Adama
Vinasa Rompak

Interzis la vânzare! Cum pierd producătorii zeci de milioane de lei pentru un produs bun?

Publicat: 05 aprilie 2016 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federaţia Viticultorii avertizează că va da în judecată Ministerul Agriculturii şi Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) dacă nu găseşte o rezolvare pentru cele 26 de crame din judeţul Vrancea care nu îşi pot vinde 75 de milioane de litri de vin de calitate din cauza unei clasări pe care viticultorii o contestă.

Modul în care au fost analizate vinurile din Vrancea arată faptul că nu se doreşte intrarea pe piaţă a unei cantităţi de 75 de milioane de litri de vin de calitate, care se află în antrepozitele producătorilor, acuză reprezentanţii Federaţiei Viticultorii, într-un comunicat citat de Agerpres.

Situaţia este foarte gravă pentru că toate aceste 26 de crame au produs vinuri din plantaţii de viţă de vie nobile, înfiinţate prin programul de reconversie, fiind nevoite să respecte tehnologia impusă de Ministerul Agriculturii pentru a produce vinuri IG şi DOC. Este cel puţin curios faptul că, după ce toţi producătorii s-au conformat cerinţelor, nici unul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV, susţin reprezentanţii viticultorilor.

Aceştia mai arată că pierderile pe care producătorii de vin din cel mai mare bazin viticol al ţării le vor înregistra dacă nu se găseşte o rezolvare sunt uriaşe: un litru de vin IG şi DOC are un preţ de plecare la cramă de aproximativ 2,5 lei, în timp ce vinul de masă are un preţ de 0,9 lei pe litru.

sticle-de-vin_b

Cum s-a ajuns în această situaţie? Conform viticultorilor din Vrancea, până în acest an nu au fost probleme cu clasarea vinurilor, deoarece acestea au fost analizate de degustători care cunosc regiunea. Acum, însă, judeţul Vrancea nu a fost reprezentat de nici un degustător autorizat în Comisia ONIV. Mai mult, Federaţia Viticultorii a contestat rezultatele concursului şi nu i s-a permis să aibă nici un reprezentat la a doua examinare a vinurilor, care a avut acelaşi rezultat ”curios”.

Analizarea vinurilor s-a efectuat după o procedură neconformă, acuză reprezentanţii viticultorilor vrânceni, deoarece producătorilor de vin nu li s-a spus care sunt problemele constatate. De asemenea, nu au fost luate contra-probe pentru vinurile clasate, pentru a nu exista nici o posibilitate de a demonstra semnele de întrebare ale acestei clasări.

Federaţia Viticultorii a solicitat constituirea unei comisii în care să fie reprezentată, dar această solicitare a noastră a fost refuzată. Noi contestăm modul în care s-a făcut clasarea vinurilor, deoarece a fost făcută de persoane care nu au lucrat niciodată într-o cramă, care nu au experienţă în vinurile din Vrancea. După ce prima comisie a considerat că vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federaţiei Viticultorii şi s-a constatat că sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic, a detaliat preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole, citat de Agerpres.

Vizualizat: 1687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Viticultura românească are Lege... fără norme de aplicare

Viticultura românească are Lege... fără norme de aplicare

Anul trecut, viticultorii români au produs puţin peste patru milioane hectolitri de vin, estimează Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), cantitate ce pune România pe locul 13 în lume la producţia de vin. 

Viticultorii români au produs peste 4 milioane hectolitri de vin în 2015

Viticultorii români au produs peste 4 milioane hectolitri de vin în 2015

Producţia de vin de anul acesta se menţine în media ultimilor ani, fiind cu puţin peste patru milioane hectolitri, estimează Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). Din punct de vedere calitativ, anul de recoltă 2015 este unul atipic însă, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la alta.

Federaţia Viticultorii ameninţă că dă în judecată MADR dacă schimbă regulile de finanţare pentru reconversia viilor

Federaţia Viticultorii ameninţă că dă în judecată MADR dacă schimbă regulile de finanţare pentru reconversia viilor

Federaţia Viticultorii solicită Ministerului Agriculturii şi Guvernului României să ofere condiţii nediscriminatorii de acces la finanţare pentru reconversia plantaţiilor de viţă de vie şi ameninţă că va da în judecată MADR dacă nu renunţă la condiţionarea efectuării plăţilor către viticultori de plata mai întâi de către aceştia a facturilor pentru servicii şi lucrări.

ONIV: Viticultorii nu vor pierde drepturile de plantare pe care le au în prezent

ONIV: Viticultorii nu vor pierde drepturile de plantare pe care le au în prezent

Viticultorii nu vor pierde drepturile de plantare/replantare pe care le au în prezent odată cu intrarea în vigoare a noului sistem de autorizaţii pentru plantările de viţă de vie introdus de Comisia Europeană din 2016, precizează Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV). Acestea vor fi transformate în autorizaţii de plantare.

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA pentru fermieri: Depuneți cererile până pe 15 octombrie!

Anunț APIA pentru fermieri: Depuneți cererile până pe 15 octombrie!

23 august 2023 - 18:50

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că, până la data de 15 octombrie 2023, primește Cereri de plată pentru intervenția IS-V-03 "Asigurarea recoltelor".

Tot ce trebuie să știi despre protecția culturilor de viță de vie și Smart Technology

Tot ce trebuie să știi despre protecția culturilor de viță de vie și Smart Technology

10 noiembrie 2022 - 11:06

Calitatea strugurilor pentru vin se poate asigura încă de la început în vegetație. BASF vine cu soluții eficiente pentru protecția viței de vie, pentru ca Profitabilitatea recoltei să fie cât mai mare, iar calitatea strugurilor să se apropie de perfecțiune.

Condiții modificate pentru subvenția de 1.200 euro pe hectar!

Condiții modificate pentru subvenția de 1.200 euro pe hectar!

21 iulie 2022 - 20:24

Ministerul Agriculturii va modifica una dintre condițiiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii ajutorului de minimis, precum și data de depunere a documentelor justificative.

CUM SĂ AVEŢI O VIE CU ŢESUT LEMNOS SĂNĂTOS ŞI MAI MULT ZAHĂR ÎN STRUGURI

CUM SĂ AVEŢI O VIE CU ŢESUT LEMNOS SĂNĂTOS ŞI MAI MULT ZAHĂR ÎN STRUGURI

02 iunie 2022 - 11:56

Scăderea recoltei de struguri este cauzată, adesea, de starea în care se află părţile lemnoase ale viţei de vie, care transportă apa şi substanţele nutritive, le distribuie şi le stochează.

Recolta de struguri pentru vinificaţie, slabă dar de calitate

Recolta de struguri pentru vinificaţie, slabă dar de calitate

09 ianuarie 2022 - 15:41

Europenii vor bea mai puţin vin din recolta de struguri de anul trecut, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, însă partea bună ar fi că s-au obţinut vinuri de o calitate superioară.

Încep etapele regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri românești”

Încep etapele regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri românești”

21 aprilie 2021 - 14:54

Viticultorii mici şi mijlocii sunt invitaţi să îşi înscrie vinul alb, roşu sau roze la concursul naţional „Poveşti cu vinuri româneşti”, organizat pentru al şaselea an consecutiv de BASF Agricultural Solutions România. Se oferă 3 premii mari cu o valoare totală de 15.000 de euro.

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

LIDEA = EURALIS Semences + CAUSSADE Semences Group

07 septembrie 2020 - 12:08

Fuziunea dintre EURALIS Semences și CAUSSADE Semences Goup a intrat în vigoare la 1 septembrie 2020. Rezultatul acestei fuziuni este înființarea unei noi companii – Lidea. Deja una dintre cele 10 companii producătoare de semințe la nivel global, această nouă entitate își propune să devină lider de piață pe anumite categorii de specii, în întreaga Europă.

SPRIJIN NOU MADR: 500 euro/ha! CINE POATE LUA BANII!

SPRIJIN NOU MADR: 500 euro/ha! CINE POATE LUA BANII!

06 septembrie 2020 - 20:44

CONDIŢII AJUTOR DE CRIZĂ. Ministerul Agriculturii anunţă o nouă schemă de ajutor de stat pentru fermierii români care au fost afectaţi de criza economică generată de pandemia COVID-19.

TOȚI pentru VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești

TOȚI pentru VIN, o inițiativă Syngenta pentru susținerea viticulturii românești

19 august 2020 - 10:22

Syngenta a lansat platforma de e-commerce „TOȚI PENTRU VIN” în cadrul unei întâlniri digitale în direct cu viticultorii din România. Acest proiect vine să susțină angajamentele de sustenabilitate lansate la începutul lunii iulie de către Syngenta, prin formarea parteneriatelor și sprijinirea lanțurilor de aprovizionare. Astfel de proiecte și parteneriate au un impact pozitiv asupra întregului sector agro-alimentar, aducând beneficii atât viticultorilor cât și consumatorilor.

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

30 iulie 2020 - 13:36

EVENIMENT. Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lansarea celei de-a șasea ediții consecutive a campaniei „Must de la Jidvei”. Grupul Jidvei continuă prin acest demers să încurajeze și să sprijine producerea vinului de casă în rândurile gospodarilor și ale micilor producători.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii