Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

UN FERMIER DĂ ALARMA: M-AM TREZIT CU APIA ÎN CONTROL PE TEREN! O SĂ FIȚI ÎN EȘANTIONUL DE CONTROL!

Publicat: 29 mai 2019 - 19:34
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VINE APIA! M-am trezit marți, pe 28 mai, cu doi inspectori de la APIA Cluj pe terenul meu. Verificau parcelă cu parcelă. Un vecin mi-a spus: vezi că sunt ăștia de la APIA pe terenul tău, spune fermierul Ioan Rusu, din comuna Cămărașu, județul Cluj. Agricultorul spune că a fost deja anunțat că va fi în eșantionul de control APIA deși acest eșantion se extrage la nivel național după data de 1 iunie. Ioan Rusu bănuiește că APIA a venit la intimidare.

Erau doi inspectori de la APIA Cluj care mi-au spus că fac un control preliminar, un pre-control. Păi, ce control faceți la ora asta? I-am întrebat. Păi, știți, o să fiți în eșantionul de control și am venit să vedem, să vă spunem să puneți lucrurile la punct, mi-au spus ei. În urma discuției cu domnii inspectori, am sunat la APIA Cluj. Am vorbit cu domnul Mihai Crișan, șef Serviciu Control. Și l-am întrebat frumos: Domnule Crișan, ce controale se fac acum în teren pentru subvențiile pe 2019? V-am selectat pe ecocondiționalitate și pe dumneavoastră pentru control, mi-a spus el. Păi, controalele în teren nu au început încă. Dumneavoastră știți mai bine ca mine?! Mi-a spus domnul Crișan. Păi, știu și eu să citesc și nu înțeleg ce controale face APIA la ora asta?! Sigur, știu că se fac controale acolo unde se generează Anexa 17 și unde fermierii ies din limita blocului fizic și trebuie reactualizat blocul fizic. Dar la mine nu e cazul. Mi-a spus: domnule, ați fost selecționat în eșantionul de control pe ecocondiționalitate și am început controalele în teren.

Adică, ei, cei de la APIA sunt băieți de treabă și au venit deja să mă anunțe să-mi pun lucrurile la punct pentru că voi fi în eșantionul de control. Asta să înțeleg?! Eu am înțeles că acum se desfășoară controalele administrative ceea ce e cu totul altceva. După 1 iunie se extrage eșantionul de control și din iulie încep controalele pe teren. Așa știu. I-am spus domnului Crișan: bine, domnule, voi ați venit să-mi spuneți să-mi pun lucrurile la punct pentru că voi fi în eșantionul de control?!

Eșantionul nici măcar nu s-a extras și ei deja știu cine e în eșantionul de control. Ce să înțeleg?! Inspectorii APIA mi-au și spus că sunt selectate 50 de ferme pe control pe ecocondiționalitate. Controale cu dedicație! Când cineva, un fermier, își deschide gura și încearcă să scoată la suprafață mizeriile ce se întâmplă acolo, merg la intimidare.

Cum vine asta?! Te duci în fermă și-i spui la ăla: fă-ți rampă de gunoi, fă-ți asta, cealaltă că venim în control la tine peste două luni. Știu unde e baiul. Am sesizat anumite instituții cu anumite aspecte din APIA, cu subvenții pe pășuni, date unor asociații nelegale, și acolo e baiul. Or fi ajuns informațiile la ei și acum joacă la intimidare. E ceva de genul: domnu' Rusu, noi putem să vă și ajutăm și am venit să vă spunem...Au venit și au luat toate parcelele la rând, le-au filmat, le-au verificat. Cred că vor să găsească un motiv acolo cu care să mă strângă cu ușa, spune revoltat fermierul, exclusiv pentru AGROINFO.

Ioan Rusu exploatează 16,02 hectare în comuna clujeană Cămărașu. Pentru toată suprafața are atestat în agricultură ecologică. An de an avem aceleași probleme, fie control, fie supracontrol, spune fermierul. Deși nu a fost în 2018 în eșantionul de control, fermierul și-a încasat cu mare întârziere subvențiile aferente anului trecut.

Fermierilor le este frică să vorbească pentru că știu că, în momentul în care vorbesc, vor avea controale, iar un fermier când este prins la control, indiferent că are probleme sau nu, dosarul lui de subvenții este pus de funcționarul APIA deoparte și lăsat ultima dată. Și cei care sunt în situația asta nu primesc banii în noiembrie, cum îi primesc alții, îi primesc la sfârșitul lui iunie sau în iulie. Nu primesc avansul, nu primesc niciun leu până-n 30 iunie când e ultima zi când se fac plățile și banii intră în iulie. Lumea se ferește să vorbească, ne-a spus fermierul în martie 2019 când i-am publicat necazul legat de întârzierea subvențiilor.

Potrivit calendarului pentru plata subvențiiilor din acest an, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii, APIA extrage eșantionul de control 2019 și, ATENȚIE, începe controalele administrative și preliminare după data de 1 iunie 2019. Suntem în mai și pare cam suspect că fermierul a și fost anunțat de inspectorii APIA că va fi în eșantionul de control în teren și a și fost controlat preliminar. AGROINFO a vorbit despre acest caz cu directorul executiv adjunct APIA Cluj, Florin Bota.

AGROINFO: Ați început deja controalele în teren?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Da. Pentru Anexa 17 și avem câteva ferme pe care le controlăm pe ecocondiționalitate.

AGROINFO: Ce înseamnă Anexa 17?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Fermieri care s-au digitizat în afara blocului fizic, au curățat o anumită suprafață și au cerut să fie introdusă în blocul fizic pentru a putea primi subvenții.

AGROINFO: A apelat la publicația noastră un fermier din județul Cluj care ne-a spus că nu se încadrează la Anexa 17 și, totuși, ieri (marți, 28 mai) erau doi inspectori de la dumneavoastră în control pe terenul lui.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Avem și pentru categorii de folosință. Deci, în blocul fizic este pajiște permanentă, de exemplu, și el l-a trecut teren arabil și atunci cred că facem blocul fizic să fie mixt sau îi dăm și atributul secundar de teren arabil. La el (la fermierul Rusu n.r.), probabil, că nu e în afara blocului fizic, dar colegii merg să se uite la categoriile respective. Deci, sunt mai multe categorii în anexă.

AGROINFO: Deci, așa se procedează? Se face controlul în teren înainte de stabilirea eșantionului?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Nu. Deci, asta nu este pentru eșantion. Eșantionul e separat. Sunt doar pentru controlul administrativ, pentru a putea intra la plată cererea. Sunt anumite erori și trebuie clarificate.

AGROINFO: Dacă descoperiți anumite erori la controlul administrativ al cererilor, notificați fermierii sau nu?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: De fiecare dată îi notificăm.

AGROINFO: Fermierul în cauză nu a fost notificat.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Dar nu are cum pentru că nu a început controlul administrativ, abia s-au preluat cererile.

AGROINFO: Și înainte de controlul administrativ al cererilor fermierilor, mergeți la control în teren?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj:  Păi, pentru anexele respective, mergem în teren și după aceea începe controlul administrativ, identificăm supradeclarările, alte probleme, etc.

AGROINFO: Fermierului i-au spus deja inspectorii APIA Cluj că va fi în eșantionul de control.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj:  A, probabil, i-or fi zis că ...poate e pe ecocondiționalitate, nu știu. Dacă știu un nume.

AGROINFO: Rusu Ioan, comuna Cămărașu.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: A, știu, știu.

AGROINFO: Deci, la ce control e inclus fermierul?

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Știu fermierul, știu de cine e vorba. Dar nu știu de ce au fost la el în control. Dar așa se procedează, se iese pe teren. Avem, de exemplu, teren posibil abandonat și acolo mergem să verificăm.

AGROINFO: Fermierul în cauză nu a abandonat niciun teren. Inspectorii dumneavoastră erau pe terenul lucrat de fermier.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: A, deci, măsurau pe terenul lui?

AGROINFO: Da. Erau pe terenul lui și l-a anunțat un vecin că a venit APIA în control.

Florin Bota, director adjunct APIA Cluj: Deci, așa când mergem pe anexe, nu-i anunțăm pe fermieri. Dar o să văd despre ce e vorba. O să iau legătura și cu fermierul, că-l știu.

Vă reamintim care este calendarul pentru plata subvențiilor, stabilit prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 69/2019:

b) în intervalul 1 iunie – 1 iulie 2019 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor;
c) între 2 iulie – 1 octombrie 2019 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;
d) plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare;
e) plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 2 decembrie 2019 - 31 martie 2020.”

 

Vizualizat: 6687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

12 august 2020 - 08:34

UE SPRIJINĂ AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Fermierii în agricultura ecologică pot solicita și alte forme de sprijin pentru venit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Acestea includ plățile directe și plățile pentru tinerii fermieri. În plus, ei sunt automat eligibili pentru plățile pentru înverzire, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook. Eurodeputatul le explică fermierilor ce înseamnă trecerea spre agricultură ecologică.  

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

ANSVSA, ÎN CONTROL!

ANSVSA, ÎN CONTROL!

11 august 2020 - 19:37

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

11 august 2020 - 10:26

AJUTOARE FERMIERI. Comisia Europeană a aprobat pentru Franța și Italia ajutoare de criză de maxim 100.000 de euro/fermier. AGROINFO v-a informat deja în exclusivitate că și Ungaria acordă un astfel de ajutor agricultorilor. În Olanda, cultivatorii de cartofi și de flori sunt sprijiniți financiar să depășească dificultățile cauzate de criza sanitară. Informațiile sunt furnizate pentru AGROINFO de Comisia Europeană.

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

11 august 2020 - 09:42

NU MAI PUTEM SĂ NE AMÂNĂM DATORIILE. Fermierii români solicită Guvernului adoptarea de urgență a unei hotărâri pentrn plata despăgubirilor pentru secetă și demararea acestor plăți în această lună. Fermierii susțin că nu mai pot să-și amâne datoriile și mulți dintre ei sunt amenințați cu falimentul. Inserăm scrisoarea deschisă a fermierilor, transmisă astăzi la redacția AGROINFO.

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

11 august 2020 - 08:12

GHID APIA. Cuantumul pe hectar pentru o parte din subvențiile APIA este deja stabilit pentru anul 2020. Fermierii beneficiază de aceste plăți compensatorii dacă au încheiate angajamente cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Angajamentele au o durată de 5 ani. Pentru un singur pachet din Măsura 10 Agro-mediu și climă, PNDR 2020, APIA le achită fermierilor subvenții suplimentare pe cap de animal. Vă punem la dispoziție lista furnizată de APIA.

SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE CONTRACTE DE ARENDĂ FALSIFICATE!

SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE CONTRACTE DE ARENDĂ FALSIFICATE!

10 august 2020 - 20:53

COMUNICAT. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anunță că au trimis în judecată mai multe persoane din județele Bihor, Iași, Ialomița care au încasat subvenții agricole de zeci de mii de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) folosind acte falsificate, adeverințe, contracte de arendă, etc.

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

10 august 2020 - 18:56

NU VĂ DAȚI FOC LA SUBVENȚII! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), vine în atenția opiniei publice cu informații privind interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, atrage atenția APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
xy
|
05. 30, 2019. Thursday 14:13
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Valabri la Agromalim 2019

Valabri la Agromalim 2019

Compania Valabri este un furnizor recunoscut de tractoare, combine şi utilaje agricole noi şi second hand, precum şi piese de schimb. În ultimii trei ani, Valabri a început să comercializeze şi echipamente pentru sectorul zootehnic: hrănitori, adăpători, fronturi de furajare, separatoare şi cuşete, standuri contenţie animale şi alte elemente pentru dotarea fermelor.
Interviu cu Gregory Ladure, administrator Valabri SRL
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi beţivani

Doi beţivani
Doi beţivani notorii se întâlnesc ziua în oraş. Detalii