SCHIMBĂRI MAJORE SUBVENȚII. Criteriile de eligibilitate pentru o schemă de plată pe suprafață, cu un cuantum important pentru fermierii români, se vor schimba din 16 octombrie 2017. Schimbările vor fi aplicate cererilor unice depuse de agricultorii români în campania 2017. Anunțul de ultimă oră vine de la Bruxelles!
Comisia Europeană a stabilit modificarea Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește Sistemul Integrat de Administrare și Control și condițiile pentru refuzarea sau retragerea plăților și pentru sancțiunile administrative aplicabile în cazul plăților directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală și al ecocondiționalității.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, mizează pe simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC). Astfel, sunt propuse schimbări pentru plata pe înverzire. Fermierii români încasează 57,37 euro/ha plata pe înverzire în campania 2016.
Schimbările în legislația europeană pentru această schemă de plată au fost incluse într-un document adoptat de Comisia Europeană și publicat pe 20 februarie 2017. Ce-i așteaptă pe fermierii români care beneficiază de această plată? Vă inserăm prevederile actului adoptat la Bruxelles și care modifică regulamentele europene. Implicit, aceste modificări se răsfrâng asupra buzunarelor fermierilor români.
În cazul în care aceeași suprafață este determinată pentru mai multe practici agricole benefice pentru climă și mediu, menționate la articolul 43 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, suprafața respectivă este luată în considerare separat pentru fiecare dintre aceste practici în vederea calculării plății pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, denumită în continuare «plata de ecologizare».”
Fără a se aduce atingere sancțiunilor administrative aplicabile în conformitate cu articolul 28, dacă suprafața declarată într-o cerere unică pentru plata de bază sau pentru plata unică pe suprafață depășește suprafața determinată, suprafața determinată este utilizată pentru calcularea plății de ecologizare.
Reducerea plății de ecologizare în cazul nerespectării diversificării culturilor:
În ceea ce privește terenul arabil în cazul căruia, în conformitate cu articolul 44 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, trebuie cultivate cel puțin două culturi diferite și cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75 % din suprafața totală de teren arabil, dar suprafața determinată pentru cultura principală acoperă mai mult de 75 % din suprafața totală determinată de teren arabil, suprafața de utilizat pentru calcularea plății de ecologizare în conformitate cu articolul 23 din prezentul regulament se reduce cu o suprafață obținută înmulțind cu 2 suprafața culturii principale care depășește 75 % din suprafața totală determinată de teren arabil.
În ceea ce privește terenul arabil în cazul căruia trebuie cultivate cel puțin trei culturi diferite și cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75 % din suprafața totală de teren arabil, dar suprafața determinată pentru cultura principală acoperă mai mult de 75 % din suprafața totală determinată de teren arabil, suprafața de utilizat pentru calcularea plății de ecologizare în conformitate cu articolul 23 din prezentul regulament se reduce cu suprafața culturii principale care depășește 75 % din suprafața totală determinată de teren arabil.
În ceea ce privește terenul arabil în cazul căruia trebuie cultivate cel puțin trei culturi diferite și principalele două culturi nu trebuie să acopere mai mult de 95% din suprafața totală de teren arabil, dar suprafața determinată pentru principalele două culturi acoperă mai mult de 95 % din suprafața totală determinată de teren arabil, suprafața de utilizat pentru calcularea plății de ecologizare în conformitate cu articolul 23 din prezentul regulament se reduce cu o suprafață obținută înmulțind cu 5 suprafața principalelor două culturi care depășește 95 % din suprafața totală determinată de teren arabil.
În ceea ce privește exploatațiile în cazul cărora cultura principală de pe terenul arabil rămas nu trebuie să acopere mai mult de 75% din respectivul teren arabil rămas, dar suprafața determinată pentru cultura principală pe terenul arabil determinat rămas acoperă mai mult de 75 %, suprafața de utilizat pentru calcularea plății de ecologizare în conformitate cu articolul 23 din prezentul regulament se reduce cu o suprafață obținută înmulțind cu 2 suprafața culturii principale care depășește 75 % din respectivul teren arabil determinat rămas.
Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligația privind diversificarea culturilor descrisă în prezentul articol, suprafața cu care va trebui să fie redusă, în anii următori, suprafața utilizată pentru calcularea plății de ecologizare, în conformitate cu alineatele (1)-(4), se înmulțește cu 2.
Dacă zona de interes ecologic (ZIE) cerută este mai mare decât zona de interes ecologic determinată ținând cont de ponderea zonelor de interes ecologic prevăzute la articolul 46 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, suprafața de utilizat pentru calcularea plății de ecologizare în conformitate cu articolul 23 din prezentul regulament se reduce cu o suprafață obținută înmulțind cu 10 suprafața zonei de interes ecologic negăsite.
Zona de interes ecologic (ZIE) determinată nu trebuie să depășească proporția zonelor de interes ecologic declarate în cadrul suprafeței totale de teren arabil declarate.
Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, cerințele privind zonele de interes ecologic descrise în prezentul articol, suprafața cu care va trebui să fie redusă, în anii următori, suprafața utilizată pentru calcularea plății de ecologizare se înmulțește cu 2, se arată în documentul Comisiei Europene.
Se aplică începând cu 16 octombrie 2017 cererilor de ajutor pentru plata de ecologizare și cererilor unice referitoare la anii de cerere care încep de la 1 ianuarie 2017.
(Sursa: Comisia Europeană)