Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Recolta de struguri pentru vinificaţie, slabă dar de calitate

Publicat: 09 ianuarie 2022 - 15:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Europenii vor bea mai puţin vin din recolta de struguri de anul trecut, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, însă partea bună ar fi că s-au obţinut vinuri de o calitate superioară.

Cel puţin aşa sună estimarea formulată de Copa-Cogeca, organizaţia care susţine fermierii şi cooperativele agricole din UE, într-un raport ce confirmă practic prognozele din luna septembrie. Toţi cei trei mari cultivatori europeni de struguri pentru vinificaţie - Italia, Spania şi Franţa - au înregistrat o scădere semnificativă a producţiei, care este comparabilă cu anul de comercializare 2017/2018. Îngheţurile de primăvară, seceta din vară, grindina şi ocazional temperaturile ridicate din luna septembrie, la care s-ar putea adăuga şi presiunea bolilor în unele regiuni, sunt cauzele care au determinat această scădere a producţiei.

Luca-Rigotti_bSchimbările climatice reprezintă, pe de altă parte, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sectorul, în care s-a investit foarte mult în ultimii ani, se specifică într-un comunicat al organizaţiei pan-europene. "Evenimentele meteo experimentate în 2021 arată măsura în care schimbările climatice au impact asupra agriculturii şi indică provocările cu care se va confrunta sectorul vitivinicol în viitor. Vinicultorii sunt conştienţi de aceste provocări iar sectorul a pus deja în aplicare mai multe proiecte de durabilitate care sunt susţinute de certificate de calitate. Pentru a depăşi aceste provocări, viticultorii au nevoie de resurse şi timp, însoţite de investiţii în cercetare şi tehnologii inovatoare. Aceste instrumente sunt esenţiale pentru menţinerea competitivităţii vinurilor UE pe pieţele internaţionale", a declarat Luca Rigotti (foto), preşedintele Grupului de lucru vitivinicol de la Copa-Cogeca.

O situaţie dulce-amăruie

Abordând situaţia actuală a pieţei din sector, acesta a caracterizat-o drept dulce-amăruie, "Pe de o parte, există evoluţii pozitive pe piaţă, cu refacerea consumului în urma deschiderii sectorului HoReCa şi cu reluarea exporturilor după suspendarea tarifelor din SUA. Pe de altă parte, constatăm cu mare îngrijorare creşterea exponenţială a costurilor de producţie şi de transport. Mai precis, costurile materiilor prime, a energiei şi transportului au crescut în unele cazuri la niveluri neviabile şi nejustificate, riscând astfel erodarea marginalităţilor şi compromiterea competitivităţii noastre", a remarcat Luca Rigotti.

Sursa foto: foodandbev.it

Vizualizat: 1094 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA pentru fermieri: Depuneți cererile până pe 15 octombrie!

Anunț APIA pentru fermieri: Depuneți cererile până pe 15 octombrie!

23 august 2023 - 18:50

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că, până la data de 15 octombrie 2023, primește Cereri de plată pentru intervenția IS-V-03 "Asigurarea recoltelor".

Tot ce trebuie să știi despre protecția culturilor de viță de vie și Smart Technology

Tot ce trebuie să știi despre protecția culturilor de viță de vie și Smart Technology

10 noiembrie 2022 - 11:06

Calitatea strugurilor pentru vin se poate asigura încă de la început în vegetație. BASF vine cu soluții eficiente pentru protecția viței de vie, pentru ca Profitabilitatea recoltei să fie cât mai mare, iar calitatea strugurilor să se apropie de perfecțiune.

Condiții modificate pentru subvenția de 1.200 euro pe hectar!

Condiții modificate pentru subvenția de 1.200 euro pe hectar!

21 iulie 2022 - 20:24

Ministerul Agriculturii va modifica una dintre condițiiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii ajutorului de minimis, precum și data de depunere a documentelor justificative.

CUM SĂ AVEŢI O VIE CU ŢESUT LEMNOS SĂNĂTOS ŞI MAI MULT ZAHĂR ÎN STRUGURI

CUM SĂ AVEŢI O VIE CU ŢESUT LEMNOS SĂNĂTOS ŞI MAI MULT ZAHĂR ÎN STRUGURI

02 iunie 2022 - 11:56

Scăderea recoltei de struguri este cauzată, adesea, de starea în care se află părţile lemnoase ale viţei de vie, care transportă apa şi substanţele nutritive, le distribuie şi le stochează.

Încep etapele regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri românești”

Încep etapele regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri românești”

21 aprilie 2021 - 14:54

Viticultorii mici şi mijlocii sunt invitaţi să îşi înscrie vinul alb, roşu sau roze la concursul naţional „Poveşti cu vinuri româneşti”, organizat pentru al şaselea an consecutiv de BASF Agricultural Solutions România. Se oferă 3 premii mari cu o valoare totală de 15.000 de euro.

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

07 septembrie 2020 - 12:08

Fuziunea dintre EURALIS Semences și CAUSSADE Semences Goup a intrat în vigoare la 1 septembrie 2020. Rezultatul acestei fuziuni este înființarea unei noi companii – Lidea. Deja una dintre cele 10 companii producătoare de semințe la nivel global, această nouă entitate își propune să devină lider de piață pe anumite categorii de specii, în întreaga Europă.

SPRIJIN NOU MADR: 500 euro/ha! CINE POATE LUA BANII!

SPRIJIN NOU MADR: 500 euro/ha! CINE POATE LUA BANII!

06 septembrie 2020 - 20:44

CONDIŢII AJUTOR DE CRIZĂ. Ministerul Agriculturii anunţă o nouă schemă de ajutor de stat pentru fermierii români care au fost afectaţi de criza economică generată de pandemia COVID-19.

TOȚI pentru VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești

TOȚI pentru VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești

19 august 2020 - 10:22

Syngenta a lansat platforma de e-commerce „TOȚI PENTRU VIN” în cadrul unei întâlniri digitale în direct cu viticultorii din România. Acest proiect vine să susțină angajamentele de sustenabilitate lansate la începutul lunii iulie de către Syngenta, prin formarea parteneriatelor și sprijinirea lanțurilor de aprovizionare. Astfel de proiecte și parteneriate au un impact pozitiv asupra întregului sector agro-alimentar, aducând beneficii atât viticultorilor cât și consumatorilor.

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

30 iulie 2020 - 13:36

EVENIMENT. Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lansarea celei de-a șasea ediții consecutive a campaniei „Must de la Jidvei”. Grupul Jidvei continuă prin acest demers să încurajeze și să sprijine producerea vinului de casă în rândurile gospodarilor și ale micilor producători.

Sercadis® e soluţia puternică şi flexibilă pentru culturile de viţă de vie, măr şi păr

Sercadis® e soluţia puternică şi flexibilă pentru culturile de viţă de vie, măr şi păr

04 martie 2020 - 15:32

Sercadis® este un fungicid BASF, cu performanţe deosebite în protecţia împotriva făinării la viţa de vie, precum şi a rapănului şi a făinării la măr şi păr.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii