AJUTOR FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 3 februarie 2020, că a alocat deja 12 milioane de euro pentru un ajutor acordat fermierilor pentru construirea în zona montană de centre de sacrificare a animalelor. Nu este o noutate. Acest ajutor este prevăzut într-una din legile subsecvente Legii muntelui, promulgată de președintele Klaus Iohannis în decembrie 2018. Diferența este că prin Legea muntelui e stabilit un ajutor de 15 milioane de euro, iar acum suma alocată este mai mică cu 3 milioane de euro.
M-am întâlnit și cu cei din zona montană și le-am spus: atât putem face pentru anul acesta, vom găsi 12 milioane, care e cerința cea mai mare acum? Păi, nu sunt în zonele montane puncte de sacrificare de acestea mai mici. Și am mutat 12 milioane pentru această măsură, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la o conferință de presă, susținută la Cluj Napoca.
În perioada următoare, Ministerul Agriculturii ar urma să anunțe care sunt condițiile pentru obținerea acestui ajutor destinat fermierilor. Doar că beneficiarii, condițiile, schema de ajutor de stat cu toate detaliile sunt deja stabilite de o lege adoptată de Parlamentul României și promulgată de președintele țării în anul 2018. Deci, în vigoare.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe data de 21 decembrie 2018, un decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea unităților de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrare a cărnii în zona montană. Valoarea totală a ajutorului de stat acordat, prevăzut de această lege, este de 15 milioane de euro. Programul vizează realizarea de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în localităţile din zona montană. Deci, același ajutor de stat anunțat acum de ministrul Oros. Singura diferență este că suma alocată de ministrul Adrian Oros este mai mică cu 3 milioane de euro prin comparație cu suma cuprinsă în lege.
Potrivit legii, beneficiarii programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrarea cărnii în zona montană.
Intensitatea sprijinului financiar poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiţia ca ajutorul de stat maximum combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru:
a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
b) investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
c) cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Sprijinul financiar se acordă o singură dată pentru un beneficiar şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
Sumele necesare pentru finanţarea Programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, destinate în acest scop.