Federaţia Viticultorii avertizează că va da în judecată Ministerul Agriculturii şi Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) dacă nu găseşte o rezolvare pentru cele 26 de crame din judeţul Vrancea care nu îşi pot vinde 75 de milioane de litri de vin de calitate din cauza unei clasări pe care viticultorii o contestă.
Modul în care au fost analizate vinurile din Vrancea arată faptul că nu se doreşte intrarea pe piaţă a unei cantităţi de 75 de milioane de litri de vin de calitate, care se află în antrepozitele producătorilor, acuză reprezentanţii Federaţiei Viticultorii, într-un comunicat citat de Agerpres.
Situaţia este foarte gravă pentru că toate aceste 26 de crame au produs vinuri din plantaţii de viţă de vie nobile, înfiinţate prin programul de reconversie, fiind nevoite să respecte tehnologia impusă de Ministerul Agriculturii pentru a produce vinuri IG şi DOC. Este cel puţin curios faptul că, după ce toţi producătorii s-au conformat cerinţelor, nici unul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV, susţin reprezentanţii viticultorilor.
Aceştia mai arată că pierderile pe care producătorii de vin din cel mai mare bazin viticol al ţării le vor înregistra dacă nu se găseşte o rezolvare sunt uriaşe: un litru de vin IG şi DOC are un preţ de plecare la cramă de aproximativ 2,5 lei, în timp ce vinul de masă are un preţ de 0,9 lei pe litru.
Cum s-a ajuns în această situaţie? Conform viticultorilor din Vrancea, până în acest an nu au fost probleme cu clasarea vinurilor, deoarece acestea au fost analizate de degustători care cunosc regiunea. Acum, însă, judeţul Vrancea nu a fost reprezentat de nici un degustător autorizat în Comisia ONIV. Mai mult, Federaţia Viticultorii a contestat rezultatele concursului şi nu i s-a permis să aibă nici un reprezentat la a doua examinare a vinurilor, care a avut acelaşi rezultat ”curios”.
Analizarea vinurilor s-a efectuat după o procedură neconformă, acuză reprezentanţii viticultorilor vrânceni, deoarece producătorilor de vin nu li s-a spus care sunt problemele constatate. De asemenea, nu au fost luate contra-probe pentru vinurile clasate, pentru a nu exista nici o posibilitate de a demonstra semnele de întrebare ale acestei clasări.
Federaţia Viticultorii a solicitat constituirea unei comisii în care să fie reprezentată, dar această solicitare a noastră a fost refuzată. Noi contestăm modul în care s-a făcut clasarea vinurilor, deoarece a fost făcută de persoane care nu au lucrat niciodată într-o cramă, care nu au experienţă în vinurile din Vrancea. După ce prima comisie a considerat că vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federaţiei Viticultorii şi s-a constatat că sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic, a detaliat preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole, citat de Agerpres.