O nouă sesiune de depunere a planurilor individuale pentru restructurarea/reconversia viilor petru acest an va fi deschisă în perioada 1-23 octombrie 2015. Viticultorii români vor primi bani europeni doar pentru înfiinţarea/modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie destinate producerii vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC) şi cu indicaţie geografică (IG).
Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de Ordin elaborat de MADR, privind modificarea şi completarea Ordinului 1763/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018.
Potrivit proiectului de Ordin, pentru campania viticolă 2015/2016 se aprobă o sesiune suplimentară de depunere a planurilor individuale, în perioada 1 - 23 octombrie 2015, iar dosarul complet al cererilor de finanţare se depune la APIA până la 20 noiembrie 2015.
Pentru aprobarea sprijinului financiar în sesiunea suplimentară din acest an, fiecare solicitant trebuie să depună la centrele judeţene APIA, până la data de 15 decembrie 2015, următoarele documente:
- cerere/formularul-tip privind sprijinul pentru restructurare/reconversie;
- document de identitate financiară;
- copie conformă cu originalul a certificatului de înregistrare la registrul comerţului;
- copie conformă cu originalul a statutului, pentru persoanele juridice, şi eventuale acte adiţionale;
- copie de pe actul de identitate, pentru persoane fizice;
- după caz, împuternicire însoţită de copie a actului de identitate.
Viticultorii vor trebui să facă dovada plăţilor către furnizori în 30 de zile de la încasarea sprijinului de la APIA
Beneficiarii vor avea obligaţia să depună la centrele judetene APIA documentele justificative privind efectuarea tuturor plăţilor către furnizori, aferente măsurilor recepţionate, în termen de 30 zile calendaristice de la încasarea sprijinului financiar de la APIA.
Documentul publicat de MADR mai prevede că sprijinul financiar maxim acordat pentru fiecare măsură eligibilă din cadrul programelor de restructurare/reconversie a viilor va fi maxim 75% din valoarea costurilor efective utilizate pentru realizarea acestora.
De asemenea, proiectul include anexe cu măsurile eligibile şi sumele forfetare aferente programelor de restructurare/reconversie şi lista lucrărilor de execuţie din cadrul programelor de restructurare/reconversie.
Astfel, vor fi eligibile măsuri de defrişare, proiectare, pregătire teren, plantare şi instalare tutori şi instalare sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj pentru programele de reconversia soiurilor şi reamplasarea parcelelor, respectiv măsuri de proiectare, instalare/înlocuire sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj, modernizarea formei de conducere a viţei-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă şi înaltă şi modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor prin instalarea a 3 rânduri de sârme din care minim 2 duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerii lăstarilor pentru programele de modernizare a plantaţiilor viticole.
Sumele forfetare maxime pe care le pot primi beneficiarii sunt cuprinse între 1.890 euro/ha şi 7.380 euro/ha pentru persoanele fizice şi 2.020 euro/ha - 8.170 euro/ha pentru persoanele juridice, în funcţie de măsurile eligibile din programele de reconversie sau modernizare a plantaţiilor de viţă de vie.
Proiectul de act normativ mai prevede că toate programele de restructurare/reconversie se realizează numai pentru înfiinţarea/modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie destinate producerii vinurilor de calitate cu denumire de origine controlată (DOC) şi a vinurilor cu indicaţie geografică (IG), din regiunile viticole, podgoriile şi centrele viticole prevăzute în legislaţia naţională în vigoare.