Anunțul a fost făcut de ministrul Daniel Constantin la Conferința Națională LAPAR. Șeful Agriculturii românești a mai spus că a găsit o soluție pentru cofinanțarea proiectelor pe bani europeni.
Cei 800 de beneficiari ai plăților pe agromediu vor primi fondurile în perioada imediat următoare. Nu sunt foarte mulți și s-a făcut deja solicitarea pentru alocarea banilor.
Șeful Agriculturii românești a mai spus că fermierii au atras fonduri europene prin performanțele atinse. Am ajuns la un grad de absorbție destul de ridicat pe zona de fonduri europene. Nu mă refer la plăți directe, acolo unde gradul de absorbție este de 97%. Pe zona de dezvoltare rurală avem astăzi 84%, din PNDR 2007-2014, fonduri deja plătite de Comisia Europeană. De ce nu suntem mai sus? Pentru că se putea mai sus și vă spun în cunoștință de cauză. Din cel puțin două motive: primul motiv este capacitatea de cofinanțare. Au fost situații în anul 2014, dar și în 2015, în zona de investiții și procesare când băncile au dat scrisoare de confort, iar când fermierul a ajuns să contracteze creditul, nu l-a mai primit. Și s-a ajuns la rezilierea de contracte de sute de milioane de euro. Al doilea motiv se referă la fraudele înregistrate la accesarea fondurilor europene. Fie că vorbim de condiții artificiale sau de suspiciuni de fraudă care au dus la blocarea investițiilor. Ministrul a mai spus că s-a introdus în noul PNDR posibilitatea ca instituțiile financiare, altele decât băncile, să poată să acorde credite fermierilor. Creditarea se face mai ușor și dobânda trebuie să fie mai mică, așa cum se întâmplă în alte state europene.
În același timp, Daniel Constantin a recunoscut că nu avem un randament bun la hectar. Acest neajuns ar fi cauzat de fărămițarea exploatațiilor agricole, iar singura soluție ar fi asocierea fermierilor în grupuri de producători și asociații care să creeze și lanțuri integrate de producție.