VESTE BUNĂ PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, le dă o veste bună fermierilor români. Subvenția APIA pe suprafață crește de la 195 de euro pe hectar la 215 euro pe hectar. Cu toată această creștere însă, subvenția pe hectar plătită fermierilor români nu ajunge la media Uniunii Europene care este de 247 de euro/ha.
Europarlamentarul român a declarat că în această perioadă se stabilește bugetul care va fi alocat pentru plățile directe ale fermierilor pentru exercițiul financiar 2021-2027. Vestea bună este că fermierii români sunt singurii care vor beneficia de o creștere a subvenției pe suprafață, cuantumul acestei plăți ajunge la 215 euro/hectar.
Legat de ceea ce înseamnă bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 e în faza de facere, să zic așa, pentru că statele membre trebuie să decidă până la urmă care va fi procentul care urmează să fie alocat către bugetul Uniunii Europene. Noi, Parlamentul, am spus clar că ne dorim un buget mai mare să fie alocat de către fiecare stat membru, 1,18 - 1,20 din PIB. Consiliul vine și spune ceva, Comisia, altceva. Cert este un lucru, că nu poți să faci mai multe cu bani mai puțini pentru că toată lumea discută astăzi de provocări pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, fie că discutăm de schimbările climatice, fie că discutăm de ceea ce înseamnă mai multă hrană pentru populație, nevoia de securitate. Și atunci, tu, stat membru, vii și pui mai puțini bani în bugetul Uniunii Europene.
Cert este însă că pentru sectorul agricol din România, bugetul pentru ceea ce înseamnă plățile directe în agricultură a crescut. Putem să vorbim astăzi de o creștere a subvenției pe hectar de la 195 de euro până la 215 euro, aproximativ. În această logică suntem în momentul de față ceea ce este un lucru foarte bun pentru România în condițiile în care pentru alte state membre acest buget a fost redus. Cu alte cuvinte, altor state membre le sunt reduse subvențiile.
Evident că mai este destul de mult până vom ajunge la un nivel al mediei Uniunii Europene care este 247 de euro pe hectar astăzi. Avem și state ale Uniunii Europene care au subvenții mai mari, cum este Malta undeva în jur de 700 de euro pe hectar și Grecia, însă acolo particularitățile sectorului agricol sunt aparte și, sigur, că acei oameni au nevoie de o resursă financiară mai consistentă.
Unde ne-a scăzut bugetul pe agricultură este la tot ceea ce înseamnă segmentul 2, Pilonul de dezvoltare rurală, însă și aici putem compensa această pierdere cu alocarea altor bani, din alte surse de finanțare, pentru ceea ce înseamnă modernizarea satului românesc, a spus Daniel Buda, pentru TVR1.