Producţia de vin de anul acesta se menţine în media ultimilor ani, fiind cu puţin peste patru milioane hectolitri, estimează Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Din punct de vedere calitativ, anul de recoltă 2015 este unul atipic însă, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la alta.
Paradoxal, deşi am avut o vară şi o toamnă propice culturii de viţă de vie, cu precipitaţii suficiente şi cu perioadă prelungită de insolaţie, tocmai acest aspect, în general favorabil obţinerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova,Vrancea). Temperaturile foarte ridicate au blocat în anumite parcele viticole procesul de fotosinteză şi au încetinit acumularea zaharurilor în struguri, susţin reprezentanţii PNVV într-un comunicat transmis redacţiei.
Această situaţie nu este însă cu impact relevant la nivel naţional deoarece, din informaţiile culese de noi de la producătorii de vin, există aşteptări importante referitor la calitatea vinurilor de la producătorii consacraţi care au urmărit cu atenţie aplicarea corectă şi la timp a tratamentelor fitosanitare, precizează reprezentanţii PNVV.
România, pe locul 13 în lume la producţia de vin
Potrivit PNVV, la nivel european, România se situează în parametrii producţiilor ţărilor importante din punct de vedere vitivinicol. Italia este lider mondial din punct de vedere al cantităţii de vin produse, urmată foarte aproape de Franţa.
Conform datelor preliminare publicate la finele lunii octombrie de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, producţia de vin a ţării noastre a crescut cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014, România fiind pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.
Consumul de vin creşte cu peste 50% în decembrie
PNVV menţionează şi că în perioada sărbătorilor de iarnă (decembrie) comerţul cu vin creşte cu peste 50% faţă de o lună normală şi în special creşte consumul de vinuri roşii, românii alegând de obicei vinurile albe (cca. 60% din total vinuri).