Adama
Vinasa Rompak

Moldova primeşte sprijin românesc pentru armonizarea cu normele europene

Publicat: 17 septembrie 2014 - 21:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România poate sprijini Republica Moldova în vederea armonizării şi absorbţiei finanţărilor europene, în cadrul programelor de cooperare UE - Moldova din sectorul viei şi vinului, se arată într-un comunicat al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), care semnalează riscurile la care este expusă Republica Moldova în demersul său european.

"Birocraţii Uniunii Europene impun consultanţi pentru armonizarea legislativă şi a standardelor de calitate şi siguranţă în domeniul bunurilor agroalimentare făcând, ca şi în cazul României în urmă cu câţiva ani, abstracţie de realităţile şi nevoile producătorilor agricoli din ţara vecină. În ciuda politicii comisarului Dacian Cioloş de sprijinire a agriculturii din Moldova, efectele sunt greu de enumerat concret, apărând întârzieri nejustificate în demararea şi implementarea programelor de sprijin financiar sau de consultanţă. De asemenea, UE nu prioritizează accesul experţilor vorbitori de limba română în a oferi consultanţă în cadrul programelor de cooperare UE - Moldova, efectul fiind întârziat şi chiar spre zero în multe cazuri", afirmă directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe, în mesajul transmis miercuri presei şi instituţiilor europene şi internaţionale cu sedii la Chişinău şi la Bucureşti, precum şi Guvernelor Moldovei şi României.

Programul de restructurare a sectorului Vitivinicol a fost conceput de Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiţii pentru a soluţiona vulnerabilităţile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei.

"Conform contractului de finanţare semnat la 23 noiembrie 2010, BEI acordă Republicii Moldova un împrumut în valoare de 75 milioane euro, destinat realizării programului. Acesta are complementar un proiect de consultanţă pentru stat şi producători care nici până în prezent nu a demarat. Alte instituţii care 'sprijină' Moldova sunt United Nations Development Programme (UNDP), Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi United States Agency for International Development (USAID). (...) Din păcate, ca şi în cazul României, mulţi dintre aceşti experţi merg la Chişinău şi le citesc moldovenilor regulamentele europene ... în engleză, germană, spaniolă sau franceză. Şi atât!", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii PNVV afirmă că specialiştii români pot ajuta ţara vecină în vederea armonizării şi absorbţiei finanţărilor europene pentru că a trecut recent prin etapele de preaderare şi aderare.

"Republica Moldova poate fi ajutată cu experienţa noastră privind integrarea şi cu expertiza numeroşilor specialişti români. Ţara noastră a trecut recent prin etapele de preaderare şi aderare şi credem că ştim ce este de făcut şi ce greşeli trebuie evitate în vederea armonizării şi absorbţiei finanţărilor. Solul şi condiţiile climatice sunt similare, soiurile autohtone sunt aceleaşi, există aceeaşi cultură a viţei de vie. Nevoile vinului din Moldova, aşa cum le-am văzut la faţa locului, sunt retehnologizări de crame (în special cele mari care încă sunt de stat), înnoirea plantaţiilor (restructurare), promovarea pe pieţe terţe, crearea cadrului privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice similare cu cel din România şi UE, un sistem de control al calităţii vinului. Dacă UE chiar doreşte să sprijine Moldova, trebuie să îşi reconsidere şi să îşi adapteze procedurile de sprijin şi de finanţare pentru a putea deveni aplicabile înainte de a fi prea târziu", menţionează Ovidiu Gheorghe în mesajul său.

Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 1102 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fructele din Republica Moldova vor face concurenţă celor româneşti în hypermarket-urile din România

Fructele din Republica Moldova vor face concurenţă celor româneşti în hypermarket-urile din România

Reprezentanţii marilor retaileri din România vor negocia, în perioada următoare, dezvoltarea unui parteneriat pentru comercializarea fructelor proaspete din Republica Moldova în hypermaket-urile din ţara noastră.

UE vrea să sprijine Republica Moldova în comerţul cu fructe şi legume

UE vrea să sprijine Republica Moldova în comerţul cu fructe şi legume

În perspectiva intrării în vigoare a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie a.c., Uniunea Europeană ar putea ajuta Republica Moldova cu privirea la vânzarea de fructe şi legume, arată surse europene.

2014 – an dificil pentru viticultură

2014 – an dificil pentru viticultură

Anul acesta ar putea fi unul slab pentru producătorii de vinuri, dacă vremea nu se îndreaptă şi următoarele luni nu vor fi călduroase şi secetoase, susţin aceştia.

Rusia ar putea interzice şi importurile de fructe şi legume din Republica Moldova

Rusia ar putea interzice şi importurile de fructe şi legume din Republica Moldova

Rusia ar putea interzice şi importurile de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce săptămâna trecută a anunţat restricţii la importul de carne din această ţară.

Demonstraţii cu utilajele Agrisorg pentru viticultură şi pomicultură

Demonstraţii cu utilajele Agrisorg pentru viticultură şi pomicultură

Luna trecută, firma Agrisorg a organizat, în judeţul Galaţi, două simpozioane de prezentare a utilajelor specifice pentru lucrările din viticultură şi pomicultură, urmate de demonstraţii în două plantaţii gălăţene: la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru şi la livada Eurofruct din satul Viile, comuna Fârţăneşti.

România susţine intrarea produselor agricole provenite din Republica Moldova pe piaţa UE

România susţine intrarea produselor agricole provenite din Republica Moldova pe piaţa UE

România susţine mărirea contingentului de produse agricole din Republica Moldova şi doreşte integrarea acesteia pe piaţa unică, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la conferinţa LAPAR.

SCDVV Bujoru şi BASF, parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

SCDVV Bujoru şi BASF, parteneriat pentru viticultură în sudul Moldovei

În urma unui parteneriat între compania BASF şi SCDVV Bujoru, în luna februarie a.c., la Tecuci, a avut loc un simpozion pe teme de viticultură, la care au participat zeci de fermieri din podgoriile: Dealu Bujorului, Iveşti şi Nicoreşti, din judeţul Galaţi, precum şi din zona viticolă vrânceană, podgoriile Panciu şi Odobeşti şi din judeţele învecinate.

Cum facem conversia la viticultura ecologică?

Cum facem conversia la viticultura ecologică?

De câţiva ani buni, produsele agroalimentare ecologice s-au numărat printre sectoarele de piaţă cu cea mai rapidă creştere pe plan naţional şi internaţional. În aceste tendinţe se înscrie şi producţia viti-vinicolă ecologică.  

Viticultura românească: obiective pentru următorii şapte ani

Viticultura românească: obiective pentru următorii şapte ani

Un punct important al strategiei pentru intervalul 2014-2020 în ceea ce priveşte sectorul viti-vinicol vizează tocmai cercetarea, pentru care specialiştii din domeniu, membri ai SRH, au stabilit trei direcţii strategice ale activităţii de cercetare-dezvoltare.

Viticultura - sector prioritar şi în 2014-2020

Viticultura - sector prioritar şi în 2014-2020

Sectorul viti-vinicol a fost singurul domeniu care în exerciţiul bugetar 2007-2013 a reuşit să absoarbă fondurile europene în proporţie de 100%, dar el rămâne o prioritate şi pentru 2014-2020. 

Vinurile din Republica Moldova, acces liber pe piața europeană de la 1 ianuarie 2014

Vinurile din Republica Moldova, acces liber pe piața europeană de la 1 ianuarie 2014

Pe data de 25 septembrie 2013 Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA). 

Federaţia Viticultorii: Viticultura este discriminată în raport cu alte ramuri ale agriculturii

Federaţia Viticultorii: Viticultura este discriminată în raport cu alte ramuri ale agriculturii

Federaţia Viticultorii consideră că sectorul viticol este discriminat comparativ cu celelalte sectoare şi solicită factorilor de decizie să ia toate măsurile pentru a permite valorificarea fără constrângeri a producţiei de struguri, se arată într-un comunicat al federaţiei.

Şeful MADR îndeamnă marii comercianţi din România să cumpere vin din Republica Moldova

Şeful MADR îndeamnă marii comercianţi din România să cumpere vin din Republica Moldova

În urma interzicerii de către Federaţia Rusă a importurilor de vin din Republica Moldova, ministrul agriculturii, Daniel Constantin a iniţiat o serie de discuţii cu patronatele din industrie pentru sprijinirea producătorilor din această ţară şi îndeamnă marii comercianţi din România să achiziţioneze vin din Republica Moldova, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii