MICII FERMIERI AVANTAJAȚI! Sorin Roşu Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a anunţat, vineri, 5 ianuarie, la Bistrița Năsăud, că în şedinţa de Guvern din această săptămână ar urma să fie aprobat ajutorul acordat fermierilor pentru creşterea porcilor din rasele Mangaliţa şi Bazna.
Este un program care se adresează micilor crescători, în sensul că aceştia vor beneficia de achiziţia gratuită a purceilor, în momentul de faţă este maximum zece purcei. Ei vor avea asigurată desfacerea, adică vor semna un contract cu un abator autorizat pentru minimum jumătate dintre purcei. Prin acest program nu am vrut altceva decât să valorificăm eficient surplusul de furaje care există pe piaţă, respectiv porumb, grâu, orz etc., iar în al doilea rând să creştem efectivul de porci din aceste rase care sunt de o valoare extraordinară. Pe vremea lui Ceauşescu, vestitul Salam de Sibiu se făcea din carne de porc Bazna, care are o grăsime extraordinară, cu colesterol bun pentru organism, la fel şi Mangaliţa, a declarat Sorin Roşu Mareş, într-o conferință de presă, citat de Răsunetul.
După aprobarea de către Executiv a programului, fermierii vor avea la dispoziție 90 de zile pentru a se înscrie. Cererile vor fi depuse la direcțiile agricole județene, care vor gestiona acest nou program național pentru sprijinirea crescătorilor de animale.
În prezent, se identifică fermele de reproducţie de unde vor fi distribuiţi purceii – înscrişi în Registrul Genealogic – astfel de exploataţii existând la Sibiu, Hunedoara etc.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, pe 5 decembrie 2017, că proiectul de act normativ se află în avizare la ministere. Fermierii vor primi gratuit purcei din rasele Bazna și Mangalița, pe care îi vor crește până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat apoi de un procesator la un preț anterior stabilit.
Suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangalița și Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câțiva oameni în țara aceasta care au avut dragoste față de acest animal, față de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susținem în așa fel încât efectivul să crească și apoi să distribuim carnea de Bazna și de porc Mangalița. Este un program care va suscita interes, a declarat Daea.