Viticultorii nu vor pierde drepturile de plantare/replantare pe care le au în prezent odată cu intrarea în vigoare a noului sistem de autorizaţii pentru plantările de viţă de vie introdus de Comisia Europeană din 2016, precizează Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV). Acestea vor fi transformate în autorizaţii de plantare.
Pentru România, noul sistem privind drepturile de plantare/replantare, care introduce conceptul de autorizaţii de plantare, ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, nu reprezintă o piedică în calea dezvoltării sectorului vitivinicol şi, implicit, în accesarea măsurii de reconversie/restructurare, deoarece, drepturile de plantare/replantare existente în acest moment, aflate în portofoliul viticultorilor, vor fi transformate în autorizaţii de plantare, subliniază conducerea ONIV, într-un comunicat transmis redacţiei.
Sistemul autorizaţiilor de plantare instituit de Comisia Europeană (CE) prin Reg. (CE) 1308/2013 răspunde întru totul nevoilor de protecţie a Denumirilor de Origine Controlate/Indicaţiilor Geografic Protejate (DOC/IGP), punând un accent important pe opţiunile exprimate de asociaţiile profesionale care gestionează şi protejează DOC/IGP, mai susţin reprezentanţii ONIV.
Aceştia adaugă că noul sistem de autorizare oferă sectorului vitivinicol european şi, implicit românesc, o flexibilitate în ceea ce priveşte creşterea treptată a producţiei şi, totodată, lasă la latitudinea fiecărui stat membru să implementeze anumite mecanisme de salvgardare, în funcţie de specificitatea sectorului vitivinicol al statului, ţinându-se cont de eventualele riscuri în anumite zone de producţie.
Legea viei şi vinului a primit aviz favorabil în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor
Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, care include şi prevederile noului sistem de autorizaţii de plantare, a fost avizată favorabil, în 12 mai 2015, în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. Proiectul de act normativ va fi transmis plenulului Camerei Deputaţilor pentru a primi votul final, precizează ONIV.
Noua Lege a viei şi vinului a fost elaborată în Grupul de lucru din care şi ONIV a făcut parte. Reprezentanţii ONIV consideră că noua Lege a viei şi vinului “va fi foarte utilă sectorului vitivinicol”.