Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

UN FERMIER DĂ ALARMA: M-AM TREZIT CU APIA ÎN CONTROL PE TEREN! O SĂ FIȚI ÎN EȘANTIONUL DE CONTROL!

Publicat: 29 mai 2019 - 19:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VINE APIA! M-am trezit marți, pe 28 mai, cu doi inspectori de la APIA Cluj pe terenul meu. Verificau parcelă cu parcelă. Un vecin mi-a spus: vezi că sunt ăștia de la APIA pe terenul tău, spune fermierul Ioan Rusu, din comuna Cămărașu, județul Cluj. Agricultorul spune că a fost deja anunțat că va fi în eșantionul de control APIA deși acest eșantion se extrage la nivel național după data de 1 iunie. Ioan Rusu bănuiește că APIA a venit la intimidare.

Erau doi inspectori de la APIA Cluj care mi-au spus că fac un control preliminar, un pre-control. Păi, ce control faceți la ora asta? I-am întrebat. Păi, știți, o să fiți în eșantionul de control și am venit să vedem, să vă spunem să puneți lucrurile la punct, mi-au spus ei. În urma discuției cu domnii inspectori, am sunat la APIA Cluj. Am vorbit cu domnul Mihai Crișan, șef Serviciu Control. Și l-am întrebat frumos: Domnule Crișan, ce controale se fac acum în teren pentru subvențiile pe 2019? V-am selectat pe ecocondiționalitate și pe dumneavoastră pentru control, mi-a spus el. Păi, controalele în teren nu au început încă. Dumneavoastră știți mai bine ca mine?! Mi-a spus domnul Crișan. Păi, știu și eu să citesc și nu înțeleg ce controale face APIA la ora asta?! Sigur, știu că se fac controale acolo unde se generează Anexa 17 și unde fermierii ies din limita blocului fizic și trebuie reactualizat blocul fizic. Dar la mine nu e cazul. Mi-a spus: domnule, ați fost selecționat în eșantionul de control pe ecocondiționalitate și am început controalele în teren.

Adică, ei, cei de la APIA sunt băieți de treabă și au venit deja să mă anunțe să-mi pun lucrurile la punct pentru că voi fi în eșantionul de control. Asta să înțeleg?! Eu am înțeles că acum se desfășoară controalele administrative ceea ce e cu totul altceva. După 1 iunie se extrage eșantionul de control și din iulie încep controalele pe teren. Așa știu. I-am spus domnului Crișan: bine, domnule, voi ați venit să-mi spuneți să-mi pun lucrurile la punct pentru că voi fi în eșantionul de control?!

Eșantionul nici măcar nu s-a extras și ei deja știu cine e în eșantionul de control. Ce să înțeleg?! Inspectorii APIA mi-au și spus că sunt selectate 50 de ferme pe control pe ecocondiționalitate. Controale cu dedicație! Când cineva, un fermier, își deschide gura și încearcă să scoată la suprafață mizeriile ce se întâmplă acolo, merg la intimidare.

Cum vine asta?! Te duci în fermă și-i spui la ăla: fă-ți rampă de gunoi, fă-ți asta, cealaltă că venim în control la tine peste două luni. Știu unde e baiul. Am sesizat anumite instituții cu anumite aspecte din APIA, cu subvenții pe pășuni, date unor asociații nelegale, și acolo e baiul. Or fi ajuns informațiile la ei și acum joacă la intimidare. E ceva de genul: domnu' Rusu, noi putem să vă și ajutăm și am venit să vă spunem...Au venit și au luat toate parcelele la rând, le-au filmat, le-au verificat. Cred că vor să găsească un motiv acolo cu care să mă strângă cu ușa, spune revoltat fermierul, exclusiv pentru AGROINFO.

Ioan Rusu exploatează 16,02 hectare în comuna clujeană Cămărașu. Pentru toată suprafața are atestat în agricultură ecologică. An de an avem aceleași probleme, fie control, fie supracontrol, spune fermierul. Deși nu a fost în 2018 în eșantionul de control, fermierul și-a încasat cu mare întârziere subvențiile aferente anului trecut.

Fermierilor le este frică să vorbească pentru că știu că, în momentul în care vorbesc, vor avea controale, iar un fermier când este prins la control, indiferent că are probleme sau nu, dosarul lui de subvenții este pus de funcționarul APIA deoparte și lăsat ultima dată. Și cei care sunt în situația asta nu primesc banii în noiembrie, cum îi primesc alții, îi primesc la sfârșitul lui iunie sau în iulie. Nu primesc avansul, nu primesc niciun leu până-n 30 iunie când e ultima zi când se fac plățile și banii intră în iulie. Lumea se ferește să vorbească, ne-a spus fermierul în martie 2019 când i-am publicat necazul legat de întârzierea subvențiilor.

Potrivit calendarului pentru plata subvențiiilor din acest an, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii, APIA extrage eșantionul de control 2019 și, ATENȚIE, începe controalele administrative și preliminare după data de 1 iunie 2019. Suntem în mai și pare cam suspect că fermierul a și fost anunțat de inspectorii APIA că va fi în eșantionul de control în teren și a și fost controlat preliminar. AGROINFO a vorbit despre acest caz cu directorul executiv adjunct APIA Cluj, Florin Bota.

AGROINFO: Ați început deja controalele în teren?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Da. Pentru Anexa 17 și avem câteva ferme pe care le controlăm pe ecocondiționalitate.

AGROINFO: Ce înseamnă Anexa 17?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Fermieri care s-au digitizat în afara blocului fizic, au curățat o anumită suprafață și au cerut să fie introdusă în blocul fizic pentru a putea primi subvenții.

AGROINFO: A apelat la publicația noastră un fermier din județul Cluj care ne-a spus că nu se încadrează la Anexa 17 și, totuși, ieri (marți, 28 mai) erau doi inspectori de la dumneavoastră în control pe terenul lui.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Avem și pentru categorii de folosință. Deci, în blocul fizic este pajiște permanentă, de exemplu, și el l-a trecut teren arabil și atunci cred că facem blocul fizic să fie mixt sau îi dăm și atributul secundar de teren arabil. La el (la fermierul Rusu n.r.), probabil, că nu e în afara blocului fizic, dar colegii merg să se uite la categoriile respective. Deci, sunt mai multe categorii în anexă.

AGROINFO: Deci, așa se procedează? Se face controlul în teren înainte de stabilirea eșantionului?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Nu. Deci, asta nu este pentru eșantion. Eșantionul e separat. Sunt doar pentru controlul administrativ, pentru a putea intra la plată cererea. Sunt anumite erori și trebuie clarificate.

AGROINFO: Dacă descoperiți anumite erori la controlul administrativ al cererilor, notificați fermierii sau nu?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: De fiecare dată îi notificăm.

AGROINFO: Fermierul în cauză nu a fost notificat.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Dar nu are cum pentru că nu a început controlul administrativ, abia s-au preluat cererile.

AGROINFO: Și înainte de controlul administrativ al cererilor fermierilor, mergeți la control în teren?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj:  Păi, pentru anexele respective, mergem în teren și după aceea începe controlul administrativ, identificăm supradeclarările, alte probleme, etc.

AGROINFO: Fermierului i-au spus deja inspectorii APIA Cluj că va fi în eșantionul de control.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj:  A, probabil, i-or fi zis că ...poate e pe ecocondiționalitate, nu știu. Dacă știu un nume.

AGROINFO: Rusu Ioan, comuna Cămărașu.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: A, știu, știu.

AGROINFO: Deci, la ce control e inclus fermierul?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Știu fermierul, știu de cine e vorba. Dar nu știu de ce au fost la el în control. Dar așa se procedează, se iese pe teren. Avem, de exemplu, teren posibil abandonat și acolo mergem să verificăm.

AGROINFO: Fermierul în cauză nu a abandonat niciun teren. Inspectorii dumneavoastră erau pe terenul lucrat de fermier.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: A, deci, măsurau pe terenul lui?

AGROINFO: Da. Erau pe terenul lui și l-a anunțat un vecin că a venit APIA în control.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Deci, așa când mergem pe anexe, nu-i anunțăm pe fermieri. Dar o să văd despre ce e vorba. O să iau legătura și cu fermierul, că-l știu.

Vă reamintim care este calendarul pentru plata subvențiilor, stabilit prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 69/2019:

b) în intervalul 1 iunie – 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor;
c) între 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;
d) plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare;
e) plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 2 decembrie 2019 - 31 martie 2020.”

 

Vizualizat: 6956 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
xy
|
05. 30, 2019. Thursday 14:13
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii