Zilele trecute, Executivul a aprobat un act normativ privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000.
Potrivit acestuia, au fost declarate noi arii de protecţie specială avifaunistică (situri Natura 2000) şi s-au extins unele arii anterior declarate.
Potrivit jurnaliştilor de la “Arcaşu”, aflăm că, în judeţul Brăila, au luat fiinţă două noi arii de protecţie specială avifaunistică şi anume: Berteştii de Sus-Gura Ialomiţei (pe teritoriul comunelor Berteştii de Jos, Victoria, Însurăţei) şi Valea Călmăţuiului, care se suprapune parţial pe situl de importanţă comunitară cu acelasi nume. Acesta a fost declarat în anul 2007 şi cuprinde o suprafaţă mai întinsă cu 2592,1 hectare.
Conform Directivei Păsări (Directiva Consiliului Europei 2009/147 privind conservarea păsărilor sălbatice), ariile de protecţie specială avifaunistică (SPA) sunt arii naturale protejate de interes comunitar (situri Natura 2000), desemnate pentru protecţia speciilor de păsări sălbatice de interes comunitar şi au drept scop conservarea, menţinerea si readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări şi a habitatelor specifice.
Siturile de importanţă comunitară sunt tot situri Natura 2000, declarate pentru conservarea unor habitate naturale şi a unor specii de interes comunitar, cu exceptia păsărilor.
Prin aceeaşi hotărâre de Guvern - HG nr. 971/11.10.2011 - s-au extins şi alte două arii deja existente:
- Balta Mică a Brăilei - de la 20460,4 hectare la 25855,6 hectare şi
- Balta Tătaru - de la 521 hectare la 9980,5 hectare, care ocupă, astfel, suprafeţe şi în comunele Bărăganul, Ciocile, Cireşu, Ulmu, Însurăţei, faţă de cele din Dudeşti şi Roşiori, declarate in anul 2007.
Hărţile noilor arii de protecţie specială avifaunistică pot fi vizualizate prin intermediul paginii de internet http://www.biodiversity.ro/n2000.