vorba despre perdele forestiere înfiinţate înainte de anul 2000 şi care au fost retrocedate foştilor proprietari. Terenurile figurează în acte ca fiind arabile, însă fiind suprafeţe împădurite ar trebui administrate de către structurile silvice.
Gicu Ţicoiu, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, a declarat, pentru jurnaliştii de la Monitorul de Vrancea, că în perioada următoare, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va trebui să identifice noii proprietari ai terenurilor, după care aceştia din urmă vor fi cei dintâi la încheierea contractelor de administrare şi pază, conform Codului Silvic.
„Întâmpinăm problema proprietarilor pentru că aceste perdele forestiere au fost înfiinţate de anumiţi proprietari iniţiali, respectiv Agromixt Focşani, Agroind Doaga, Primăria Focşani. În perioada scursă de la înfiinţarea perdelelor şi până în prezent, terenul a fost retrocedat foştilor proprietari. La acest moment este un număr destul de mare de proprietari pe terenul cărora sunt aceste perdele forestiere“. a afirmat sursa citată.
Astfel, pe un kilometru de perdea sunt cel puţin 200 de proprietari, fiecare cu câte 15 - 20 de metri.
În ultimul deceniu, plantarea arborilor n-a prins nicio rădăcină
În perioada 1995-1997, au fost realizate ultimele suprafeţe de perdele forestiere, în perimetrul unităţilor administrativ – teritoriale: Garoafa, Doaga, Focşani, Slobozia Ciorăşti.
Până în anii ’90 a fost derulat un program naţional, când Direcţia Silvică Focşani a plantat 43 hectare în zona Tătăranu şi Măicăneşti,
În ultimul deceniu, activitatea a mers copăcel-copăcel spre zero, în sensul în care nu s-a mai plantat nici picior de arbore.
În judeţul Vrancea, fuseseră proiectate 56 hectare de perdele forestiere menite să asigure protecţia căilor de comunicaţie, amplasate pe aliniamentul traseului feroviar 500, al drumului european E 85, precum şi de-a lungul reţelelor rutieră şi feroviară judeţeană.
Studiile de fezabilitate, însă, au încremenit în proiect pe planşeta Institutului de Cercetare şi Amenajări Silvice Focşani.