Adama
Vinasa Rompak

VIDEO! SE ÎNTÂMPLĂ DUMINICA! DAEA, ȘEDINȚE de LUCRU cu AFIR și DIRECȚIILE AGRICOLE!

Publicat: 10 decembrie 2017 - 13:08
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ZI DE DUMINICĂ, ZI DE LUCRU! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a convocat, duminică, 10 decembrie 2017, în ședință de lucru conducerile Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și ale Direcțiilor Județene Agricole. Șeful de la Agricultură a transmis live aceste ședințe, pe pagina sa oficială Facebook.

Prima ședință pe care ministrul Petre Daea a avut-o duminică dimineața, la ora 9, la Ministerul Agriculturii, a fost cu directorii AFIR din toată țara și cu conducerea centrală a agenției de plăți. Discuțiile au fost concentrate pe absorbția fondurilor europene. Ministrul agriculturii a cerut fiecărui șef AFIR, din aproape fiecare județ, să-i spună dacă și-a atins targetul, dacă a realizat obiectivele stabilite, dacă a ajuns la suma propusă pentru a fi absorbită din fonduri europene, câte cereri de finanțare au fost onorate. Astfel, fiecare director AFIR a raportat sumele și cu cât va depăși targetul, ținta propusă.

Eu vă rog pe voi să-mi spuneți și ce greutăți întâmpinați, le-a spus ministrul agriculturii directorilor AFIR.

Curtea de Conturi Europeană a făcut un audit în România, verificări legate de procesul de absorbție a banilor europeni din PNDR 2020. Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a expus în ședință rezultatele acestui control.

DG Agri (Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană n.r.) a avut câteva concluzii pozitive vizavi de programul nostru. Una dintre chestiunile remarcate a fost legată de faptul că, în urma unui audit desfășurat de Curtea Europeană de Conturi, vizavi de măsura 13 și 19, în mod special, dar au fost și alte elemente luate în calcul pe planul de dezvoltare rurală, a încheiat un raport în care nu are observații.

Neavând observații înseamnă că implementarea a fost făcută în mod corect și aceasta este o notă extrem de pozitivă pentru statul România, pentru agenția de plăți AFIR și în general pentru noi. Prin urmare, acest aspect este un angajament și pentru viitor, pentru că ăsta este comandamentul nostru comun, să aducem bani în țară și să facem să rămână banii în țară. Dacă nu se întâmplă acest lucru, degeaba facem plăți. Prin urmare, o concluzie extrem de pozitivă vizavi de audit, încheiat fără alte concluzii negative, a spus Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Din spusele voastre rezultă un lucru extrem de pozitiv și anume acela că vom face ceea ce ne-am programat. Dar nu oricum se face. Deci, nu oricum, pentru a avea, pe de o parte, sume sigure, pe de altă parte, să nu avem interpretări  de altfel, în alt mod, care pot interveni și să nu vulnerabilizăm nicio structură, indiferent că se află la Iași, la Neamț sau în altă parte, a spus ministrul Daea.

VIDEO AICI CU ȘEDINȚA AFIR!

După terminarea ședinței cu AFIR, a început ședința cu directorii Direcțiilor Agricole Județene din toată țara. Ziua de duminică continuă, in mod firesc, cu o altă ședință de lucru cu directorii Direcțiilor Agricole Județene, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Șeful de la Agricultură le-a spus subalternilor că vor fi noi programe de ajutor de minimis de pus în aplicare și că vor trebui implementate imediat. Mai mult, ministrul agriculturii a subliniat că în programul de ajutor de minimis nu trebuie să rămână nevalorificat niciun fir de lână, nici cel care a rămas pe mărăcine, după ce a trecut oaia pe acolo.

Avem programul de tomate care trebuie să continue și acum dumneavostră trebuie să vedeți care sunt producătorii, oamenii care s-au înscris în acest program și să-i verificăm, să le spunem că trebuie să iasă cât mai devreme, pentru că prevederile actului normativ sunt clare și nu se vor decala, să iasă cât mai repede cu tomatele, să avem pentru consumaori produse, tomate din producția noastră pentru a reduce cât este posibil, și acesta este un obiectiv pe care-l urmărim cu obstinație,să reducem pe cât posibil importul. Ori, treaba aceasta se face discutând cu omul, cu fiecare producător în parte. 

Continuăm programul cu lâna, fiți atenți ce vă spun, vă veți ocupa de luatul întregii cantități de lână. Niciun fir de lână nu mai trebuie să rămână, nici măcar pe mărăcine când trece oaia pe acolo, și ăla trebuie luat pentru că este valoros. Ei, dar treaba aceasta nu se face sporadic. Nu se face azi, mâine și pe urmă luna viitoare. Se face în fiecare zi.

Începem programul cu Bazna și Mangalița (rase de porci cu efective reduse n.r.). Fiți atenți că aici avem de lucru foarte mult. Pentru că trebuie să înscriem în registru cine dorește, nu plecați până nu prezentăm astăzi actul normativ, în așa fel încât, el când apare să fie imediat prezentat și urmărit. Pe de o parte, să vedem cine dorește acest lucru, să vedem unde și ce condiții are pentru că trebuie respectate, trebuie să vedem câți dorește (purcei din rasele Bazna și Mangalița n.r.), câți doresc să crească, de la doi vieri până la zece maxim, dar să vedem exact. Să vedem cine e procesatorul care se înscrie și să preia aceste produse, în momentul în care animalele ajung la greutatea de sacrificare stabilită. Este o greutate de sacrificare care asigură și calitate produsului, dar și un preț bun crescătorilor.

Trebuie să facem centrele de preluare, cu dumneavoastră le facem centrele de depozitare, de sortare, pentru a valorifica întreaga producție care este în România și nu este simplu de făcut acest lucru. Pentru asta v-am rugat și v-am dat ca sarcină și o să vă iau pe fiecare în parte, să-mi spuneți cum stați, să facem cooperative. Nu putem valorifica producția țării dacă nu ne organizăm pe micii producători. Sunt niște facilități când intri în asemenea structuri organizatorice, sunt niște posibilități de conectare. Spuneam și o repet, nu pot să iei o legătură de mărar de pe o uliță și a doua de pe ulița cealaltă și vrei să și aprovizionezi ritmic, constant piața. Nu putem face treaba asta.

 
Avem amenajamentele pastorale, lucrări de o importanță deosebită. Am văzut aici analizele pe care le-ați făcut cu domnul secretar de stat Botănoiu, și nu stăm bine deloc,  să ne înțelegem. Or, aceste lucrări trebuie încheiate în anul următor în așa fel încât să punem în valoare ce avem în țară. Amenajamentele pastorale sunt fundamentale pentru dezvoltarea zootehniei, în mod deosebit în zonele de deal și de munte. Evident, acolo sunt și pășuni și fânețe.

De asemenea, trebuie să fim tot timpul lângă oameni prin consultanță, acolo unde vedem un mugur de interes, și pe care trebuie să-i stimulăm să apară, acolo unde vor să facă o activitate agricolă, să fim lângă ei, să le spunem ce trebuie. Am reușit în acest an să punem toată legislația agricolă la un loc. E o muncă minuțioasă și grea. Oricine se află în situația de a începe o activitate, ea să fie cunoscută, să cunoască legislația și să-i îndrumăm pe oameni, le-a spus ministrul agriculturii șefilor DAJ.

VIDEO AICI ȘEDINȚA CU DIRECTORII DAJ!

 

Vizualizat: 7821 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Exact
|
12. 10, 2017. Sunday 15:25
Programul cu Bazna și Mangalița, Dl Ministru cred ca ti-ai pierdut mintile , un porc Duroc creste in 3 luni nu in 2 ani ca Mangalita si matale vii cu tehnologia asta invechita de peste 100 de ani !! Numesti asta ajutor de minimis, Ne cumpara danezii si chinezii pe toti !! Vino frate cu bani la producatori actuali care cresc suine, ca sa poata sa se dezvolte , NU cu minciuni deastea PSD-iste.
1.
Adevarul
|
12. 10, 2017. Sunday 15:24
Programul cu Bazna și Mangalița, Dl Ministru cred ca ti-ai pierdut mintile , un porc Duroc creste in 3 luni nu in 2 ani ca Mangalita si matale vii cu tehnologia asta invechita de peste 100 de ani !! Numesti asta ajutor de minimis, Ne cumpara danezii si chinezii pe toti !! Vino frate cu bani la producatori actuali care cresc suine, ca sa poata sa se dezvolte , NU cu minciuni deastea PSD-iste.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii