Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

UN AN cu DURERE și MULTĂ FURIE pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 23 decembrie 2016 - 17:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROTESTE, GREVA FOAMEI, ÎNTÂRZIERI LA PLATĂ. Fermierii români au răbufnit de mai multe ori în acest an! Cuțitul le-a ajuns la os multora dintre ei. Plata întârziată a subvențiilor agricole, necazurile care i-au încercat greu pe agricultorii din România i-a împins să iasă în stradă cu miile. Este un an marcat de furie și de multă durere!

Anul din care au mai rămas doar câteva zile poate fi însemnat în calendar ca un an al protestelor în agricultură. Capitala a fost luată cu asalt, de mai multe ori, de miile de fermieri români furioși. Încolțiți de necazuri, agricultorii au demonstrat că există și că sunt o forță.

La puțin timp după instalarea sa în poziția de ministru al agriculturii, Achim Irimescu s-a confruntat cu protestul oierilor de la Palatul Parlamentului. A fost o manifestare în forță, fermierii au ocupat bulevardul din fața Casei Poporului și au năvălit în curtea Parlamentului. Îmbrăcați cu bitușe, înarmați cu pancarte, talăngi și tulnice, în acorduri de fanfară, fermierii și-au strigat of-ul chiar sub ferestrele parlamentarilor. 15 decembrie 2015, ziua protestului nu poate fi uitată de cei responsabili de ce se întâmplă în agricultură.

colaj-proteste-2016_b

Peste 3.000 de fermieri și-au strigat durerea dintre cordoanele de jandarmi. Protestul s-a soldat și cu amenzi de 20.000 de lei pentru organizatori și alte câte 500 de lei pentru câțiva dintre protestatari sub pretextul recurgerii la acte de violență. Supărările fermierilor au fost întârzierile la plata subvențiilor, întârziere care a pus multe ferme în dificultate, o lege a vânătorii care număra câinii din stână și care-i obliga pe oieri să-și țină oile în stabulație din 6 decembrie până-n 24 aprilie, să nu le pășuneze în respectiva perioadă a anului. Articolele incriminate din lege au fost suspendate.

Primăvară anului 2016 nu a stins furia fermierilor. Pe 23 martie 2016, peste o mie de fermieri, în majoritate crescători de bovine, au strigat în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului: NU mai VREM PRODUSE STRĂINE în ȚARĂ! VREM SUBVENȚIILE.
Protestul agricultorilor s-a desfășurat sub o ploaie crâncenă și rece. Să punem eticheta pe laptele românesc și să-i determinăm pe toți românii să-l cumpere. Pământul pe care l-am primit de la strămoși să-l putem lăsa copiilor noștri, spuneau fermierii. Ce au mai cerut crescătorii de animale? O subvenție cu 80% mai mare pe pășuni pentru cei care sunt crescători de animale prin comparație cu subvenția primită de utilizatorii de pășuni. Un ajutor temporar de 50 de bani pe litrul de lapte.

protest-bituse-2_b

Se poate spune, trăgând linie, că niciuna dintre aceste cereri nu și-a găsit rezolvarea nici  până acum.

Pe 31 mai 2016 un alt protest al agricultorilor ocupa Bucureștiul, de data aceasta în fața Palatului Cotroceni. Ministrul agriculturii nu se ține de promisiuni! În afară de declarații din alea de stă mâțul în coadă, altceva nu a făcut! Ministerul ăla nu e în stare nici măcar să pună la punct sistemele informatice, au căzut. Subvențiile nu se dau! E o nebunie întreagă, generalizată, acuza, la vremea respectivă, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, organizatorul protestului.

Durerea cea mai mare cu subvenția este că înțelegerea cu Ministerul Agriculturii a fost ca plata impozitelor la Fisc, primării să se facă după primirea acestei subvenții. Acest lucru nu s-a întâmplat! Ba mai mult, sunt fermieri care au fost nevoiți să ia credite de la bănci în baza adeverințelor punte eliberate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și acum băncile îi încalecă. Sunt pe ei, acuza și Horea Moruțan, vicepreședintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

protest-presedinte3_b

Subvențiile au întârziat și după acest protest. Softul sau sistemul informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost mereu scos la înaintare. S-au adăpostit după acest soft toți cei de la APIA și chiar ministrul agriculturii, care, ce-i drept, dădea vina când pe soft, când pe funcționarii APIA.

Pe 7 iunie 2016, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a organizat un protest în Parcul Izvor din București, în fața Parlamentului României. Un protest cu cântec, cântau trei fanfare, dar și cu prezența ministrului agriculturii, Achim Irimescu, pe scenă. Șeful de la Agricultură a făcut promisiune după promisiune și mulțimea de fermieri a aplaudat. A fost un protest cu aplauze, spun fermierii. Fermierul Mircea Ciurea a și pus punctul pe rană în discursul pe care l-a ținut la această manifestație.

lapar protest fanfara_b

E destul cât ne-au mințit! Să vedem și faptele și după aceea îi vom aplauda. Așa că, nu am venit din Cluj să ne transformăm într-o adunare de aplaudaci, a spus Mircea Ciurea.

colaj-ministru-principal_b

August 2016 a venit fierbinte! Chiar în prima zi din lună, fermierul Costel Caraș s-a așezat în fața clădirii Ministerului Agriculturii și a intrat în greva foamei.

Stau aici, în fața Ministerului Agriculturii, până când fermierii  amărâți din țara asta mă vor informa că au fost plătiți banii în țară! Peste 90%! APIA publică niște cifre care nu spun absolut nimic. În primul rând că nu pot să dau crezare niciunui fel de comunicat de la instituțiile statului, Ministerul Agriculturii pentru că este a mia oară când mint. Nu pot să cred așa ceva și nu mai cred în nimeni! Comunicatul APIA pentru mine este zero. Nu înseamnă absolut nimic, a spus fermierul, președinte al Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. Fermierului Costel Caraș i s-au alăturat și alți agricultori, printre care și Paul Cristescu și Dumitru Grigorean.

greva-foamei-2_b

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, șeful APIA, la vremea respectivă era Nicolae Horumbă, și reprezentanții SIVECO, dezvoltatorul softului cu care Agenția de Plăți procesează cererile fermierilor, le-au promis greviștilor foamei că vor plăti 90% dintre fermieri  până la 15 august 2016. Promisiunea nu a fost respectată!

Pe 18 august, fermierii greviști au revenit, de data aceasta în fața clădirii Guvernului. Au stat în greva foamei aproape o săptămână până au stârnit mila șefului Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș, a funcționarei de la relația cu publicul, a secretarei, a portarului și cine mai era prezent prin clădire. Așa că, greviștii încolonați au fost poftiți în vastele birouri, tratați cu apă, invitați să folosească o toaletă civilizată.

FERMIERI-GREVA-FOAMEI_b

Când au început fermierii greviști să-și spună necazurile și le spuneau printre lacrimi de foame și de deznădejde, au început să le curgă lacrimile și funcționarilor guvernamentali de nu se mai oprea nimeni din plâns.

Un nou termen le-a fost promis fermierilor greviști, 31 august 2016! Fermierii greviști au încetat protestul extrem.

Suntem la un pas de a pune punct anului 2016 și încă sunt fermieri deznădăjduiți, care nu și-au primit subvențiile, care au impozite de plătit, care sunt înglodați în datorii. Vestea bună de la APIA este că softul funcționează bine, nu s-a mai blocat și că există speranța că, până la urmă, toți fermierii eligibili își vor primi subvențiile așteptate.

Vizualizat: 3809 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

08 iulie 2020 - 11:11

OFICIAL. Comisia a adoptat marți, 7 iulie 2020, un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarele vinicol, legume și fructe ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia asupra acestor sectoare din agricultură, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, transmis pentru AGROINFO.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

SORGUL, MAI SCUMP DECÂT PORUMBUL

07 iulie 2020 - 13:58

În 2019, producţia americană de sorg a înregistrat o scădere netă, ajungând la 8,7 milioane tone faţă de 9,3 milioane tone în 2018. Pentru 2020 previziunile sunt mult mai optimiste, fiind aşteptată o recoltă de 10,7 milioane tone.

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

06 iulie 2020 - 11:02

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

REGULI OBLIGATORII ÎN ACEST AN pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!

06 iulie 2020 - 09:52

OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

EȘANTIOANE CONTROL FERMIERI EXTRASE DE APIA PÂNĂ LA ACEASTĂ DATĂ!

06 iulie 2020 - 09:25

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează care sunt eșantioanele de control în teren, stabilite până la această dată, în cadrul Campaniei 2020 pentru plata subvențiilor agricole cuvenite fermierilor români pentru acest an.

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

CE VERIFICĂRI FACE APIA în FERME pentru FIECARE SUBVENȚIE CERUTĂ de FERMIERI!

06 iulie 2020 - 09:03

CONTROL APIA PE TEREN! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de la 1 iulie 2020 eșantionarea fermierilor pentru efectuarea controlului la fața locului. AGROINFO vă spune ce verificări face APIA pentru fiecare schemă de plată în parte. Informațiile ne-au fost furnizate de către APIA.

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

GRAFICUL PLĂȚILOR APIA pentru LUNA IULIE!

06 iulie 2020 - 08:39

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt termenele stabilite pentru plata subvențiilor APIA în luna iulie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii