Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ULTIMA ORĂ! FERMIERII MICI VOR PRIMI SUME FORFETARE PE O PROCEDURĂ MULT MAI SIMPLĂ!

Publicat: 12 iunie 2018 - 19:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BANII PENTRU SUBVENȚIILE AGRICOLE? În ședința Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European de la Strasbourg, desfășurată luni seara, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a susținut o expunere în care anunță de ce bani vor beneficia fermierii europeni, dacă bugetul pentru subvenții va fi același. Fermierii mici vor primi sume forfetare pe proceduri mult mai simple, a anunțat Hogan.  

M-am întâlnit cu mulți dintre fermieri. Slăbiciunile pe care le-am identificat au găsit rezolvare. Trebuie prioritizate plățile directe pentru că au o contribuție esențială. Trebuie să îi ajutăm pe agricultori ca să aibă o speranță. Am menținut convergența externă.

Sunt multe state care își doresc o ambiție mai mare, dar asta înseamnă bani mai mulți. Nimeni nu vrea să tăiem bugetul și să reducem convergența externă. Ca să asigurăm o distribuție mai corectă a plăților și să ajutăm agricultorii mici și mijlocii, s-au făcut mai multe propuneri. Stabilirea unor plafoane pentru plățile directe astfel încât să nu aibă un impact asupra ocupării forței de muncă. Fermierii mici vor primi sume forfetare pe o procedură mult mai simplă, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, în intervenția sa de la Strasbourg.

Hogan a mai spus că este important ce bani ajung la agricultori, în perioada 2021-2027, deci în noua Politică Agricolă Comună (PAC). În acest moment, nu există unanimitate privind sporirea contribuțiilor statelor membre UE la buget.

Propunerea Comisiei este echilibrată, realistă și ambițioasă și se referă la noul cadru de reglementare pentru o agricultură durabilă. Sunt provocări noi într-o lume care se schimbă și sunt presiuni fără precedent. Consider că misiunea noastră este să le dăm agricultorilor stabilitatea, predictibilitatea și certitudinea de care au nevoie mai ales în ceea ce privește deciziile de investiții pe care trebuie să le ia agricultorii. Am vorbit de provocările asupra bugetului. Marea Britanie, unul dintre contributorii cei mai mari va părăsi UE.

În acest moment, nu avem unanimitate privind sporirea contribuțiilor la buget. Contează ce bani ajung la fermieri. Serviciile noastre v-au pus la dispoziție un document detaliat care oferă detalii tehnice despre PAC după 2020. Bugetul este rezultatul unor circumstanțe pline de prudență. Am ascultat cu atenție reacțiile unor state membre, inclusiv cele de la Consiliul Informal de la Sofia. Dacă vin mai mulți bani pentru agricultori, vă asigur că nu mă voi opune. Trebuie să ajungem la un acord. S-a cerut menținerea bugetului existent, dar depinde de statele membre. Rezultatul final al CFM este în mâna guvernelor statelor membre, a declarat Hogan.  

Comisarul european pentru Agricultură a vorbit și despre reducerile care vor fi pentru Pilonul 2, dezvoltare rurală.

În contextul reechilibrării naționale, noi vrem să reechilibrăm și rata cofinanțării în FEADR. Asta înseamnă o reducere totală a părții venite de la UE de 15,3% în Pilonul al II-lea. Am avut posibilitatea să discutăm importanța menținerii orientării acestei politici. În afara orientării către piață, se pune sub semnul întrebării durabilitatea agricultorilor. Propunerile Comisiei sunt un bun punct de modernizare pe baza a ceea ce am văzut în statele membre. Experiența dumneavoastră poate duce la un rezultat bun pentur fermieri, putem îmbunătăți propunerea prin colaborare, a subliniat Hogan.

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, susține, pe pagina sa de Facebook, că a intervenit în ședința de luni seara și a subliniat câteva aspecte importante care privesc subvențiile pentru fermierii români.

Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat trei aspecte extrem de importante. Primul este legat de convergență și de aducerea cuantumului subvențiilor la același nivel în toate statele membre. Ne dorim ca acest proces să fie mai rapid și la un nivel adecvat ca urmare a faptului că suntem actori pe aceeași piață unică.

Al doilea aspect ar fi plafonarea subvențiilor de la 60.0000 Euro la 100.000 Euro, subliniind necesitatea spijinirii fermelor mici și mijlocii în mod indiscutabil pentru că fără acest suport de la nivel european ele nu ar putea rezista pe piață dar, în același timp, trebuie să acordăm un sprijin echilibrat fermelor mari care sunt responsabile de producția hranei pentru populație și asigură locuri de muncă.

Al treilea aspect vizat a fost necesitatea simplificării, opinând asupra faptului că de 4 ani de când sunt în Parlamentul European s-a tot vorbit de simplificare însă, din nefericire, nu reușim să ajungem cu aceasta la capătul tunelului. I-am comunicat domnului Comisar Hogan că am stat de vorbă cu fermieri din România care mi-au spus că au mai multă încredere în autoritățile de la Bruxelles decât în cele naționale.

În opinia mea, trebuie regândit transferul responsabilității de implementare a PAC la autoritățile naționale, apreciind că ar fi de preferat un set de reguli unice direct de la Bruxelles și valabile în intreaga UE, a spus eurodeputatul.

Vizualizat: 4497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!