FRAUDĂ DE SUTE DE MII DE EURO! Doi președinți ai unei asociații de fermieri sunt trimiși în judecată pentr fraudă cu fonduri europene. Concret, cei doi au încasat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, folosindu-se de acte false, anunță procurorii anticorupție într-un comunicat transmis presei astăzi, 7 august 2019. Este vorba despre o fraudă de aproape 300.000 de euro.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Maria Florin, la data faptei președinte al Asociației „Zoo-Vegetale” Uda, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpatul Maria Florin, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații anexă, declarații de eligibilitate, contract de concesiune a unei suprafețe de 612 ha, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plată unică pe suprafață.
În realitate, asociația respectivă nu a utilizat terenurile, pășuni comunale, pentru care prin cererile depuse la A.P.I.A. a solicitat sprijin financiar pe suprafață, întrucât asociația nu deținea animale, pășunile fiind utilizate, în realitate, de locuitorii comunei deținători de animale.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 610.907 lei (circa 136.000 euro) , sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Maria Florin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Într-o manieră asemănătoare, în perioada 2013-2014, persoane desemnate din partea Asociației „Zoo-Vegetale” Uda, județul Argeș, la determinarea inculpatului Dumitru Popescu Gheorghe, la acea vreme președinte al asociației, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte ceea ce a avut drept urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în sumă totală de 706.694 de lei (circa 157.000 euro).
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dumitru Popescu Gheorghe.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constitui parte civilă, față de inculpatul Dumitru Popescu Gheorghe cu suma de 110.265 lei.
În cauză, în prezența avocatului, inculpatul Dumitru Popescu Gheorghe, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea în forma participației improprii a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Dumitru Popescu Gheorghe, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Argeș.
Comunicat Direcția Națională Anticorupție, 7 august 2019