EXCLUSIV! Plata pe înverzire trebuie CALCULATĂ! Modulul ar fi funcțional, dar nu ar fi fost încă stabilit modelul de calcul pentru această schemă de plată complexă ca să se poată autoriza listele de PLATĂ. Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a avut miercuri o videoconferință cu toți șefii APIA din teritoriu! Agroinfo este singura publicație care a aflat ce s-a discutat!
Videoconferința a început miercuri, 11 mai, la ora 15! Șefii din teritoriu au fost instruiți cum să procedeze pentru autorizarea listelor cu fermieri pentru plata pe înverzire sau greening.
Cuantumul acestei plăți este 59,12 euro/ha. Modelul de calcul trebuie stabilit de APIA centrală. Mingea este în terenul șefilor din București! Șefii APIA din toată țara au stat miercuri până seara la ora 21 și au întors în sistemul informatic (Sistemul Integrat de Administrare și Control, IACS) dosarele fermierilor. Dosarele fermierilor care solicită această plată au fost întoarse in batch.
IMPORTANT! Acești fermieri sunt cei care au primit deja subvenția pe suprafață, aproximativ 800.000 de fermieri, spun surse din conducerea APIA centrală.
Fermierii care nu au primit încă subvenția pe suprafață, cei din eșantioanele de control, cei care au făcut un transfer de exploatație, fermieri care și-au schimbat forma de organizare ar urma să primească subvenția pe suprafață deodată cu plata pe înverzire. Ei sunt cei care ar mai avea de așteptat până săptămâna viitoare, când sistemul o să-i deblocheze și o să-i treacă prin cel de-al doilea control administrativ. Acești fermieri ar urma să primească integral subvenția pe suprafață, inclusiv plata pe înverzire.
În acest moment, se lucrează la APIA centrală la modelul de calcul pentru plata pe înverzire. Modulul plății pe înverzire ar fi devenit funcțional miercuri seara. De calculul plății, pentru fiecare situație în parte, așa cum am precizat mai sus, se va ocupa APIA centrală. Plata pe înverzire are trei reguli obligatorii care trebuie îndeplinite cumulativ. Concret, 5% din terenul arabil trebuie să fie rezervate pentru zona de interes ecologic (ZIE), diversificarea culturilor și menținerea pajiștilor permanente.
Dăm câteva exemple de situații întâlnite în dosarele fermierilor români. Unii dintre agricultori nu au respectat regula cu ZIE, adică nu au minim 5% din teren rezervat pentru ZIE, au respectat diversificarea culturilor și au pășune, alții au respectat ZIE, dar nu au respectat diversificarea culturilor, unii dintre fermieri solicită plata doar pentru pășune, etc.
Presupunem că exploatația este de 1.000 ha și 3,5% este ZIE, plata pe înverzire ar putea fi achitată de APIA doar pentru 800 ha, din pricină că nu s-a respectat procentul necesar de ZIE. Nu este sigur că așa se va calcula această plată! Este doar una dintre posibilități. Reamintim că această plată va fi supusă sancțiunilor doar din anul 2017.
Centrele județene APIA din țară așteaptă, la această oră, să primească de la București tranșele cu dosarele calculate. După ce sosesc aceste tranșe, centrele locale APIA pot să autorizeze la plată liste de fermieri până la suma de 30.000 de euro, iar centrele județene APIA pot autoriza la plată liste cu fermieri până la suma de 500.000 de euro.
Până la ora publicării acestei știri, APIA centrală nu a trimis nicio tranșă calculată în teritoriu!
Florin Faur, șeful APIA, ne-a declarat că, pentru această plată, sunt pregătite 538 de milioane de euro.
E la nivelul plății totale pe care am dat-o noi pe SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) în 2007, a precizat, pentru Agroinfo, șeful APIA.
Primele liste pentru autorizarea plății pe înverzire ar putea fi trimise în teritoriu în cursul zilei de joi, 12 mai 2016.