Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

UN FERMIER DĂ ALARMA: M-AM TREZIT CU APIA ÎN CONTROL PE TEREN! O SĂ FIȚI ÎN EȘANTIONUL DE CONTROL!

Publicat: 29 mai 2019 - 19:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VINE APIA! M-am trezit marți, pe 28 mai, cu doi inspectori de la APIA Cluj pe terenul meu. Verificau parcelă cu parcelă. Un vecin mi-a spus: vezi că sunt ăștia de la APIA pe terenul tău, spune fermierul Ioan Rusu, din comuna Cămărașu, județul Cluj. Agricultorul spune că a fost deja anunțat că va fi în eșantionul de control APIA deși acest eșantion se extrage la nivel național după data de 1 iunie. Ioan Rusu bănuiește că APIA a venit la intimidare.

Erau doi inspectori de la APIA Cluj care mi-au spus că fac un control preliminar, un pre-control. Păi, ce control faceți la ora asta? I-am întrebat. Păi, știți, o să fiți în eșantionul de control și am venit să vedem, să vă spunem să puneți lucrurile la punct, mi-au spus ei. În urma discuției cu domnii inspectori, am sunat la APIA Cluj. Am vorbit cu domnul Mihai Crișan, șef Serviciu Control. Și l-am întrebat frumos: Domnule Crișan, ce controale se fac acum în teren pentru subvențiile pe 2019? V-am selectat pe ecocondiționalitate și pe dumneavoastră pentru control, mi-a spus el. Păi, controalele în teren nu au început încă. Dumneavoastră știți mai bine ca mine?! Mi-a spus domnul Crișan. Păi, știu și eu să citesc și nu înțeleg ce controale face APIA la ora asta?! Sigur, știu că se fac controale acolo unde se generează Anexa 17 și unde fermierii ies din limita blocului fizic și trebuie reactualizat blocul fizic. Dar la mine nu e cazul. Mi-a spus: domnule, ați fost selecționat în eșantionul de control pe ecocondiționalitate și am început controalele în teren.

Adică, ei, cei de la APIA sunt băieți de treabă și au venit deja să mă anunțe să-mi pun lucrurile la punct pentru că voi fi în eșantionul de control. Asta să înțeleg?! Eu am înțeles că acum se desfășoară controalele administrative ceea ce e cu totul altceva. După 1 iunie se extrage eșantionul de control și din iulie încep controalele pe teren. Așa știu. I-am spus domnului Crișan: bine, domnule, voi ați venit să-mi spuneți să-mi pun lucrurile la punct pentru că voi fi în eșantionul de control?!

Eșantionul nici măcar nu s-a extras și ei deja știu cine e în eșantionul de control. Ce să înțeleg?! Inspectorii APIA mi-au și spus că sunt selectate 50 de ferme pe control pe ecocondiționalitate. Controale cu dedicație! Când cineva, un fermier, își deschide gura și încearcă să scoată la suprafață mizeriile ce se întâmplă acolo, merg la intimidare.

Cum vine asta?! Te duci în fermă și-i spui la ăla: fă-ți rampă de gunoi, fă-ți asta, cealaltă că venim în control la tine peste două luni. Știu unde e baiul. Am sesizat anumite instituții cu anumite aspecte din APIA, cu subvenții pe pășuni, date unor asociații nelegale, și acolo e baiul. Or fi ajuns informațiile la ei și acum joacă la intimidare. E ceva de genul: domnu' Rusu, noi putem să vă și ajutăm și am venit să vă spunem...Au venit și au luat toate parcelele la rând, le-au filmat, le-au verificat. Cred că vor să găsească un motiv acolo cu care să mă strângă cu ușa, spune revoltat fermierul, exclusiv pentru AGROINFO.

Ioan Rusu exploatează 16,02 hectare în comuna clujeană Cămărașu. Pentru toată suprafața are atestat în agricultură ecologică. An de an avem aceleași probleme, fie control, fie supracontrol, spune fermierul. Deși nu a fost în 2018 în eșantionul de control, fermierul și-a încasat cu mare întârziere subvențiile aferente anului trecut.

Fermierilor le este frică să vorbească pentru că știu că, în momentul în care vorbesc, vor avea controale, iar un fermier când este prins la control, indiferent că are probleme sau nu, dosarul lui de subvenții este pus de funcționarul APIA deoparte și lăsat ultima dată. Și cei care sunt în situația asta nu primesc banii în noiembrie, cum îi primesc alții, îi primesc la sfârșitul lui iunie sau în iulie. Nu primesc avansul, nu primesc niciun leu până-n 30 iunie când e ultima zi când se fac plățile și banii intră în iulie. Lumea se ferește să vorbească, ne-a spus fermierul în martie 2019 când i-am publicat necazul legat de întârzierea subvențiilor.

Potrivit calendarului pentru plata subvențiiilor din acest an, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii, APIA extrage eșantionul de control 2019 și, ATENȚIE, începe controalele administrative și preliminare după data de 1 iunie 2019. Suntem în mai și pare cam suspect că fermierul a și fost anunțat de inspectorii APIA că va fi în eșantionul de control în teren și a și fost controlat preliminar. AGROINFO a vorbit despre acest caz cu directorul executiv adjunct APIA Cluj, Florin Bota.

AGROINFO: Ați început deja controalele în teren?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Da. Pentru Anexa 17 și avem câteva ferme pe care le controlăm pe ecocondiționalitate.

AGROINFO: Ce înseamnă Anexa 17?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Fermieri care s-au digitizat în afara blocului fizic, au curățat o anumită suprafață și au cerut să fie introdusă în blocul fizic pentru a putea primi subvenții.

AGROINFO: A apelat la publicația noastră un fermier din județul Cluj care ne-a spus că nu se încadrează la Anexa 17 și, totuși, ieri (marți, 28 mai) erau doi inspectori de la dumneavoastră în control pe terenul lui.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Avem și pentru categorii de folosință. Deci, în blocul fizic este pajiște permanentă, de exemplu, și el l-a trecut teren arabil și atunci cred că facem blocul fizic să fie mixt sau îi dăm și atributul secundar de teren arabil. La el (la fermierul Rusu n.r.), probabil, că nu e în afara blocului fizic, dar colegii merg să se uite la categoriile respective. Deci, sunt mai multe categorii în anexă.

AGROINFO: Deci, așa se procedează? Se face controlul în teren înainte de stabilirea eșantionului?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Nu. Deci, asta nu este pentru eșantion. Eșantionul e separat. Sunt doar pentru controlul administrativ, pentru a putea intra la plată cererea. Sunt anumite erori și trebuie clarificate.

AGROINFO: Dacă descoperiți anumite erori la controlul administrativ al cererilor, notificați fermierii sau nu?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: De fiecare dată îi notificăm.

AGROINFO: Fermierul în cauză nu a fost notificat.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Dar nu are cum pentru că nu a început controlul administrativ, abia s-au preluat cererile.

AGROINFO: Și înainte de controlul administrativ al cererilor fermierilor, mergeți la control în teren?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj:  Păi, pentru anexele respective, mergem în teren și după aceea începe controlul administrativ, identificăm supradeclarările, alte probleme, etc.

AGROINFO: Fermierului i-au spus deja inspectorii APIA Cluj că va fi în eșantionul de control.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj:  A, probabil, i-or fi zis că ...poate e pe ecocondiționalitate, nu știu. Dacă știu un nume.

AGROINFO: Rusu Ioan, comuna Cămărașu.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: A, știu, știu.

AGROINFO: Deci, la ce control e inclus fermierul?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Știu fermierul, știu de cine e vorba. Dar nu știu de ce au fost la el în control. Dar așa se procedează, se iese pe teren. Avem, de exemplu, teren posibil abandonat și acolo mergem să verificăm.

AGROINFO: Fermierul în cauză nu a abandonat niciun teren. Inspectorii dumneavoastră erau pe terenul lucrat de fermier.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: A, deci, măsurau pe terenul lui?

AGROINFO: Da. Erau pe terenul lui și l-a anunțat un vecin că a venit APIA în control.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Deci, așa când mergem pe anexe, nu-i anunțăm pe fermieri. Dar o să văd despre ce e vorba. O să iau legătura și cu fermierul, că-l știu.

Vă reamintim care este calendarul pentru plata subvențiilor, stabilit prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 69/2019:

b) în intervalul 1 iunie – 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor;
c) între 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;
d) plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare;
e) plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 2 decembrie 2019 - 31 martie 2020.”

 

Vizualizat: 6788 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

26 noiembrie 2020 - 08:16

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță că ajutoarele Covid-19 au început să fie transferate către conturile fermierilor încă de ieri, miercuri, 25 noiembrie 2020. Deocamdată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a comunicat sumele autorizate la plata acestor ajutoare.

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

26 noiembrie 2020 - 07:16

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele obligatorii în decembrie 2020 pentru depunerea unor documente pentru plata subvențiilor pe hectar aferente acestui an. Cuantumul acestor subvenții ajunge și la peste 500 de euro pe hectar. Fermierii trebuie să țină seama de aceste termene limită pentru a se califica la plata subvențiilor APIA. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către APIA.

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
xy
|
05. 30, 2019. Thursday 14:13
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii