SCHIMBATĂ DE URGENȚĂ LEGEA SUBVENȚIILOR! O prevedere din Legea subvențiilor, Legea 146/2018, trebuie modificată urgent. Este vorba despre termenul de notificare a fermierilor pentru controlul efectuat în teren de Agenția de Plăți și Intervenție pntru Agricultură (APIA), în vederea acordării subvențiilor solicitate de aceștia. Cum s-a întâmplat și cu prevederea care schimba data istorică, și care trebuie abrogată, și acest articol din Legea subvențiilor APIA încalcă regulamentele europene.
După ce au votat abrogarea articolului care stabilea o nouă dată istorică, 1 ianuarie a anului de cerere, pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) la bovine, sector carne, deputații din Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților au fost anunțați de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Claudiu Mareș, că trebuie să mai voteze încă o modificare urgentă în Ordonanța 3/2015 care stabilește schemele de plăți din agricultură în perioada 2015-2020. Ordonanța subvențiilor a fost modificată anul trecut printr-o nouă ordonanță, OUG 4/2018, aprobată prin Legea 146/2018. Unele dintre modificări au fost făcute fără să se țină seama, se pare, de regulamentele europene, iar acum Parlamentul trebuie să repare ce încalcă legea europeană.
Articolul din Legea subvențiilor APIA care trebuie modificat urgent este cel privitor la termenul de notificare a fermierilor incluși în eșantionul de control APIA în teren.
Art. 41, indice 1: Fermierii vor fi notificați cu minimum 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore înainte în vederea pregătirii documentelor necesare controlului, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, se spune în Legea 146/2018.
Și aș mai face o propunere, tot conform regulamentului european, la articolul 41, indice 1, unde ați spus că fermierii vor fi notificați cu 14 zile înainte. Regulamentul spune că termenul de 14 zile nu trebuie depășit. Deci, cu maximum 14 zile înainte și 48 de ore înainte în loc de minimum, a spus, în ședința Comisiei pentru agricultură, secretarul de stat MADR, Sorin Claudiu Mareș.
Deci, în regulamentul european apare că fermierii trebuie notificați de APIA cu maximum 14 zile înainte de control, în cazul fermelor din vegetal și cu maximum 48 de ore înainte, în cazul fermelor de animale, iar în legea din România aceste termene au devenit minime.
Cum să le punem? 7 zile la fermieri? Că ideea asta era, el (angajatul APIA n.r.) să-l anunțe pe fermier că primește controlul. Asta cu maximum nu-l ajutăm cu nimic pe fermier. Maximum este pentru angajații APIA că ei trebuie să respecte directiva (regulamentul european n.r.), a întrebat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei.
Nu este nicio problemă să punem un timp minim, dar să nu depășim aceste 14 zile și atunci dacă spunem maxim 14 zile și minim 10 zile lucrătoare. Punem zile lucrătoare pentru că în control nu mergem sâmbăta și duminica sau dacă sunt sărbători. Punem minim 10 zile, dar să nu depășească 14 zile. Dar atenție! În cazul controalelor la fața locului cu privire la cererile de ajutor sau de plată pentru animale, în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, preavizul nu depășește 48 de ore. Spune Regulamentul european 809. Cu excepția cazurilor justificate în mod corespunzător, unde se pot depăși cele 48 de ore. Deci, dacă eu spun că am animalele și nu le pot aduce decât în 3 zile de acolo, este o justificare pentru această activitate. Cel puțin 24 de ore înainte, dar să nu depășim 48 de ore, a mai spus Mareș.
În cele din urmă, deputații au votat ca acest termen de notificare APIA pentru fermieri să fie de minim 10 zile și maxim 14 zile, în cazul fermelor vegetale, fără precizarea că e vorba de zile lucrătoare, și minim 24 de ore și maxim 48 de ore, în cazul fermelor de animale. Legea 146/2018 va fi din nou supusă aprobării plenului Parlamentului, cu ultimele modificări făcute.
Nu ar fi exclus să survină și alte modificări în Legea subvențiilor APIA.