Înverzirea și măsura 13 zone defavorizate vrem să le plătim cât mai repede posibil. Aceste plăți ar trebui să ajungă la fermieri până la sfârșitul lunii aprilie, spune Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Înverzirea sau greeningul este 59,12 euro/ha și este prioritară la plată. Fermierii români nu vor fi sancționați pentru această schemă de plată timp de doi ani, 2015 și 2016. În schimb, suma se poate reduce la jumătate în cazul în care fermierul nu a reușit să aibă o zonă de interes ecologic (ZIE) pe 5% din exploatația agricolă și are pe un procent mai mic, 4%, 3% etc. Am dat acest exemplu pentru că ZIE a dat cele mai multe bătăi de cap fermierilor.
Calculul sumei va fi făcut pentru fiecare fermier de modulul plății pe înverzire pe care dezvoltatorul SIVECO -Teamnet trebuie să-l aducă în stare de funcționare. Modulul urmează să fie implementat în sistemul informatic, spune Nicolae Horumbă, șef adjunct APIA.
Următorii bani pe care intenționează să-i achite APIA sunt plățile compensatorii pe măsura 13 din PNDR 2014-2020, Pilonul 2, Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR). Ce bani trebuie să ajungă în conturile fermierilor în aprilie și care sunt zonele unde se fac aceste plăți?
Submăsura 13.1 - Plăţi compensatorii în zona montană (ANC) 86 euro/ha/an.
Acest ajutor național compensatoriu (ANC) este acordat fermierilor care fac agricultură la altitudinea mai mare sau egală cu 600 m, la o altitudine medie între 400-600 m, care au o pantă medie egală sau mai mare de 15 m. Limitele acestor zone sunt cele a blocurilor fizice identificate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Beneficiarul banilor este fermierul activ, care lucrează o suprafață minimă de un hectar. Parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condiţiile specifice SAPS, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha).
Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 E/ha. Criteriile de eligibilitate sunt aceleași ca pentru zona montană.
Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 70 E/ha.
Se acordă fermierilor din unităţile administrativ-teritoriale care se suprapun total sau parţial cu Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Potenţialul natural agricol din această zonă este mai scăzut decât în restul țării, condițiile naturale de producție fiind similare pe întreaga suprafață agricolă din această zonă, în condiţiile în care pe terenurile agricole din zonă se întâlnesc o serie de constrângeri definite prin indicatori biofizici de climă și sol.
Înverzirea și aceste plăți compensatorii pe măsura 13 trebuie să ajungă cât mai repede posibil la fermieri, spune Horumbă, șeful adjunct de la APIA.
Potrivit APIA, până acum au intrat la plată 613.692 de cereri unice, în sumă totală autorizată de 200 de milioane de euro. Banii reprezintă subvenția pe suprafață minus plata pe înverzire și schema pentru mici fermieri.