Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VIDEOCONFERINȚĂ cu șefii APIA! AFLĂ ce ți se PREGĂTEȘTE!

Publicat: 12 mai 2016 - 13:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV! Plata pe înverzire trebuie CALCULATĂ! Modulul ar fi funcțional, dar nu ar fi fost încă stabilit modelul de calcul pentru această schemă de plată complexă ca să se poată autoriza listele de PLATĂ. Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a avut miercuri o videoconferință cu toți șefii APIA din teritoriu! Agroinfo este singura publicație care a aflat ce s-a discutat!

Videoconferința a început miercuri, 11 mai, la ora 15! Șefii din teritoriu au fost instruiți cum să procedeze pentru autorizarea listelor cu fermieri pentru plata pe înverzire sau greening.

Cuantumul acestei plăți este 59,12 euro/ha. Modelul de calcul trebuie stabilit de APIA centrală. Mingea este în terenul șefilor din București! Șefii APIA din toată țara au stat miercuri până seara la ora 21 și au întors în sistemul informatic (Sistemul Integrat de Administrare și Control, IACS) dosarele fermierilor. Dosarele fermierilor care solicită această plată au fost întoarse in batch.

IMPORTANT! Acești fermieri sunt cei care au primit deja subvenția pe suprafață, aproximativ 800.000 de fermieri, spun surse din conducerea APIA centrală. 

Fermierii care nu au primit încă subvenția pe suprafață, cei din eșantioanele de control, cei care au făcut un transfer de exploatație, fermieri care și-au schimbat forma de organizare ar urma să primească subvenția pe suprafață deodată cu plata pe înverzire. Ei sunt cei care ar mai avea de așteptat până săptămâna viitoare, când sistemul o să-i deblocheze și o să-i treacă prin cel de-al doilea control administrativ. Acești fermieri ar urma să primească integral subvenția pe suprafață, inclusiv plata pe înverzire.

În acest moment, se lucrează la APIA centrală la modelul de calcul pentru plata pe înverzire. Modulul plății pe înverzire ar fi devenit funcțional miercuri seara. De calculul plății, pentru fiecare situație în parte, așa cum am precizat mai sus, se va ocupa APIA centrală. Plata pe înverzire are trei reguli obligatorii care trebuie îndeplinite cumulativ. Concret, 5% din terenul arabil trebuie să fie rezervate pentru zona de interes ecologic (ZIE), diversificarea culturilor și menținerea pajiștilor permanente.

Dăm câteva exemple de situații întâlnite în dosarele fermierilor români. Unii dintre agricultori nu au respectat regula cu ZIE, adică nu au minim 5% din teren rezervat pentru ZIE, au respectat diversificarea culturilor și au pășune, alții au respectat ZIE, dar nu au respectat diversificarea culturilor, unii dintre fermieri solicită plata doar pentru pășune, etc.

Presupunem că exploatația este de 1.000 ha și 3,5% este ZIE, plata pe înverzire ar putea fi achitată de APIA doar pentru 800 ha, din pricină că nu s-a respectat procentul necesar de ZIE. Nu este sigur că așa se va calcula această plată! Este doar una dintre posibilități. Reamintim că această plată va fi supusă sancțiunilor doar din anul 2017.

Centrele județene APIA din țară așteaptă, la această oră, să primească de la București tranșele cu dosarele calculate. După ce sosesc aceste tranșe, centrele locale APIA pot să autorizeze la plată liste de fermieri până la suma de 30.000 de euro, iar centrele județene APIA pot autoriza la plată liste cu fermieri până la suma de 500.000 de euro.

Până la ora publicării acestei știri, APIA centrală nu a trimis nicio tranșă calculată în teritoriu!

Florin Faur, șeful APIA, ne-a declarat că, pentru această plată, sunt pregătite 538 de milioane de euro.

E la nivelul plății totale pe care am dat-o noi pe SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) în 2007, a precizat, pentru Agroinfo, șeful APIA.

Primele liste pentru autorizarea plății pe înverzire ar putea fi trimise în teritoriu în cursul zilei de joi, 12 mai 2016.

Vizualizat: 7679 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii