Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VEZI ce SUBVENȚII vrea să vireze APIA în APRILIE!

Publicat: 12 aprilie 2016 - 10:03
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Înverzirea și măsura 13 zone defavorizate vrem să le plătim cât mai repede posibil. Aceste plăți ar trebui să ajungă la fermieri până la sfârșitul lunii aprilie, spune Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Înverzirea sau greeningul este 59,12 euro/ha și este prioritară la plată. Fermierii români nu vor fi sancționați pentru această schemă de plată timp de doi ani, 2015 și 2016. În schimb, suma se poate reduce la jumătate în cazul în care fermierul nu a reușit să aibă o zonă de interes ecologic (ZIE) pe 5% din exploatația agricolă și are pe un procent mai mic, 4%, 3%  etc. Am dat acest exemplu pentru că ZIE a dat cele mai multe bătăi de cap fermierilor.

Calculul sumei va fi făcut pentru fiecare fermier de modulul plății pe înverzire pe care dezvoltatorul SIVECO -Teamnet trebuie să-l aducă în stare de funcționare. Modulul urmează să fie implementat în sistemul informatic, spune Nicolae Horumbă, șef adjunct APIA.

Următorii bani pe care intenționează să-i achite APIA sunt plățile compensatorii pe măsura 13 din PNDR 2014-2020, Pilonul 2, Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR). Ce bani trebuie să ajungă în conturile fermierilor în aprilie și care sunt zonele unde se fac aceste plăți?

Submăsura 13.1 - Plăţi compensatorii în zona montană (ANC) 86 euro/ha/an.

Acest ajutor național compensatoriu (ANC) este acordat fermierilor care fac agricultură la altitudinea mai mare sau egală cu 600 m, la o altitudine medie între 400-600 m, care au o pantă medie egală sau mai mare de 15 m. Limitele acestor zone sunt cele a blocurilor fizice identificate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Beneficiarul banilor este fermierul activ, care lucrează o suprafață minimă de un hectar. Parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condiţiile specifice SAPS, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha).

Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 E/ha. Criteriile de eligibilitate sunt aceleași ca pentru zona montană.

Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 70 E/ha.

Se acordă fermierilor din unităţile administrativ-teritoriale care se suprapun total sau parţial cu Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Potenţialul natural agricol din această zonă este mai scăzut decât în restul țării, condițiile naturale de producție fiind similare pe întreaga suprafață agricolă din această zonă, în condiţiile în care pe terenurile agricole din zonă se întâlnesc o serie de constrângeri definite prin indicatori biofizici de climă și sol.

Înverzirea și aceste plăți compensatorii pe măsura 13 trebuie să ajungă cât mai repede posibil la fermieri, spune Horumbă, șeful adjunct de la APIA.

Potrivit APIA, până acum au intrat la plată 613.692 de cereri unice, în sumă totală autorizată de 200 de milioane de euro. Banii reprezintă subvenția pe suprafață minus plata pe înverzire și schema pentru mici fermieri.

Vizualizat: 6559 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Nicu Sturza
|
04. 14, 2016. Thursday 17:31

Trebuie calculat cati bani s-au furat de la apia si cati au mai ramas si se blocheaza softul!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Zetor Major CL 80, în premieră în Transilvania

Zetor Major CL 80, în premieră în Transilvania

Amprenta celebrei casei de design auto italiene Pininfarina, noul tractor Zetor Major CL 80 a fost prezent anul acesta la AGRARIA şi este privit de către producătorul ceh ca o variantă de înlocuire a vechilor tractoare Universal...
Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu Chrono - asteptarea a luat sfârsit!

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii