ORDONANȚA SUBVENȚIILOR SE MODIFICĂ. Pe pagina Ministerului Agriculturii se află în dezbatere publică cea mai nouă versiune a proiectului de modificare a Ordonanței 3/2015 pentru aprobarea tuturor schemelor de plată din agricultură.
Noutățile din recenta versiune a proiectului de modificare a Ordonanței 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți din agricultură vizează una dintre regulile plății pe înverzire, greening, și anume zona de interes ecologic (ZIE), schema pentru micii fermieri și transferul de exploatații în cazul schemelor de plată din zootehnie.
PLATA PE ÎNVERZIRE – ZIE MAI MARE DE 5%
Fermierii care au în exploatații mai mult de 15 ha de teren arabil pot fi obligați la un procent mai mare de 5% pentru zona de interes de interes ecologic (ZIE).
Potrivit noului articol introdus în Ordonanța subvențiilor, procentajul de 5% pentru zonele de interes ecologic (ZIE) se poate majora în temeiul unui act legislativ al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene, și va fi prevăzut prin Ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
TRANSFERUL DE EXPLOATAȚII
În cazul schemelor de sprijin cuplat sector zootehnic și/sau ANT sector zootehnic precum și a măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală 10 şi 11 aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, se poate efectua şi transferul unei/unor exploatații cu cod ANSVSA și/sau părți ale exploatației ca unitate de producție, potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului.
SCHEMA PENTRU MICI FERMIERI
Fermierii incluși în schema pentru micii fermieri pentru care, într-un an ulterior anului 2015, cuantumul plăților directe depășește 1250 euro sunt notificați de APIA privind excluderea din schema pentru micii fermieri după data de 15 iulie a anului de cerere. Fermierii pot opta pentru rămânerea în schema pentru micii fermieri, cu informarea APIA, în termen de 15 zile calendaristice de la data notificării.
ALTE MODIFICĂRI
Cazurile de forţă majoră şi circumstanţele excepţionale se notifică în scris APIA, furnizându-se în acelaşi timp dovezi relevante care atestă apariția situațiilor, în termen de cincisprezece zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să trimită respectiva notificare.
Nu se acordă niciun avantaj prevăzut de legislaţia Uniunii Europene care reglementează cadrul general de acordare a plăţilor în agricultură în sectoarele vegetal şi zootehnic pentru schemele de plată pentru care au fost create în mod artificial condiţii în vederea obţinerii de avantaje, contrar obiectivelor legislaţiei respective.
CITEȘTE ȘI: SCHIMBĂRI MAJORE privind PLĂŢILE din AGRICULTURĂ!
CITEȘTE ȘI: FERMIERUL ACTIV a fost REDEFINIT!
(Sursa: Ministerul Agriculturii)