Culturile de toamnă se dezvoltă normal, în aşteptarea stratului acoperitor de omăt. Agricultorii ne-au spus câteva cuvinte despre stadiul vegetativ al plantelor în prima parte a iernii.
La Galaţi, lucrările au fost întârziate din pricina excesului de apă. Agronomul Dumitru Bujoreanu era oarecum mulţumit de evoluţia culturilor sale. În ciuda unui an cu destule dificultăţi, plantaţiile înfiinţate în toamnă se află într-un stadiu de dezvoltare corespunzător perioadei. „Zona noastră s-a caracterizat printr-un exces de umiditate. În două rânduri a plouat, o dată 84 l/mp şi apoi 118 l/mp. Mai mult decât atât, ferma fiind aproape de confluenţa Dunării cu Prutul, pânza freatică se află la suprafaţă; de aceea mai avem băltiri pe unele sole, ce însumează vreo 20 ha. Tragem apa din câmp cu două motopompe; cred că în două-trei zile reuşim să asanăm «luciul de apă»”, ne-a declarat fermierul.
Ferma se întinde pe 350 ha, din care 110 au fost însămânţate cu grâu şi orz. După spusele cultivatorului, ploaia a fost bună, dar multă şi n-a fost distribuită uniform. Din cauza ei, au întârziat şi ogoarele de toamnă. La începutul lunii decembrie mai erau vreo 80 ha de brăzdat.
(...)
În judeţul Arad, producţiile au fost mici într-un an agricol atipic.Culturile de toamnă înfiinţate în ferma administrată de arădeanul Florin Deznan au avut toate condiţiile pentru a fi însămânţate în perioada optimă. „Anul acesta s-au făcut lucrările câmpului în parametri tehnologici optimi. Am însămânţat la timp 600 ha de grâu şi 80 ha de orz. Practic, am pus în cultură cam toată genetica de grâu aflată pe piaţă: de la soiurile de cereale păioase franţuzeşti, sârbeşti, austriece şi până la cele româneşti”, ne-a declarat cultivatorul.
Fermierul ne spune că foloseşte o tehnologie intensivă de cultură. Bunăoară, hectarul de grâu îl costă 2800 de lei, până la recoltare. În anii optimi, realizează producţii de circa 7 tone/ha. În vară a fost o excepţie, doar 4000 kg/ha, deoarece în toamna trecută, din cauza ploilor, lucrările nu s-au făcut în condiţii optime.
Detalii privind starea culturilor în alte zone ale ţării găsiţi în revista Ferma, ediţia 15 – 31 decembrie 2015!