Viticultura românească a fost puternic afectată de seceta şi arşiţa din acest an. Pagubele estimate la ora actuală sunt cuprinse între 40 şi 50% la strugurii pentru vin, iar la soiurile pentru masă pierderile sunt aproape de sută la sută, spun specialiştii.
O etapă importantă în ciclul de vegetaţie la viţa de vie este creşterea boabelor, iar temperaturilor extrem de ridicate din lunile iunie şi iulie, de peste 35-38 grade Celsius, au încetinit ritmul de creştere a boabelor, acestea oprindu-se la marimea unui bob de mazăre.
Cele mai afectate de seceta prelungită au fost soiurile de masă, urmate de cele de vin. “Butucii au aspect de ofilire, strugurii se deshidratează, iar pantaţiile au colorit ruginiu, tomnatec. Vegetaţia arborescentă din jurul plantaţiei viticole este îngălbenită, cu frunze care cad în masă. Fircare nouă zi agravează vizibil starea de vegetaţie. Repercusiunile se răsfrâng asupra productivităţii/calităţii strugurilor şi implicit asupra rezistenţei peste iarnă a viţei de vi”, ne-a declarat Alina Donici, SCDVV BUJORU.
Se impune recoltarea timpurie
“Situaţia este una critică pentru viticultură, în general, şi pentru Podgoria Dealu Bujorului, în special, pentru că aici putem declara instaurarea stării de calamitate”, a adăugat Alina Donici.
Aceasta susţine că singura soluţie pentru limitarea pierderilor este recoltarea timpurie a strugurilor, chiar dacă nu s-a acumulat cantitatea de zahăr dorită. De asemenea, viticultorii trag un semnal de alarmă: autorităţile să-şi îndrepte nu doar privirea, ci şi susţinerea către Agricultură - Viticultură şi Cercetarea agricolă.