APIA OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță toți crescătorii de animale, asociațiile fermierilor, cooperativele agricole care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea în 2019 a subvenției pentru pajiști permanente și care sunt actele necesare, termenele când se depun la APIA.
În cazul pajistilor permanente concesionate/închiriate de la unitățile administrativ-teritoriale sau Agenția Domeniile Statului (ADS), beneficiarii plăţilor pot fi crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice, în calitate de fermieri activi, care desfășoară activitate agricolă, prin păşunat cu animalele pe care fermierul le expoatează, asigurând încărcătura minima de 0,3 UVM/ha.
La depunerea cereriilor unice de plată, fermierii vor prezenta la APIA copia conform cu originalul de pe contractelor de concesiune sau de închiriere, încheiate între primării/consiliile județene sau ADS, pe de o parte, și crescătorii de animale, pe de altă parte, din care să reiasă suprafața de pajiște permanentă utilizată, si copia cardului exploatatiei.
În cazul în care fermierul nu deține card de exploatație, trebuie să prezinte adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii unice de plată.
Documentele doveditoare de utilizare a suprafeţelor trebuie să fie valabile la data depunerii cererii unice de plată.
În cazul pajiștilor comunale concesionate/închiriate în condițiile legii de către asociațiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăților pot fi:
1. Asociaţia crescătorilor de animale, care asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha pe suprafața de pajiște permanentă concesionată/închiriată prin păşunat cu animalele membrilor, pe baza unui tabel centralizator.
Asociaţia va prezenta la APIA:
- copia contractului de concesiune/închiriere al suprafeţelor de pajiști permanente încheiat de către asociație cu primării/consilii locale;
- tabelul centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, care cuprinde datele de identificare ale membrilor asociaţiei, codurile de identificare a exploatațiilor zootehnice ale membrilor din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale cu care pășunează fiecare membru al asociației, precum și suprafețele alocate acestora. Centralizatorul se întocmește anual de către asociaţia crescătorilor de animale şi se vizează de către primărie.
Listă nominală a utilizatorilor de pajişti şi va face obiectul controlului admnistrativ încrucişat cu baza de date a A.N.S.V.S.A., privind respectarea încărcăturii de animale la ha (UVM/ha).
- copia conform cu originalul a hotărârii adunării generale a membrilor asociației crescătorilor de animale privind utilizarea fondurilor,care va fi depusă până la data limită de depunere a cererilor unice de plată.
2. Asociația crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața de pajiște permanentă concesionată/închiriată asigurând încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha prin pășunat cu animalele înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului în tabere de vară.
Asociaţia va prezenta la depunerea cererii unice de plată:
- copia contractului de concesiune/închiriere al suprafeţelor de pajiști de către asociație cu primaria/consiliul local;
- tabelul centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, care cuprinde datele de identificare ale membrilor asociaţiei, codurile de identificare a exploatațiilor zootehnice ale membrilor din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale cu care pășunează fiecare membru al asociației, precum și suprafețele alocate pentru fiecare membru. Centralizatorul se întocmește anual şi se vizează de către primărie.
- copia conform cu originalul a hotărârii adunării generale a membrilor asociației crescătorilor de animale privind utilizarea fondurilor.
- adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației/exploataţiilor tip tabără de vară a asociației înscrise în RNE, valabilă la data depunerii cererii unice de plată.
Copia conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor, poate fi prezentată până la data-limită de depunere a cererilor cu întârziere.
Animalele înregistrate în exploatația asociației rămân în proprietatea membrilor asociației crescătorilor de animale. Autorizarea asociațiilor ca utilizatori SNIIA este atribuția ANSVSA, autoritatea competentă în domeniul sanitar-veterinar.
Transferul animalelor care asigură încărcătura pe suprafața de pajisti concesionata/inchiriata de catre asociatia crescătorilor de animale pe perioada pășunatului în exploatațiile tip tabară de vară trebuie să se facă de comun acord între asociație și membrii acesteia.
În acest caz asociaţia crescătorilor de animale completează la depunerea cererii unice de plată în câmpul (47) al cererii unice de plată numărul de animale înregistrate în exploataţiile tip tabără de vară ale asociației şi în câmpul (48) al cererii CUI-ul asociaţiei şi codul/codurile exploataţiilor tip tabară de vară corespunzătoare înscrise în RNE valabil/valabile la data depunerii cererii unice de plată.
3. Membrii asociaţiei, în calitate de fermieri activi, care asigură încărcătura cu animale pe suprafața de pajiște concesionată/închiriată.
Aceştia prezintă la APIA dovada utilizării acestor suprafețe de pajiști permanente, respectiv:
- copia contractului de concesiune/închiriere al suprafelelor de pajiști permanente încheiate de către asociație cu primaria/consiliul local;
- copia tabelului centralizator prin care reprezentantul legal al asociaţiei îşi dă acordul în vederea solicitării sprijinului pe suprafaţă de către membrii asociaţiei, care cuprinde datele de identificare ale membrilor asociaţiei, numărul de animale cu care pășunează fiecare membru al asociației, codurile de identificare a exploatațiilor zootehnice ale membrilor din Registrul național al exploatațiilor, precum și suprafețele alocate fiecarui membru. Centralizatorul se întocmește anual de către asociație, se vizează de
către primărie;
- copia adeverinţei eliberate de primarie asociaţiei de crescători de animale care a concesionat/închiriat suprafata de pajiste;
- copia cardului exploatației, iar în cazul în care fermierul nu deține card de exploatație, trebuie să prezinte adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii unice de plată.
Calculul suprafețelor aferente fiecărui membru se efectuează proporțional cu numărul de UVM ale fiecărui membru în parte, la data depunerii cererii unice de plată, pentru suprafața concesionată/închiriată de către asociație de la primărie/consiliul local. Fiecare membru al asociației, în calitate de beneficiar al plăților, declară la APIA în cererea unică de plată suprafețele utilizate de pajiște permanentă comunală care îi revin şi pentru care asigură prin păşunat încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha. În cazul suprafețelor de pajişti permanente utilizate în comun fără delimitare fizică în teren, fermierul foloseste codul de cultură aferent
categoriei de pajiști permanente utilizate în comun. Sancțiunile se calculează proporțional cu suprafața declarată de către fiecare fermier, membru al asociației, în blocul fizic în care a fost constatată neconformitatea.
Membrii asociațiilor crescătorilor de animale pot depune în mod individual cereri unice de plată în cadrul schemelor de sprijin cuplat și/sau ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru animalele pe baza cărora asociația a asigurat încărcătura minimă pentru suprafața de pajiște permanentă solicitată la plată.
În cazul în care fermierul nu deține card de exploatație, acesta trebuie să prezinte la APIA adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Asociațiile crescătorilor de animale nu mai pot solicita plăți pentru suprafețele care au fost solicitate la plată individual de către membrii acestora.
În cazul cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și al grupurilor de producători, care desfășoară activitate agricolă pe o suprafață de pajiște prin pășunat cu animalele membrilor, beneficiarii plăților pot fi cooperativa/grupul de producători sau membrii cooperativei/grupului de producător, în aceleași condiții ca ale asociației de crescători de animale.
Codul/codurile de exploataţie zootehnică şi animalele declarate într-o cerere unică de plată, pentru asigurarea încărcăturii cu animale pe pajiştile permanente şi/sau pentru solicitarea plăţilor pentru efectivele de animale, fac obiectul unei singure cereri unice de plată.
În cazul pajistilor permanente aflate în proprietatea persoanelor fizice, fermierii au obligaţia să desfăşoare cel puţin o activitate agricolă minimă pe pajiştile permanente aflate la dispoziţia lor în condiţiile legii, prin asigurarea unui nivel minim de paşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an.
În cazul în care proprietarul de pajiște permanentă persoană fizică deține animale acesta prezintă la depunerea cererii unice de plată:
- copia cardului exploatației zootehnice în care sunt înregistrate animalele, sau adeverință eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației înscrise în RNE valabil la
data depunerii cererii unice de plată;
- în cazul în care proprietarul de pajiște permanentă nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe suprafeţele de pajiști permanente aflate în proprietate, în perioada 15 iunie -1 august, prezintă documentele privind depozitarea /valorificarea fânului pentru consumul cu animalele deținute şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, care vor fi prezentate în perioada 15 octombrie a anului de cerere.
În cazul în care proprietarul de pajiște permanentă, persoana fizică, nu deține animale, iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, va prezenta documentele privind depozitarea/valorificarea fânului sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
În cazul pajistilor permanente aflate în proprietatea fermierilor persoane juridice, aceștia au obligaţia să desfăşoare cel puţin o activitate agricolă minimă pe pajiştile permanente aflate la dispoziţia lor în condiţiile legii prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an şi prezintă la depunerea cererii unice de plată la APIA, următoarele documente după caz:
În cazul în care proprietarul de pajiște permanentă, persoana juridică, deține animale prezintă la depunerea cererii unice de plată următoarele documente :
- copia cardului exploatației zootehnice în care sunt înregistrate animalele, sau adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii unice de plată;
- când proprietarul de pajiște permanentă nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual în perioada 15 iunie-1 august pe pajiștile permanente aflate în proprietate, acesta va prezenta documentele doveditoare ale valorificării fânului și/sau documentele contabile de gestiune pentru depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
În cazul în care proprietarul de pajiște permanentă, persoana juridică, nu deține animale iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, acesta prezinta la APIA documentele contabile de gestiune şi/sau factura privind valorificarea fânului, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
PAJIȘTI PERMANENTE AFLATE ÎN PROPRIETATEA FORMELOR ASOCIATIVE!
În cazul pajistilor permanente aflate in proprietatea formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, obşti de moşneni în devălmăşie, obşti răzeşeşti nedivizate, composesorate, obşti de cumpărare, păduri grănicereşti, păduri urbariale, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, menţionate în Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii platilor pot fi:
Formele asociative de proprietate în calitate de fermier activ, care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă, pe pajiştile aflate în proprietatea lor, pot depune cererea unică de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statut.
Documentele pe care le prezintă la depunerea cererii unice de plată forma asociativă de proprietate sunt:
- copie a titlului de proprietate asupra terenurilor aparținând formei asociative sau a altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate cu aceeași forță juridică, cum ar fi, de exemplu, hotărârea judecătorească definitivă, contract de vânzare-cumpărare, iar în lipsa acestor documente, adeverința emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole.
- copie a tabelului centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru crescător de animale din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, privind depunerea cererii unice de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul total de animale pe specii și categorii, deținute de fiecare membru, precum și suprafața utilizată de forma asociativă prin cosit sau pășunat. Centralizatorul se completează anual și se semnează de către președintele formei asociative.
- copie conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat până la data-limită de depunere a cererilor cu întârziere.
În cazul în care aceste forme de organizare nu respectă încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, asigurată cu animalele membrilor, activitatea agricolă minimă constă inclusiv în realizarea unui cosit anual pe pajiștile permanente aflate în proprietate, în perioada 15 iunie-1 august.
În cazul pajiştilor permanente aflate sub angajamente în cadrul Măsurii 10 «Agromediu şi climă», cositul se efectuează numai după data stabilită în fişa pachetului/ subpachetului/ variantei corespunzătoare şi trebuie efectuat până la 15 octombrie.
În acest caz formele asociative de proprietate prezintă la APIA facturile valorificării fânului și/sau documente contabile de gestiune privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute și/sau centralizatorul repartizării fânului rezultat către membrii formei asociative de proprietate, pe baza semnăturii membrilor, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
Membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa deţinută în proprietate, în calitate de fermieri activi, care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă, depune cererea unică de plată cu acordul adunării generale a membrilor formei asociative, sau a consiliului de administrație.
Suprafețele utilizate de către fiecare membru sunt repartizate de către forma asociativă.
Documentele doveditoare pe care le prezintă la APIA fiecare membru al acestor forme asociative sunt:
- copia titlului de proprietate asupra terenurilor aparținând formei asociative, sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate cu aceeași forță juridică, iar în lipsa acestor documente, adeverința emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole;
- copia centralizatorului care cuprinde acordul, datele de identificare ale membrilor formei asociative, codul de identificare a exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul total de animale pe specii și categorii, deținute de fiecare membru, precum și suprafețele repartizate membrilor de către forma asociativă. Centralizatorul se completează anual și se semnează de către președintele formei asociative;
- copia conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat până la până la data-limită de depunere a cererilor cu întârziere.
- copia adeverinţei eliberate de primarie asociaţiei.
Membrii formelor asociative de proprietate pot depune în mod individual cereri unice de plată în cadrul schemelor de sprijin cuplat și/sau ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru animalele pe baza cărora asociația a asigurat încărcătura minimă pentru suprafața de pajiște permanentă solicitată la plată.
Formele asociative de proprietate cu cod propriu de exploataţie înregistrat în RNE, completează în câmpul (47) al cererii numărul
de animale înregistrate în aceste exploataţii.
În cazul cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al grupurilor de producători care desfăşoară activitate agricolă pe o suprafaţă de pajişte prin păşunat cu animalele membrilor, beneficiarii plăţilor pot fi cooperativa/grupul de producători sau membrii cooperativei/grupului de producători, în aceleaşi condiţii ca ale asociaţiei de crescători de animale.
Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e), închiriat(e) şi/sau împrumutat(e) spre folosinţă.