EXCLUSIV AGROINFO! Ministrul agriculturii, Petre Daea, ar fi fost în control la mai multe Centre județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din toată țara, susțin sursele noastre din Ministerul Agriculturii. Șeful de la Agricultură ar fi bătut în cuie un CALENDAR pentru PLĂȚILE FERMIERILOR!
Ministrul Petre Daea ar fi trasat sarcină tuturor Centrelor județene APIA din țară să finalizeze toate controalele făcute pentru cererile unice depuse în campania 2016 până la TERMENUL de 10 FEBRUARIE 2017. Asta înseamnă că trebuie finalizate toate verificările, atât cele clasice, în teren, cât și verificările administrative ale cererilor de plată, dar și introducerea în sistem a tuturor rapoartelor pe teledetecție. Sub rezerva că această informație a fost obținută de sursele noastre din Ministerul Agriculturii și nu a fost confirmată oficial. Ministrul agriculturii nu poate fi contactat de reprezentanții media.
Agenția de Plăți ar trebui să fie pregătită să reia procedurile de autorizare a schemelor de plată aferente campaniei 2016 imediat după finalizarea acestor controale. Sunt 5 județe din România unde, din pricina zăpezii, a frigului și a numărului mare de ferme care trebuie verificate, finalizarea pe 10 februarie a controalelor în teren ar fi o misiune aproape imposibilă. Pe primele două locuri, la numărul mare de fermieri prinși în eșantionul de control și la dificultăți, ar fi județele Alba și Hunedoara. Cele două județe ar risca să nu termine verificările până la termenul impus de ministrul agriculturii.
În aceeași ordine de idei, săptămâna trecută, pe 26 ianuarie și 27 ianuarie 2017, șefii APIA din toată țara au participat la o ședință de lucru la București. Conducerea centrală APIA le-ar fi transmis șefilor din județe că procedura de autorizare la plată a fermierilor români ar trebui demarată pe 15 februarie 2017. Informație confirmată.
ANT, PRIMUL LA PLATĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!
Se încearcă autorizarea plăților în sectorul animalier în luna februarie 2017 și se renunță la eliberarea adeverințelor de creditare, adeverințele pe baza cărora fermierii își garantează creditele bancare. E și târziu să le mai eliberăm, crescătorilor de animale aceste adeverințe, oricum vrem să începem plățile finale, regulare. Așadar, din februarie încercăm să autorizăm fermierii la plată.
Este acel proiect de hotărâre de Guvern, ANT (ajutor național tranzitoriu în zootehnie n.r.) plus sprjin cuplat în zootehnie. Din ce am înțeles eu, s-ar putea să fie aprobat doar bugetul pentru ANT. Și acum este o chestiune de control administrativ în sistem pentru a stabili numărul de capete de animale eligibile în măsura în care sistemul informatic ne permite. Dar ne permite. Pentru campania 2016, am plătit deja 55% din sumele cuvenite fermierilor. Funcționează aplicațiile și cred că vor funcționa și pe acest ajutor național tranzitoriu (ANT), declară Constantin Negrea, directorul executiv APIA Gorj, pentru AGROINFO.
Ajutorul național tranzitoriu în zootehnie este o schemă de sprijin finanțată din bugetul național. Nu este finanțată de fondurile Uniunii Europene. Așadar, banii pentru ANT sunt deja prinși în proiectul de buget 2017 pentru Ministerul Agriculturii. Suma este deja alocată pentru plata acestei subvenții. Mai rămâne un pas important pentru demararea plăților: adoptarea bugetului național pentru 2017.
Sprijinul cuplat în zootehnie sau în sectorul vegetal sunt subvenții finanțate din banii Uniunii Europene, prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Pentru plata acestei subvenții, ar fi necesară deschiderea unei linii de creditare între Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii. În fiecare an, s-a procedat așa. Ministerul Agriculturii împrumută acești bani de la Ministerul Finanțelor și-i rambursează în momentul în care Comisia Europeană face plățile către România.
SUMELE ALOCATE PENTRU ZOOTEHNIE
Cuantumul subvenției pe cap de animal nu se cunoaște la această oră. Nu este încă stabilit pentru că nu se cunoaște numărul animalelor eligibile la plată. Ministerul Agriculturii menționează într-o hotărâre de Guvern, publicată pe pagina sa, sumele alocate pentru fiecare schemă de plată din zootehnie.
AGROINFO a publicat deja aceste sume. Vi le reamintim!
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU
Suma alocată de Ministerul Agriculturii pentru ANTZ este de 189.609.057 euro, respectiv 844.462.000 lei, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2017.
Suma se împarte astfel:
a) 25.933.399 euro, respectiv 115.500.000 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine;
b) 108.985.582 euro, respectiv 485.389.000 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine;
c) 54.690.076 euro, respectiv 243.573.000 lei pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
SPRIJIN CUPLAT!
Bugetul alocat pentru sprijinul cuplat în zootehnie este de 121.924.674 euro, respectiv 543.016.000 lei.
Suma se împarte astfel:
a) 1.400.000 euro, respectiv 6.235.000 lei, pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;
b) 28.000.000 euro, respectiv 124.704.000 lei pentru speciile ovine/caprine;
c) 11.025.000 euro, respectiv 49.102.000 lei pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora;
d) 81.499.674 euro, respectiv 362.975.000 lei pentru specia bovine, categoria vaci de lapte.