Adama
Vinasa Rompak

UN AN cu DURERE și MULTĂ FURIE pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 23 decembrie 2016 - 17:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROTESTE, GREVA FOAMEI, ÎNTÂRZIERI LA PLATĂ. Fermierii români au răbufnit de mai multe ori în acest an! Cuțitul le-a ajuns la os multora dintre ei. Plata întârziată a subvențiilor agricole, necazurile care i-au încercat greu pe agricultorii din România i-a împins să iasă în stradă cu miile. Este un an marcat de furie și de multă durere!

Anul din care au mai rămas doar câteva zile poate fi însemnat în calendar ca un an al protestelor în agricultură. Capitala a fost luată cu asalt, de mai multe ori, de miile de fermieri români furioși. Încolțiți de necazuri, agricultorii au demonstrat că există și că sunt o forță.

La puțin timp după instalarea sa în poziția de ministru al agriculturii, Achim Irimescu s-a confruntat cu protestul oierilor de la Palatul Parlamentului. A fost o manifestare în forță, fermierii au ocupat bulevardul din fața Casei Poporului și au năvălit în curtea Parlamentului. Îmbrăcați cu bitușe, înarmați cu pancarte, talăngi și tulnice, în acorduri de fanfară, fermierii și-au strigat of-ul chiar sub ferestrele parlamentarilor. 15 decembrie 2015, ziua protestului nu poate fi uitată de cei responsabili de ce se întâmplă în agricultură.

colaj-proteste-2016_b

Peste 3.000 de fermieri și-au strigat durerea dintre cordoanele de jandarmi. Protestul s-a soldat și cu amenzi de 20.000 de lei pentru organizatori și alte câte 500 de lei pentru câțiva dintre protestatari sub pretextul recurgerii la acte de violență. Supărările fermierilor au fost întârzierile la plata subvențiilor, întârziere care a pus multe ferme în dificultate, o lege a vânătorii care număra câinii din stână și care-i obliga pe oieri să-și țină oile în stabulație din 6 decembrie până-n 24 aprilie, să nu le pășuneze în respectiva perioadă a anului. Articolele incriminate din lege au fost suspendate.

Primăvară anului 2016 nu a stins furia fermierilor. Pe 23 martie 2016, peste o mie de fermieri, în majoritate crescători de bovine, au strigat în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului: NU mai VREM PRODUSE STRĂINE în ȚARĂ! VREM SUBVENȚIILE.
Protestul agricultorilor s-a desfășurat sub o ploaie crâncenă și rece. Să punem eticheta pe laptele românesc și să-i determinăm pe toți românii să-l cumpere. Pământul pe care l-am primit de la strămoși să-l putem lăsa copiilor noștri, spuneau fermierii. Ce au mai cerut crescătorii de animale? O subvenție cu 80% mai mare pe pășuni pentru cei care sunt crescători de animale prin comparație cu subvenția primită de utilizatorii de pășuni. Un ajutor temporar de 50 de bani pe litrul de lapte.

protest-bituse-2_b

Se poate spune, trăgând linie, că niciuna dintre aceste cereri nu și-a găsit rezolvarea nici  până acum.

Pe 31 mai 2016 un alt protest al agricultorilor ocupa Bucureștiul, de data aceasta în fața Palatului Cotroceni. Ministrul agriculturii nu se ține de promisiuni! În afară de declarații din alea de stă mâțul în coadă, altceva nu a făcut! Ministerul ăla nu e în stare nici măcar să pună la punct sistemele informatice, au căzut. Subvențiile nu se dau! E o nebunie întreagă, generalizată, acuza, la vremea respectivă, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, organizatorul protestului.

Durerea cea mai mare cu subvenția este că înțelegerea cu Ministerul Agriculturii a fost ca plata impozitelor la Fisc, primării să se facă după primirea acestei subvenții. Acest lucru nu s-a întâmplat! Ba mai mult, sunt fermieri care au fost nevoiți să ia credite de la bănci în baza adeverințelor punte eliberate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și acum băncile îi încalecă. Sunt pe ei, acuza și Horea Moruțan, vicepreședintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

protest-presedinte3_b

Subvențiile au întârziat și după acest protest. Softul sau sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost mereu scos la înaintare. S-au adăpostit după acest soft toți cei de la APIA și chiar ministrul agriculturii, care, ce-i drept, dădea vina când pe soft, când pe funcționarii APIA.

Pe 7 iunie 2016, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat un protest în Parcul Izvor din București, în fața Parlamentului României. Un protest cu cântec, cântau trei fanfare, dar și cu prezența ministrului agriculturii, Achim Irimescu, pe scenă. Șeful de la Agricultură a făcut promisiune după promisiune și mulțimea de fermieri a aplaudat. A fost un protest cu aplauze, spun fermierii. Fermierul Mircea Ciurea a și pus punctul pe rană în discursul pe care l-a ținut la această manifestație.

lapar protest fanfara_b

E destul cât ne-au mințit! Să vedem și faptele și după aceea îi vom aplauda. Așa că, nu am venit din Cluj să ne transformăm într-o adunare de aplaudaci, a spus Mircea Ciurea.

colaj-ministru-principal_b

August 2016 a venit fierbinte! Chiar în prima zi din lună, fermierul Costel Caraș s-a așezat în fața clădirii Ministerului Agriculturii și a intrat în greva foamei.

Stau aici, în fața Ministerului Agriculturii, până când fermierii  amărâți din țara asta mă vor informa că au fost plătiți banii în țară! Peste 90%! APIA publică niște cifre care nu spun absolut nimic. În primul rând că nu pot să dau crezare niciunui fel de comunicat de la instituțiile statului, Ministerul Agriculturii pentru că este a mia oară când mint. Nu pot să cred așa ceva și nu mai cred în nimeni! Comunicatul APIA pentru mine este zero. Nu înseamnă absolut nimic, a spus fermierul, președinte al Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. Fermierului Costel Caraș i s-au alăturat și alți agricultori, printre care și Paul Cristescu și Dumitru Grigorean.

greva-foamei-2_b

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, șeful APIA, la vremea respectivă era Nicolae Horumbă, și reprezentanții SIVECO, dezvoltatorul softului cu care Agenția de Plăți procesează cererile fermierilor, le-au promis greviștilor foamei că vor plăti 90% dintre fermieri  până la 15 august 2016. Promisiunea nu a fost respectată!

Pe 18 august, fermierii greviști au revenit, de data aceasta în fața clădirii Guvernului. Au stat în greva foamei aproape o săptămână până au stârnit mila șefului Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș, a funcționarei de la relația cu publicul, a secretarei, a portarului și cine mai era prezent prin clădire. Așa că, greviștii încolonați au fost poftiți în vastele birouri, tratați cu apă, invitați să folosească o toaletă civilizată.

FERMIERI-GREVA-FOAMEI_b

Când au început fermierii greviști să-și spună necazurile și le spuneau printre lacrimi de foame și de deznădejde, au început să le curgă lacrimile și funcționarilor guvernamentali de nu se mai oprea nimeni din plâns.

Un nou termen le-a fost promis fermierilor greviști, 31 august 2016! Fermierii greviști au încetat protestul extrem.

Suntem la un pas de a pune punct anului 2016 și încă sunt fermieri deznădăjduiți, care nu și-au primit subvențiile, care au impozite de plătit, care sunt înglodați în datorii. Vestea bună de la APIA este că softul funcționează bine, nu s-a mai blocat și că există speranța că, până la urmă, toți fermierii eligibili își vor primi subvențiile așteptate.

Vizualizat: 4165 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii