Adama
Vinasa Rompak

Un POPOR care VINDE MATERIE PRIMĂ este CONDAMNAT SĂ DISPARĂ!

Publicat: 26 iulie 2016 - 09:52
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SUNT UN ȚĂRAN ȘI MĂ SIMT ȚĂRAN. Un popor care vinde materie primă, adică buștean, adică miel, adică vițel este condamnat să dispară! Nu mai știm să vindem brânză, carne, lână! Nu mai știm cum ne cheamă! Tradiția noastră se destramă. Oierii au fost alungați din munte și-n munte multinaționalele străine taie ultimul lemn, avertizează Avram Fițiu, profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Napoca.

Sunt un țăran și mă simt țăran, este mândru Avram Fițiu. Poartă șerpar, un brâu lat din piele, chimir, și-a cumpărat o turmă de oi pe care vrea să o aducă la 300 de capete, a cutreierat munții din Europa în căutarea ciobanilor și a văzut că fermierul nostru român își pierde cu fiecare zi tradiția și numele. Nu știm să ne vindem produsele, noi vindem doar materie primă și de asta suntem amenințați cu dispariția. 

Sunteți un neam care nu ați respectat ce v-au spus părinții în materie de vânzare. Părinții voștri oieri nu au trăit niciodată din vânzare de miei. În istorie, acest neam a trăit din lână și din brânză. Nu a trăit din vânzare de miel, a trăit din vânzare de carne. Câtă vreme astăzi venitul vostru economic este bazat pe subvenția de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.) care, pentru informarea voastră, după ieșirea Marii Britanii din Europa, începând de la anul, va scădea cu 15%, din 2018, 15% - 17% va fi impactul asupra bugetului european.

Și atunci, dacă vom continua să mergem înainte bazându-ne pe subvenție și vândut vițelul pe picior pentru văcari sau mielul pe picior va fi o greșeală  și această greșeală este de neimaginat pentru mine. Un popor care vinde materie primă, adică buștean, adică miel, adică vițel este condamnat să dispară!  Le spune Avram Fițiu fermierilor români. 

Din Munții Apuseni, de 25 de ani au dispărut oierii și s-au făcut văcari pe văi. Au părăsit crestele munților și astăzi acolo multinaționalele străine ne taie ultimul lemn. Fermierii noștri își pierd tradiția. Au ajuns să se bazeze pe subvenție și mai puțin pe vânzare, pe comerț, așa cum făceau înaintașii. 

Sunteți un neam purtător al tradiției, transmițători ai tradiției. Tradiția nu e o poveste pe care o porți, cum port eu astăzi șerparul, de sute și de mii de ani. Este ceva pe care neamul l-a transmis la copii ca să știe cum îl cheamă pe copil. Din păcate, nu știți cum vă cheamă și observați că fac afirmații foarte grave. Și când spun cum vă cheamă, din punct de vedere al vânzării, al marketingului, al brânzei, al cărnii. Nu vorbesc de ce scrie pe buletinul vostru.

Când vom învăța să revenim și să purtăm tradiția ca stare de spirit, cum se întâmplă astăzi în Carpații Nordici din Polonia, unde oierii plecați din Gorj, din Sibiu, acum 100 de ani, 300 de ani, 700 de ani, 900 de ani. Să știți că în sistemul de vânzare al brânzei din Polonia de astăzi ultimul oier vorbește cu noi în limba mea, nu în limba lui, că brânza se cheamă brânză în poloneză, și-n cehă, și-n slovacă. Când veți vedea ce fac oamenii ăia în materie de vânzare de brânză sau de carne, veți vedea un popor plecat de aici, iar noi, fraților rămași acasă, suntem vai de capul nostru din punct de vedere al vânzării, al marketingului, spune Avram Fițiu.

Profesorul  de la USAMV  Cluj Napoca s-a întâlnit cu fermierii la sfârșitul săptămânii trecute, la Sibiu.

Vizualizat: 52379 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
gabriel din Turda
|
07. 28, 2016. Thursday 08:03

Sunt de acord cu Tudor Florin si mai mult cu Felicia si Ramiro Melinte ! E f.adevarat de ce ni se intampla,pentru ca am uitat de Dumnezeu si am trecut la credinta in "moaște" si tot felul de zeitati!....de la binecuvantare la blestem; de asta suntem asa de "amețiți" si nu ne mai regasim,nu mai gasim calea dreapta,nu mai gasim solutiile bune,... ptr.ca Dumnezeu si-a luat mana de peste noi.In Biblie se arata clar,ca inchinarea la chipuri cioplite sau pictate atrage ura lui Dumnezeu asupra noastra Isaia 42.vrs.8(Eu sunt Domnul,acesta este Numele Meu,si slava Mea nu o voi da altuia,nici cinstea Mea idolilor.)....asa ca ganditi-va toti ce care a-ti scris,care ve-ti scrie,si...toata tara din ce cauza orbecăim,asa....intr-una.! Doamne iarta-ne,Doamne ajuta-ne !

2.
Fitiu Avram
|
07. 27, 2016. Wednesday 14:55

Un raspuns pentru comentariul Domnului Ionica Nechifor

Lasand la o parte atacul nedemn, denaturat, rau intentionat si fara acoperire (vis a vis de cartea SALVAREA FERMEI TARANESTI descarcabila de pe blogul personal) din partea unui confrate cercetator din agricultura, in interventia mea de la Paltinis am scos in evidenta doua puncte slabe ale oieritului din Romania dintr-o lista mault mai ampla pe care o redau mai jos dintr-o analiza SWOT cu scopul de a identifica solutiiile necesare pentru salvarea acestui sector:


1. Dezechilibrele majore ale pastoralismului din Romania intre 2007-2013

1.1.Structura sociala familiala perturbata

Organizarea sociala a familiilor proprietarilor de oi
- Organizarea sociala a familiilor marilor proprietari de oi (Sb; Bv)
- Lipsa unei politici familiale de pregatire profesionala a copiilor in vederea transmiterii fermei la urmasi;
- Probleme sociale legate de viata in 2 locatii sezoniere ale sotului si sotiei;
- Probleme cu recrutarea si stabilizarea ciobanilor seriosi;
Organizarea sociala a familiilor micilor proprietari de oi (Sv, Mm, Bn.etc…)
- Cresterea oilor nu constituie neaparat activitatea economica a familiei de unde si interesul limitat acordat acestei ocupatii;
- Cresterea oilor este o ocupatie conjuncturala si nu una perena in timp
- Neimplicarea sotiei/sotului si a copiilor in activitatile agroculturale (muzica traditionala; artizanat) legate de cresterea oilor

Organizarea si problemele sociale ale familiei baciului
- Cvasi inexistenta familiei baciului la stane, cu repercursiuni asupra perenizarii activitatii
- Ruptura sociala dintre familia baciului si acesta pe durata sezonului
- Dificultatea de identificare a unui baci serios dintre candidatii celibatari
- Problema alcoolismului la persoanele celibatare “trecute”
Organizarea si problemele sociale ale familiei personalului de la stana
- Ciobani fara pregatire specifica in domeniu;
- Ciobani de regula barbati (putine cazuri de ciobanite) celibatari, cu dificultati de comunicare;
- Inexistenta unei “structuri matrimoniale profesionale” la nivelul federatiilor nationale;
- Ruptura sociala dintre ei si familia acestora in timpul sezonului;
- Ciobani fara contract de munca care nu pot fi stabilizati in timp;
- Riscul alcoolisimului la persoanele celibatare;

1.2. Pregatirea profesionala a oierilor
- Pregatire de regula limitata la tehnica productiei si procesarii;
- Lipsa unei pregatiri adecvate legate de gestiunea mediului (vezi cazul salbaticirii vegetatiei datorita nemutarii tarlei)
- Lipsa unei pregatiri adecvate legata de diversificarea si marketingul produselor agroalimentare (ex. Asteptarile consumatorilor)
- Lipsa unei pregatiri adecvate legate de procesarea si marketingul produselor secundare (lana)
- Lipsa unei pregatiri adecvate referitoare la traditiile oieritului;

1.3. Stane neadapte cerintelor societatii
- Putine stane legale dpdv. sanitar veterinar si de mediu
- Stane nepregatite sa primeasca turisti
- “Stane masculinizate” fara sanse de perenizare a activitatii
- Stane neprimitore din punct de vedere vizual, fara o arhitectura specifica

1.4. Lipsa unui sistem de coeziune sociala intre stane vecine in caz de agresiune
- Agresiunile lupilor si ursilor;
- Agresiunile vanatorilor (uciderea cainilor de la stana);
- Gestionarea conflictelor cu padurarii ; proprietarii de terenuri agricole;

1.5. Lipsa unui sistem de monitorizare a gestiunii resurselor (pasune; padure; apa; sol)
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de taiere a padurilor;
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de incendiere a pajistilor si padurilor
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de recoltat fructe de padure
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de vanatoare (vanat; “caini de la stana”)
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de investitii in energie hidro soldate cu canalizarea subterana a resurselor de apa din munte

1.6. Lipsa unui grup de lucru pentru analiza si propuneri in cazul constrangerilor legislative
- Accesul animalelor domestice in padure (Codul silvic)
- Accesul pe drumuri publice in cazul transhumantei (Codul rutier)
- Aplicarea amenajamentelor agropastorale

1.7. Neimplicarea federatiilor profesionale in organizare sistematica de actiuni agroculturale
- Transhumanta este de regula un fenomen agricol si nu unul agrocultural (traseu cuplat cu evenimente agroculturale);
- Masurisul oilor este un fenomen agrocultural destul de singular in peisajul activitatilor oierilor
- Organizarea “Nedeilor” este lasata la indemana primarilor de catre organizatiile profesionale;
- Tunsul oilor nu beneficiaza de un calendar anul national cunoscut de evenimente agroculturale
- Concursuri de degustare a branzei sunt “aparitii meteorice” in acest sector;

1.8. Lipsa unui sistem de consultanta si monitorizare a amenajamentelor agropastorale de catre organizatiile profesionale
- Riscuri legate de incarcatura necorespunzatoare si gestiune incorecta a pajistii
- Riscuri legate de salbaticirea pajistilor
- Riscuri legate de fertilizare cu substante minerale
- Riscuri legate de coruptia din primarii referitoare la atribuirea scrierii amenajamentelor agropastorale
- Lipsa unui sistem de monitorizare a amenajamentelor agropastorale
- Etc…

1.9.Neimplicarea consumatorilor urbani plecati plecati din comune de oieri in actul de comercializare a branzei
- Inexistenta unei baze de date cu acesti consumatori la nivelul unei comune de oieri;
- Inexistenta unei organizari juridice ca si asociatie de consumatori a acestora
- Inexistenta unei abordari de “marketing al locului de origine” acestor consumatori;

1.10. Inexistenta unui sistem de productie, procesare si distributie de obiecte specifice oieritului la nivelul organizatiilor profesionale
- Instrumente de cantat (fluier, cimpoi; tulnic, bucium, trambita)
- Imbracaminte traditionala (cojoc; cioareci etc…)
- Echipamente artizanale (ciubere ; bate etc..)

1.11. Inexistenta unui centru de formare si management de evenimente agroculturale la nivelul organizatiilor profesionale
- Formarea oierilor in arta muzicii traditionale
- Formarea oierilor in arta meserilor artizanale (tesut; artizanat din lemn)
- Formarea oierilor in managementul organizarii de evenimente agroculturale (degustare branza; concurs de tuns oi; nedei; organizare de piete traditionale)

1.12. Inexistenta statutului oierului
- Statut fiscal
- Statut social
- Statut economic

1.13. Inexistenta unor lanturi alimentare scurte de calitate
- Lipsa reglementare certificare produse montane
- Lipsa reglementare certificare produse locale
- Lipsa reglementare certificare produse etice
- Lipsa organizare verigi tehnice lant alimentar scurt

1.14.Inexistenta unei cooperari internationale intre federatiile de oieri din Romania si oierii vlahi din Europa (Grecia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Serbia, Croatia, Italia; Muntenegru, Bosnia Hertegovina, Kosovo, Elvetia, Cehia, Polonia, Slovacia, Ucraina, Austria, Elvetia)
- Unele organizatii de oieri vlahi detin un management mult mai profesional in ceea ce priveste procesarea si comercializarea branzeturilor (Metsovo, Grecia)
- Unele organizatii de oieri vlahi au organizat adevarate “perle agroturistice” (Zakopane, Polonia);
- Unele organizatii de oieri vlahi sunt profesionisti ai organizarii artizantatului specific (Banska Bystrica, Slovacia);

1.15. Vanzare preponderenta de materie bruta (lapte, miel pe picior, lana) fara valoare adaugata din procesare sau certificare de calitate conform R.1151/2012 (produs ecologic, traditional, montan sau local)

1.
Fitiu Avram
|
07. 27, 2016. Wednesday 13:16

Drept la replica pentru comentariul Domnului Ionica Nechifor

Lasand la o parte atacurile nedemne si fara acoperire in ceea ce priveste ultima carte scrisa SALVAREA FERMEI TARANESTI care mi-a luat 20 de ani din viata ca sa inteleg durerea taranului roman.
Interventia mea de la Paltinis a scos in evidenta doar 2 puncte slabe ale oieritului din Romania dintr-o lista pe care o prezint detaliat mai jos.
Nu putem realiza o proiectie corecta a viitorului oieritului in Romania fara o analiza SWOT pertinenta:
Pentru a fi inteleasa mai bine interventia mea de la Paltinis de catre cititori, redau mai jos o analiza mai ampla a acestui sector agricol:


1. Dezechilibrele majore ale pastoralismului din Romania intre 2007-2013
1.1.Structura sociala familiala perturbata

Organizarea sociala a familiilor proprietarilor de oi

Organizarea sociala a familiilor marilor proprietari de oi (Sb; Bv)
- Lipsa unei politici familiale de pregatire profesionala a copiilor in vederea transmiterii fermei la urmasi;
- Probleme sociale legate de viata in 2 locatii sezoniere ale sotului si sotiei;
- Probleme cu recrutarea si stabilizarea ciobanilor seriosi;

Organizarea sociala a familiilor micilor proprietari de oi (Sv, Mm, Bn.etc…)
- Cresterea oilor nu constituie neaparat activitatea economica a familiei de unde si interesul limitat acordat acestei ocupatii;
- Cresterea oilor este o ocupatie conjuncturala si nu una perena in timp
- Neimplicarea sotiei/sotului si a copiilor in activitatile agroculturale (muzica traditionala; artizanat) legate de cresterea oilor
Organizarea si problemele sociale ale familiei baciului
- Cvasi inexistenta familiei baciului la stane, cu repercursiuni asupra perenizarii activitatii
- Ruptura sociala dintre familia baciului si acesta pe durata sezonului
- Dificultatea de identificare a unui baci serios dintre candidatii celibatari
- Problema alcoolismului la persoanele celibatare “trecute”
Organizarea si problemele sociale ale familiei personalului de la stana
- Ciobani fara pregatire specifica in domeniu;
- Ciobani de regula barbati (putine cazuri de ciobanite) celibatari, cu dificultati de comunicare;
- Inexistenta unei “structuri matrimoniale profesionale” la nivelul federatiilor nationale;
- Ruptura sociala dintre ei si familia acestora in timpul sezonului;
- Ciobani fara contract de munca care nu pot fi stabilizati in timp;
- Riscul alcoolisimului la persoanele celibatare;

1.2. Pregatirea profesionala a oierilor
- Pregatire de regula limitata la tehnica productiei si procesarii;
- Lipsa unei pregatiri adecvate legate de gestiunea mediului (vezi cazul salbaticirii vegetatiei datorita nemutarii tarlei)
- Lipsa unei pregatiri adecvate legata de diversificarea si marketingul produselor agroalimentare (ex. Asteptarile consumatorilor)
- Lipsa unei pregatiri adecvate legate de procesarea si marketingul produselor secundare (lana)
- Lipsa unei pregatiri adecvate referitoare la traditiile oieritului;

1.3. Stane neadapte cerintelor societatii
- Putine stane legale dpdv. sanitar veterinar si de mediu
- Stane nepregatite sa primeasca turisti
- “Stane masculinizate” fara sanse de perenizare a activitatii
- Stane neprimitore din punct de vedere vizual, fara o arhitectura specifica

1.4. Lipsa unui sistem de coeziune sociala intre stane vecine in caz de agresiune
- Agresiunile lupilor si ursilor;
- Agresiunile vanatorilor (uciderea cainilor de la stana);
- Gestionarea conflictelor cu padurarii ; proprietarii de terenuri agricole;

1.5. Lipsa unui sistem de monitorizare a gestiunii resurselor (pasune; padure; apa; sol)
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de taiere a padurilor;
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de incendiere a pajistilor si padurilor
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de recoltat fructe de padure
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de vanatoare (vanat; “caini de la stana”)
- Lipsa monitorizare actiuni ilegale de investitii in energie hidro soldate cu canalizarea subterana a resurselor de apa din munte

1.6. Lipsa unui grup de lucru pentru analiza si propuneri in cazul constrangerilor legislative
- Accesul animalelor domestice in padure (Codul silvic)
- Accesul pe drumuri publice in cazul transhumantei (Codul rutier)
- Aplicarea amenajamentelor agropastorale

1.7. Neimplicarea federatiilor profesionale in organizare sistematica de actiuni agroculturale
- Transhumanta este de regula un fenomen agricol si nu unul agrocultural (traseu cuplat cu evenimente agroculturale);
- Masurisul oilor este un fenomen agrocultural destul de singular in peisajul activitatilor oierilor
- Organizarea “Nedeilor” este lasata la indemana primarilor de catre organizatiile profesionale;
- Tunsul oilor nu beneficiaza de un calendar anul national cunoscut de evenimente agroculturale
- Concursuri de degustare a branzei sunt “aparitii meteorice” in acest sector;

1.8. Lipsa unui sistem de consultanta si monitorizare a amenajamentelor agropastorale de catre organizatiile profesionale
- Riscuri legate de incarcatura necorespunzatoare si gestiune incorecta a pajistii
- Riscuri legate de salbaticirea pajistilor
- Riscuri legate de fertilizare cu substante minerale
- Riscuri legate de coruptia din primarii referitoare la atribuirea scrierii amenajamentelor agropastorale
- Lipsa unui sistem de monitorizare a amenajamentelor agropastorale
- Etc…

1.9.Neimplicarea consumatorilor urbani plecati plecati din comune de oieri in actul de comercializare a branzei
- Inexistenta unei baze de date cu acesti consumatori la nivelul unei comune de oieri;
- Inexistenta unei organizari juridice ca si asociatie de consumatori a acestora
- Inexistenta unei abordari de “marketing al locului de origine” acestor consumatori;

1.10. Inexistenta unui sistem de productie, procesare si distributie de obiecte specifice oieritului la nivelul organizatiilor profesionale
- Instrumente de cantat (fluier, cimpoi; tulnic, bucium, trambita)
- Imbracaminte traditionala (cojoc; cioareci etc…)
- Echipamente artizanale (ciubere ; bate etc..)

1.11. Inexistenta unui centru de formare si management de evenimente agroculturale la nivelul organizatiilor profesionale
- Formarea oierilor in arta muzicii traditionale
- Formarea oierilor in arta meserilor artizanale (tesut; artizanat din lemn)
- Formarea oierilor in managementul organizarii de evenimente agroculturale (degustare branza; concurs de tuns oi; nedei; organizare de piete traditionale)

1.12. Inexistenta statutului oierului
- Statut fiscal
- Statut social
- Statut economic

1.13. Inexistenta unor lanturi alimentare scurte de calitate
- Lipsa reglementare certificare produse montane
- Lipsa reglementare certificare produse locale
- Lipsa reglementare certificare produse etice
- Lipsa organizare verigi tehnice lant alimentar scurt

1.14.Inexistenta unei cooperari internationale intre federatiile de oieri din Romania si oierii vlahi din Europa (Grecia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Serbia, Croatia, Italia; Muntenegru, Bosnia Hertegovina, Kosovo, Elvetia, Cehia, Polonia, Slovacia, Ucraina, Austria, Elvetia)
- Unele organizatii de oieri vlahi detin un management mult mai profesional in ceea ce priveste procesarea si comercializarea branzeturilor (Metsovo, Grecia)
- Unele organizatii de oieri vlahi au organizat adevarate “perle agroturistice” (Zakopane, Polonia);
- Unele organizatii de oieri vlahi sunt profesionisti ai organizarii artizantatului specific (Banska Bystrica, Slovacia);

1.15. Vanzare preponderenta de materie bruta (lapte, miel pe picior, lana) fara valoare adaugata din procesare sau certificare de calitate conform R.1151/2012 (produs ecologic, traditional, montan sau local)

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii