Adama
Vinasa Rompak

Recoltarea strugurilor în viile "Cramele Recaş" se face mecanizat

Publicat: 20 septembrie 2011 - 10:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Combinele moderne recoltează 200 tone de struguri la 24 de ore

Cramele Recaş au achiziţionat utilaje pentru recoltat care înlocuiesc 400 de oameni. Condiţiile meteo favorabile culturii viţei de vie, au făcut ca în podgoriile de la Recaş să se obţină, anul acesta, cea mai bună recoltă din ultimii zece ani.

Cramele Recaş au cumpărat două combine, fiecare în valoare de 200.000 de euro, care înlocuiesc aproximativ 400 de muncitori.

Cumpărate din Italia, combinele au fost puse deja în funcţiune printre rândurile de vie, pentru a culege cea mai bună recoltă întâlnită la Recaş în ultimul deceniu. „Sunt 850 de hectare de vie într-un an de excepţie, pentru că nu a fost secetă, iar vremea a fost pe placul viilor. Culegerea se face foarte repede cu aceste combine. Foarte puţin a mai rămas celor care trebuie să culeagă manual”, a declarat, pentru adevărul, Ioan Georgiu, director general la Cramele Recaş.

Lucrează în două schimburi şi culeg doar boabele de struguri
Cele mai moderne combine de recoltat struguri lucrează în două schimburi, atât ziua cât şi noaptea, şi recoltează la fiecare 24 de ore circa două sute de tone de struguri.

Aceste utilaje au încă un avantaj, faptul că s-a renunţat la munca de desciorchinare, având în vedere că noile utilaje culeg doar boabele de struguri. „Nu s-a renunţat de tot la muncitori. Cam 20 la sută din muncă le revine lor. Marea lor majoritate sunt din zona Recaşului, dar mai vin şi din Ardeal, din zona Sălajului”, a mai spus Georgiu.
Un merit deosebit pentru vinurile de la Recaş îl are şi în acest an enologul australian Harley Smithers, care se află în orăşelul timişean pentru al cincilea sezon consecutiv.

Struguri_b

Aproximativ 50 la sută din vinurile Cramelor Recaş se duc la export. Anglia, Germania, Olanda, Suedia, Danemarca, SUA sau Canada sunt printre ţările în care se vinde cel mai celebru vin din Banat.

Vizualizat: 3616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producţia de struguri din 2011, estimată la 820.483 tone

Producţia de struguri din 2011, estimată la 820.483 tone

Producţia de struguri de vin şi de masă este estimată la 820.483 tone în 2011, din care recolta de struguri pentru vin reprezintă 765.246 tone, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Ziua Naţională a Vinului  - pe 8-9 octombrie la Moldexpo

Ziua Naţională a Vinului - pe 8-9 octombrie la Moldexpo

Reprezentanţii autorităţilor din Chişinău susţin că Ziua Naţională a Vinului ar putea reveni, pe 8-9 octombrie, la Moldexpo. 

Viile italienilor sunt culese de 30.000 de imigranţi

Viile italienilor sunt culese de 30.000 de imigranţi

Din cei 210.000 de muncitori sezonieri care vor recolta strugurii italieni în această toamnă, 15% sunt imigranţi. Productia de vin se anunţă a fi una excelentă în acest an, iar exporturile vor creşte, în ciuda crizei.

Buzău: S-a dat startul la culesul viilor

Buzău: S-a dat startul la culesul viilor

În judeţul Buzău a început campania de recoltare a strugurilor, de pe cele peste 14.000 de hectare de plantaţii viticole estimându-se o producţie medie de peste şase tone la hectar.

8.000 de lucrători români merg la culesul viei, în Spania

8.000 de lucrători români merg la culesul viei, în Spania

Birourile pentru străini din oraşele spaniole Albacete, Cuenca, Ciudad Real ori Toledo au început deja formalităţile pentru acordarea de permise de muncă unui număr de 8.000 de lucrători români, potrivit informaţiilor furnizate de prefectul din regiune, Máximo Díaz-Cano.

Vinurile româneşti speră la

Vinurile româneşti speră la "visul american"

SUA au devenit cea mai mare piaţă de vinuri din lume, anul acesta, şi fiecare ţară producătoare de vinuri vrea să obţină o cotă din ea. Una dintre cele mai recente este România. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii